Épülettervek/Középület

A Helsinki Könyvtár Lévai Tamásék újabb nemzetközi pályázati sikere

1/9

Helyszínrajz (1)

Helyszínrajz (1)
Helyszínrajz
Modellfotó
A beillesztett modellfotó madártávlati perspektívában
Földszinti alaprajz
Emeleti alaprajz
Gyerekkönyvtár tömege
1 szint
Terasz szint
Helyszínrajz (1)
Helyszínrajz
Modellfotó
A beillesztett modellfotó madártávlati perspektívában
Földszinti alaprajz
Emeleti alaprajz
Gyerekkönyvtár tömege
1 szint
Terasz szint
1/9

Helyszínrajz (1)

A Helsinki Könyvtár Lévai Tamásék újabb nemzetközi pályázati sikere
Épülettervek/Középület

A Helsinki Könyvtár Lévai Tamásék újabb nemzetközi pályázati sikere

2013.07.08. 12:07

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Lévai Tamás, Jószai Ágnes, Tátrai Ádám

Földrajzi hely:
Helsinki, Finnország

Helsinki Központi Könyvtár

Tervezés éve:
2013

Stáblista

építész munkatársak: Jószai Ágnes - Tarka Kft., Tátrai Ádám
energetikai szakértő: Szigyártó Gábor - SMG, SISU Kft. 

Letölthető dokumentumok:

Lévai Tamás, Jószai Ágnes és Tátrai Ádám helsinki könyvtár pályázatának alapkoncepcióját a természeti alkotóelemek - fény, hang, élő növényzet - alakították. A poétikus erejű, fényből építkező kubusokat 544 résztvevő között (!) - az első és két harmadik díj mellett négy másik pályaművel együtt - dicsérettel díjazták. 

HELY

A helyszín két városi karakter határán van, melynek egyik oldala Helsinki városközpontja sűrűbb beépítéssel, a másik a Töölö-öböl természeti tája ritkás épületekkel. A kialakuló park lehetőséget ad arra, hogy az új könyvtár a természeti tájhoz kapcsolódjon a tömegek pavilonszerű lebontásával.

A könyvtár, a hálózati társadalomban nem a könyvek raktáraként, hanem közösségi helyként definiálja magát. A hely keret szerepe az állandó, megmarad még akkor is, ha a tartalom, a technológia változásával együtt alakul. Ehhez azokat az alapokat szükséges felhasználni, melyek a virtuális információtól függetlenül elemi alkotóelemek környezetünk megteremtésében: fény, hang, kert.

Helyszínrajz (1)
1/9
Helyszínrajz (1)

FÉNYEK

Ezen az éghajlati övön a fény szerepe kiemelten lényeges. A fényterápia pszichés szerepe egyértelmű. A fényből építkező falak súlytalanságot, könnyedséget kölcsönöznek a tömegeknek, áttetszőségük a nap különböző szakaszaiban folyamatosan változó, falevélszerű élő rétegeket képeznek. A falak a fehér aerogel anyagnak köszönhetően nem válnak rideggé, mint ahogy az az üveg sötétedése esetén tapasztalható, inkább a könyvpapír lapjaihoz hasonlatos áttetsző, befelé forduló lombot képeznek, megidézve a könyvek bensőséges világát.

Az öböl felől nézve a kubusok valós léptéke nem mutatkozik meg, relatíve kisebbnek hat, melynek oka a nyílások kezelésében van. A fehér fénykubusok mindegyikén egy-egy nagyobb megnyitás biztosítja a közvetlen vizuális kapcsolatot a környezettel, illetve az utca szintje teljesen nyitott, kifejezve, hogy e szint már az utca része kíván lenni. A pihenőket és a közlekedőket a tetőről bevezetett fénysávok közvetetten emelik ki, így téve változatossá a belső fényviszonyokat.

A beillesztett modellfotó madártávlati perspektívában
4/9
A beillesztett modellfotó madártávlati perspektívában

Éjjel megfordul a helyzet, a kubusok fehéren izzó tömegekké válnak. A beltéri megvilágítást kiegészítik a fal transzparens rétegek közé rejtett és a bevilágító sávok felől érkező mesterséges fényforrások.

HANG

A nagy egybenyitott terek létrehozásának az volt az előfeltétele, hogy északról dél felé és lentről felfelé egyre csendesebb tevékenység található. Erre a koncepcióra erősítenek rá a bútorozással kialakított szigetek.


KERT

A kert a legegyszerűbb természetes szabályozó a változó klimatikus viszonyok között. A külső fák árnyékot adnak a játszótéren és a kávézóteraszon. A tetőkert hőtehetetlensége és vízvisszatartó képessége szintén praktikus, de emellett sokkal értékesebb az az atmoszféra, amit a zárt megművelt kert képes megteremteni. Ha a könyvtár a tudás kertje, akkor e nyugodt tisztás a kontempláció helye! Elsődlegesen pszichés oka van, de a belső klimatikus viszonyok, a páratartalom egyensúlyának megőrzéséban is fontos szerepe van a belső növényzetnek, melynek központi eleme az aulában élő fa.

KÖZLEKEDÉS

A fának az ágai a tudás kertjének szimbolikus elágazásai. A fény-lombkorona alatt a lebegő teraszok ágakká válnak, ezen lüktet a könyvtár élete. A legfontosabbak a fatörzsek, melyek függőleges közlekedőként meghatározzák az anyagmozgatást, a külső szállítás és tárolás is ehhez a maghoz kapcsolódik. A lépcsők rendszere a keringésben kap helyet, körbefutó pályáival lehetőséget adnak a körbejárásra.

Gyerekkönyvtár tömege
7/9
Gyerekkönyvtár tömege

ANYAGOK

A lomb-fal:
1. külső víztiszta üveg: sum 30mm
U=0,8 W/m2K 
fényáteresztő képessége: 90%

2. belső panel: 70 mm GFK + silica aerogel (Nanogel)
U=0,28 W/m2K
fényáteresztő képessége: 21%
hangszigetelése: 35 dB

A padló mindenütt öntött ipari padló, fehércementtel kialakított fényes, világos felülettel. A belső tér bútorozásának fő szempontja a flexibilitás volt, ennek megfelelően a mobil válaszfalak, bútorok könnyű szerkezetűek, fa-textil kialakításúak, újrahasznosítható anyagokból.

TARTÓSZERKEZET

A vasbeton vázszerkezet függőleges magok erősítenek, a nagy fesztávolságú födémek két rétegűek, gerenda merevítéssel, melyben elektromos és gépészeti csöveket is el lehet helyezni. A lombsátor ragasztott fatartó vázas, függesztett szerkezet, amely a földdel nem érintkezik, csupán merevítő tüskék pozícionálják.

Lévai Tamás

 

A pályázatot 544 résztvevő között, az első és két harmadik díj mellett, négy másik pályaművel együtt dicsérettel díjazták.


A zsűri indoklása:

Dícséret illeti a tervet kivételes megközelítése, sűrű tömegformálása révén, mely mindazonáltal jól alkalmazkodik a helyszínhez. Négyszögletű és négyzetes elemekből felépülő tömör főtömeg határolja a közteret, melyet az építési helyszín másik szegletében emelkedő önálló kubus érzékeny módon keretez.

The honourable mention is awarded for an exceptional approach and a massing that nevertheless is well adapted to the location. The short main volume, consisting of rectangular and cubic masses, frames the public square and the separate cubic mass accompanies it sympathetically at the other end of the building plot.

forrás: a pályázat honlapja

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk