Épületek/Lakóépület

Zugló City Centre: A Zaha Hadid Architects és a LAND Italia tervezi a XIV. kerület új központját

2021.12.06. 18:11

A Zaha Hadid Architects és a LAND Italia tervezésében valósulhat meg Budapest XIV. kerületének új központja. A Bosnyák teret és a Rákos-patakot összekötő, nagyméretű zöldterületre felfűzött, lakásokat, irodákat és üzleteket tartalmazó épületkomplexumot a tervezők szavaival mutatjuk be. 

A Budapest XIV. kerületében található, vegyes használatú, természettel körülvett Zugló City Centre a Bosnyák tér és a Rákos-patak között elterülve lakófunkciót, üzleteket és irodákat kombinál. A több ütemben kivitelezett projekt építése jövő év elején kezdődik és várhatóan 2029-ig tart.

A területet alapvetően a környező sugárutak és parkok hálózata határozza meg, melybe a Zugló City Centre új köztereket és parkokat sző, összekötve a tervezett épületegyüttest a Rákos-patak rehabilitált természeti környezetével. Így egy üzletekkel és éttermekkel szegélyezett, terekből és kertekből álló hálózat jön létre, melyben nemcsak lakásokat és irodákat találunk majd, de egy új orvosi klinikát és városházát is.

„Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy megnyertük a Zugló City Centre tervezésének feladatát. A projekt Pest egyik legzöldebb és legfenntarthatóbb negyedét hozza létre, mely organikusan kapcsolódik a Rákos-patak környékéhez, harmonikus egységbe foglalva a zöldterületeket és az általunk épített közösségi tereket. A területen egyaránt helyet kap az üzleti-, iroda- és lakófunkció, valamint a szabadidős tevékenység. Az új negyedben Budapest hagyományai ugyanúgy szerephez jutnak, mint a legkorszerűbb technológiai megoldások" – mondta Gianluca Racana, a Zaha Hadid Architects igazgatója.

A Zugló City Centre a tervezés során olyan jövőtálló megoldásokat alkalmaz, melyek csökkentik az energiafelhasználást és károsanyag-kibocsátást, és az itt lakó és dolgozó közösség életminőségét is emelik. Az említett megoldások között szigetelő zöldtetőkkel, illetve egy évi 90.000 m3 esővíz gyűjtésére, tárolására és felhasználásra alkalmas rendszerrel találkozhatunk. Az épületek tájolásának és kialakításának köszönhetően lehetőség nyílik a hőmérséklet természetes szabályozására: a nyári hőségben az új negyed akár 6°C-kal hűvösebb lehet, mint a budapesti belváros.

Hogy elérjük a kívánt eredményt, a területen 35.000 m2 közparkot alakítunk ki, árnyékot adó fákkal és hűsítő vízfelületekkel, aminek köszönhetően a kerület harmadik legnagyobb zöldterülete jön létre. Az energiafogyasztás az okosmegoldások és megújuló energia felhasználásával épült központi fűtési és elektromos rendszernek köszönhetően csökken a hagyományos budapesti házakéhoz képest.

A kiterjesztett gyalogos és biciklis utak összekötik a lakó-, dolgozó-, és rekreációs zónákat, ami várhatóan ösztönzi majd a mikrómobilitást. Az elvégzett mikró és makró szimulációk alapján a projektnek köszönhetően nem csak 12.000 m2 új zöldterület jön létre, de a környék infrastruktúrája is fejlődik.

A Rákos-patakig húzódó „zöld gerinc" kialakítása során 900 fát ültetünk. A komplexum tengelyét képező zöldfolyosó a patakhoz közeledve városi terekből és kertekből fokozatosan alakul át természetes parkká, így a XIV. kerület lakói könnyen kapcsolódhatnak a természethez.

„A projekt a környező ökoszisztémát is figyelembe veszi, így nem csak Zugló jövőbeni fejlesztése, de a rehabilitált Rákos-patakkal való szoros kapcsolat is fontos szempont volt a tervezés során. Az új negyeddel kapcsolatban egy olyan „zöld gerincet" álmodtunk meg, mely finom átmenetet képez a városi Bosnyák tér és a Rákos-patak természetes közege közt, élhető lakónegyedet létrehozva, és összekötve a kerület lakóit a természettel" – mondták a LAND Italia tervezői.

Zaha Hadid Architects

 

Fordította, szerkesztette:
Paár Eszter Szilvia