Közélet, hírek

A KÖH elnöki tisztét Mezős Tamás vette át Varga Kálmántól

1/1

Dr. Mezős Tamás

Dr. Mezős Tamás
Dr. Mezős Tamás
1/1

Dr. Mezős Tamás

A KÖH elnöki tisztét Mezős Tamás vette át Varga Kálmántól
Közélet, hírek

A KÖH elnöki tisztét Mezős Tamás vette át Varga Kálmántól

2007.06.12. 09:11

Június 11-től Dr. Mezős Tamás - eddig a BME Építészettörténi Tanszékének vezetője - tölti be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöki tisztét. Hiller István miniszter Dr. Varga Kálmánt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetésével bízta meg.

2007. június 11-től Dr. Mezős Tamás - eddig a BME Építészettörténeti Karán az Építészettörténi és Műemléki Tanszék vezetője - tölti be a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöki tisztét. Hiller István miniszter - amint azt az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményben tudatta - Dr. Varga Kálmánt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának vezetésével bízta meg.

Mezős Tamás (1951) okleveles építőmérnök, PhD.
Egyetemi tanár, eddigi tanszékvezető, a Műemlékvédelmi Szakmérnöki Szak vezetője volt. A Műemlékvédelem c. tárgy oktatásában a magyar mellett részt vett az angol nyelvű kiegészítő képzésben is. Kutatói témái: A klasszikus egyetemes és provinciális építészettörténet, a XIX. századi magyar építészettörténet homlokzatképzési és formatani rendszereinek elemzése, az építészetelmélet történet és a műemlékvédelem elmélete és története.  

Varga Kálmán, aki korábbi munkahelyére, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tért vissza, elmondta: személyesen egyezett meg Hiller István kulturális miniszterrel a váltásban. "Öt évi elnökösködés után kissé belekoptam a hivatali bürokráciába(...), új szakmai kihívásra vágytam, és már hónapok óta készítettük elő ezt a váltást" - fogalmazott a KÖH távozó elnöke az MTI-nek. Hozzátette: új tisztségében hatékonyabban és eredményesebben tud a jövőben más emlékműveket, nagy értékű kastélyokat megóvni. A szakember a fertődi Esterházy-kastély felújítását miniszteri biztosként felügyeli március eleje óta.

Varga Kálmán kifejtette: a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága új irányítójaként legfőbb feladatainak a felújításokra szánt uniós források koordinálását, a gondnokság nemzeti intézmények körébe emelését és az egységes vagyonkezelési koncepciót tartja. "Akár magántőke bevonásával is bővíteni szeretnénk az állami tulajdonú műemlékállományt" - fogalmazott.

Varga Kálmán KÖH-elnökként Cselovszki Zoltán utódja volt, és még kinevezése előtt a Műemlékek Nemzeti Gondnokságánál (akkor Műemlékek Állami Gondnoksága, MÁG) tudományos vezetőként dolgozott.

forrás: okm - mti

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk