építészet : környezet : innováció

A fenntartható építészet, avagy a Ruhr vidék újjászületése

kezdés: 2009. október 12. CEST 16:00vége: 2009. október 12. CEST 18:00
Börcsök László és Barna Krisztina következő előadása 2009. október 12-én

Zollverein School of Management and Design
"Mint minden új mozgalom, irányzat a "fenntartható építészet" is egy naponta változó, új értelmezéseket kapó fogalom egyelőre. Néha egymásnak ellentmondó kritériumok mentén definiálják. Rengeteg tényező együttes megvalósulása esetén beszélhetünk csak fenntarthatóságról, amely az építészet esetében egyszerre jelenti az energiatudatos technológiákat és a környezetbarát megoldásokat. Minden környezetbarát építészet egyben energiatudatos is, de egy energiatudatos ház nem feltétlenül környezetbarát. A fenntartható építészet e két követelmény, az energiatudatosság és a környezetbarát építés metszéspontján helyezkedik el." (Atrium 2008/5)

DUISBURG - BELSŐ KIKÖTŐ
Duisburg különlegességét a belvárossal közvetlenül érintkező belső kikötő adta régebben is és adja ma is. Erre az alig 90 hektáros belső kikötőre írtak ki átfogó rendezési tervpályázatot. A tervpályázatot a világhírű építész, sir Norman Foster és csapata nyerte meg. A terv lényege az eredeti malmok és raktárak újjáépítése és újrahasznosítása volt. "Kultúra és szabadidő vízen és partokon" volt a masterplan szlogenje, és ennek megfelelően a műemlékvédelem alatt álló épületek fokozatosan a kereskedelem és a kultúra igényeit kezdték el szolgálni.

Észak Duisburg - Tájképpark avagy vasipari kalandjátszótér
ÉSZAK DUISBURG - TÁJKÉPPARK AVAGY VASIPARI KALANDJÁTSZÓTÉR
A kétszáz hektáros park eredetileg bányaterület volt. A területen álló vasgyár nyolcvan év üzemelés után zárta be kapuit. Három év előkészítő munka után kezdték meg a park felújítását. Az eredetiséget és az ökológia fontosságát szem előtt tartó terveket a kiváló építészpáros, Peter Latz és Anna Lieze készítette el.

GASOMETER - OBERHAUSEN
Különleges, a meghatódottsághoz közel álló hangulattal lepi meg a látogatót ez a tér. A sötét és halványfényű falak, a lélegzetelállító acélszerkezet, a nyolcszoros visszhang az "Ipar Katedrálisává" emeli ezt a 75 éves építményt.

Zollverein
ZOLLVEREIN BÁNYAKÖZPONT - ESSEN
A legfontosabb és leghíresebb ruhr-vidéki helyszín Essen. A város északi részében található Zollverein szénbánya és kokszolómű ma a világörökség része. Az itt sorakozó épületek méltán viselik a "világ leggyönyörűbb szénbányája" büszke címet.
A Zollverein a strukturális átalakulás szimbóluma a Ruhr vidéken.

Börcsök László és Barna Krisztina előadása

időpont: 2009. október 12. 18.00
helyszín: Ipartestületek Budapesti Szövetsége (Budapest VII., Wesselényi u. 73.)
részvételi díj: 3.500,- Ft
kredit: 1,5 pont

Jelentkezés és további információ a 784-1791 telefonszámon, illetve a Továbbképző honlapján.

vélemény írásához jelentkezzen be »