Programok

ZooAkadémia

2013.04.15. 08:10

A  Fővárosi  Állat- és Növénykert és a Magyar Környezetvédelmi Egyesület „ZooAkadémia” címmel megrendezésre kerülő  tudományos előadás sorozatának első rendezvényére, a „Föld Fesztivál” alkalmával kerül sor 2013.04.20-án a Varázshegy Csillagtér előadó termében.

Program

Délelőtt 10:30

„Süllyed a bárka. Tudjuk-e környezet és ember baráttá tenni településeinket?”

Dr. v Callmeyer Ferenc, egyetemi tanár, PRIMA- és Ybl Díjas építész, Magyar Építész Kamara alapító elnöke.

Az előadás az urbanisztika kérdéseit az emberiség szemszögéből világítja meg. Rámutat a mai városokat és a környezetet építők társadalmat figyelembe nem vevő uralmára. Sok példával összehasonlítja a különböző korok épített környezetének sajátosságait. Feltárja a nyomasztó helyzetből való kimenekülés lehetőségét, mely azt jelenti, hogy „vissza a természethez és vonják be a polgárokat a környezetük kialakításába”. Ez a lehetőség már nemcsak álom, hanem vannak már követendő példák. A kérdést szimbolizálja Noe bárkájával, melyet egy harkály öncélúan furkál, aki nincs tekintettel a bárka lakóira.

Délután 14:00

„A gleccserek a föld hőmérői”

Dr. Juhász Árpád, geológus, Pro Natura Díjas, TV2 tanácsadója.

Az előadás mottója „Megfagyunk vagy Megsülünk”?. Meggyőződése, hogy a jégárak nemcsak egy egy esztendő szeszélyes időjárási eseményeit tükrözik, hanem több évtized hőmérsékleti és csapadék viszonyait. Bemutatja gyönyörű felvételeken a Föld legfontosabb jégárjait és azok rövidülését, zsugorodását, mely egyértelmű bizonyítéka a globális felmelegedésnek. Személyes élményeivel színesíti előadását hangsúlyozva, hogy mint az ENSZ Környezetvédelmi Programjának nagykövete feladatának tekinti a program ismeretterjesztését.