Programok

Zsinagóga című történeti monográfia könyvbemutató

2015.11.05. 09:01

November 12-én 15 órai kezdettel a Tudomány és Technika Házában mutatják be a Kecskeméti Lapok legújabb kötetét. A Zsinagóga című, magyar-angol nyelvű, reprezentatív kiadvány „A kecskeméti főtér történelmi épületei” című sorozat második elemeként jelent meg. 

Időpont: 2015. november 12. 15.00
Helyszín: Kecskemét, Tudomány és Technika Háza

A könyvbemutatón köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét város polgármestere. A könyv 8 fejezete az épület használata szempontjából több érdemi részre osztható. Az egyik az eredeti zsinagóga története, a másik a használaton kívüli időszak, illetve a mai átépített Tudomány és Technika Háza épületének története, és az emblematikus épületben folyó tevékenység bemutatása.

A hiteles történeti áttekintés mellett művészettörténeti érdekességekre is rámutat a könyvben ifj. Gyergyá­desz László Móra Ferenc-díjas muzeológus, művészettörténész, aki egyben a kecskeméti zsidóság múltját is áttekinti a kötet, amely számos érdekességet is tartogat az olvasók számára. E történeti és művészettörténeti fejezetek elé prof. Dr. Grósz Andor a MAZSIHISZ kecskeméti elnöke írt bevezetőt. Ebben a részben sok dokumentum, rajz és fénykép található, melyek döntő többsége még nem ismert a nyilvánosság előtt. Kerényi József Kossuth és Ybl- díjas építész tervei alapján építették újjá a zsinagóga épületét, erről az időszakról maga alkotó mesél az olvasóknak.
A kötet különlegessége, hogy egyedül itt olvasható a Tudomány és Technika Házában található Michelangelo másolatok gyűjteményének teljes leírása.

Melocco Miklós Kossuth díjas szobrászművész pedig a szobrok restaurálásáról ír a könyvben. A szerkezetileg is önálló záró fejezet az épület jelenlegi tevékenységéről szól, melyet Szabics István a TIT megyei igazgatója írt.

A könyv bevezető gondolatait prof. Dr. Vizi E. Szilveszter akadémikus, a TIT országos elnöke foglalata írásba. Az egyedülállóan különleges fotóanyagot látványosan egészíti ki Öveges László főépítész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagjának felvételei. A könyvbemutatón a résztvevők e képek egy részét kiállítva is megismerhetik.

A kötet dr. Lovas Dániel szerkesztésében készült el, mely gazdag dokumentum gyűjteményével, képanyagával, közvetlen stílusával, méltó Kecskemét főtere egyik meghatározó épületének rangjához. A könyvbemutatón a szerkesztő és szerzők is jelen lesznek és a kedvezményesen megvásárolható kötetet a résztvevők számára dedikálják.