építészet : környezet : innováció

A 13. "Réz az építészetben" pályázat legjobbjai Európa új építészetét képviselik

A 13. "Réz az építészetben" pályázatra beérkezett 74 pályamű közül kiválasztott legjobb 6 projekt rendkívül változatos európai épület, melyek közül több, eddig talán nem ismert széles körben.
A beérkezett projektek kiállítására, melyet a 6 kiválasztott pályamű bemutatása, és a győztesek bejelentése követ, 2007. szeptember 25-én kerül sor Londonban.
A pályázaton olyan építész projektek versenyezhettek egész Európából, melyek tartalmaztak rézből vagy rézötvözetekből készült bármilyen építészeti elemet. A vezető építészek alkotta zsűri – melyhez az idén csatlakozott Ken Shuttleworth a Make építészirodából, ill. a legutóbbi európai pályázat győztese, Kari Jarvinen Finnországból – egyértelműen az építész tervekre fókuszáltak. Idén dolgukat különösen megnehezített a pályaművek rendkívüli színvonala, de hosszú mérlegelés után megszületett a legjobb 6 európai és külön kategóriában az 5 Egyesült Királyságbeli projekt listája.

A 6 európai projekt:


Távfűtő erőmű, Skive, Dánia - Arkitektfirmaet C F Moller A/S
 
Távfűtő erőmű, Skive, Dánia
 

KUMU – Múzeum, Tallinn, Észtország - Vapaavuori Architects
 
KUMU Múzeum, Tallinn, Észtország
 

Színház, Vicar, Spanyolország - Carbajal + Solinas Verd Arquitectos
 
Színház, Vicar, Spanyolország
 

Une Boite Moiree, Svájc -Lands Architetture
 
Une Boite Moiree, Svájc
 
Tudományos Központ, Svalbard, Norvégia - Jarmund/Vigsnæs AS
 
Tudományos Központ, Svalbard, Norvégia
 

Zsidó Központ, München, Németország - Wandel Hofer Lorch Architekten
 
Zsidó Központ, München, Németország
 

Projektek Spanyolországból, Norvégiából, Dániából, Svájcból, Németországból és Észtországból kerültek a legjobbak közé, melyek az európai építészet sokszínűségét képviselik a design és a funkció tekintetében egyaránt, hiszen középület, lakóépület, sőt egy biomassza erőmű is található közöttük. Ami az Egyesült Királyságbeli kategóriát illeti, Feilden Clegg Bradley, Keith Williams, Allies and Morrison, Panter Hudspith és Henning Larsens épületei léptek a következő körbe.

Mind a 74 európai projekt, köztük a 2 magyar pályamű (Baradla barlang látogatóközpontja és az Esztergomi élményfürdő épületei), valamint a diák kategória pályázatai részt vesznek a kiállításon szeptember 25-én, kedden 11:00 és 16:30 óra között Londonban, az Institute of Materials, Minerals and Mining, 1 Carlton House Terrace épületében, melyre minden érdeklődőt tisztelettel meghívunk.
 

További információ és a 6 európai projekt leírása a www.copperconcept.org weboldalon, a pályázat menüpont alatt.

vélemény írásához jelentkezzen be »