Épületek/Irodaépület

Zöld Világítótorony — kísérleti ház

2010.02.17. 06:27

A jövő CO2-semleges középülete, a dániai Green Lighthouse, a VELUX ModelHome 2020 programjában.

Európa öt országában hat CO2-semleges épület megvalósítását indították el kísérleti céllal, a VELUX ModelHome 2020 koncepciójának részeként. A második ilyen épületet tavaly ősszel adták át Green Lighthouse, Zöld Világítótorony néven. Helyszíne Dánia, Koppenhága, és létrehozóinak reménye szerint utat nyit a CO2-semleges középületek következő generációja előtt. A Green Lighthouse az első CO2-semleges középület Dániában.

 

 

 

Az építőipar az utóbbi években a jövő építési gyakorlatának jelentős kihívásaival szembesül. Az EU kimutatása szerint a tagállamokban életünk 90%-át négy fal között töltjük olyan épületekben, amelyek a teljes energiafelhasználás 40%-át emésztik föl. A VELUX cégcsoportnál úgy vélik, kötelességünk megoldásközpontú párbeszédet kezdeni e kihívás kezelésére. A ModelHome 2020 része a VELUX-nál kezdett stratégiának, aminek jegyében a cég aktívan részt kíván venni a jövő fenntartható épületeinek kidolgozásában. Kialakításuk révén intenzíven keresik az energiahatékonyság, a beltéri klíma, a természetes fény, az építészet és az élvonalbeli, letisztult technológiai megoldások közötti egyensúlyt.

A VELUX a dániai Tudományügyi, Technológiai és Innovációs Minisztériummal, Koppenhága Önkormányzatával, a Koppenhágai Egyetemmel és a VELFAC céggel együttműködésben építette föl a Green Lighthouse-t, az első CO2-semleges középületet az országban. A ház az ENSZ decemberben, Koppenhágában megrendezett, nagyszabású éghajlat-változási konferencia a COP15 világítótornya volt, és a rendezvény során már nyitva állt a látogatók előtt. A Green Lighthouse a Koppenhágai Egyetem Természettudományi Karához tartozik: otthont ad egy szolgáltató diák-központnak, valamint a kari társalgónak.

 

 

 

Egy kísérlet többet ér, mint...
A VELUX cégcsoportnál régi hagyományai vannak a kísérletezésnek. A ModelHome 2020 koncepcióval felfrissülnek e hagyományok. A cégcsoport alapítója, Villum Kann Rasmussen egyszer úgy nyilatkozott: „Egy kísérlet többet ér, mint ezer szakértői vélemény”. A ModelHome 2020 hat házának mindegyike olyan kísérlet, ahol a jövő építési gyakorlatával kapcsolatos elképzelések a klíma, az építészet és a természetes fényviszonyok különböző követelményein alapulnak, és amelyekből ötletek meríthetők a jövőbeli CO2-semleges épületek előírásaihoz.

A Green Lighthouse központi tényezője és elsődleges energiaforrása a Nap. A 950 m2 területű ház  az „aktívház” elvének megfelelően épült, tehát energiát állít elő. Saját energiaellátó rendszerrel rendelkezik, amely a napenergia, a hőszivattyúk és egy központi fűtési rendszer eddig példátlan kombinációjából áll. A természetes szellőzés következtében a házban bőséges a friss levegő, ami egészséges beltéri klímát biztosít.

 

 

 

Az épület az energiatudatos tervezésnek köszönhetően a dán építési szabványokhoz képest 75%-kal kevesebb energiát fogyaszt. Eszerint az épület jobb, mint a 2006 óta alkalmazandó uniós szabványok szerinti 1. osztályba tartozó, alacsony energiafelhasználású épületek. E szabványokat 2020-tól az egész Unióban minden új építkezés esetében alkalmazni kell.

további információk