építészet : környezet : innováció

Agárdi Pop-strand, Klubház

Sidó Kamilla 2006. diplomamunkája

Témaválasztás, helyszínválasztás
A létesítendő épület helyszíne a Velencei-tó partján fekvő strand területe, az agárdi Napsugár strand, más néven Pop-strand. Annak az embernek, aki a városba látogat, nem kerülheti el figyelmét a városközponthoz oly közel fekvő, csodaszép kis öböllel határolt partszakasz, mely a strand területét
képezi. Az alapvető nyári kikapcsolódásnak, napozásnak, pancsolásnak és sportolásnak helyet adó helyszínen egy különleges, egyedülállónak mondható funkció is megvalósul: ez maga a Pop-Strand, mely a diplomatervem témájául szolgál.


Agárdon közel 30 éve van jelen a strand fogalma, mint a hazai pop élet jelentős megmozdulásainak helyszíne. Az elmúlt évtizedekben hazánk „öregjei” nyaranta rendszeresen felléptek a területen található
koncertek rendezésére alkalmas épületben, valamint a Velencei-tó partján elhelyezett szabadtéri színpadon. Bátran kijelenthető, hogy a strand igen jelentős múlttal rendelkezik. Sajnálatos módon az idő nem kímélte sem a koncerttermet, sem annak környezetét. Mára az épület mondhatni romokban áll, használata szinte életveszélyes, nem utolsósorban pedig a látvány sem kimondottan bizalomgerjesztő. Mindez rossz fényt vet mind a Pop Strandra, mint az agárdi nyarak zenei központjára, mind pedig a
strand helyzetére. Az elmúlt 5-10 évben csökkent a látogatók száma, nem különben a helyszín népszerûsége. Itt volna az ideje, hogy új köntösbe bújhasson az elhanyagolt épület, megújult központjaként jelenhessen meg a magyar (esetleg a külföldi) zenei életnek.


Szeretném megjegyezni, hogy a fentiekben leírtakat saját tapasztalataim alapján foglaltam össze, annak köszönhetően, hogy gyermekkorom óta nyaraimat Agárdon töltöttem. Szemtanúja lehettem annak, hogyan zajlik az élet a városban, tudat alatt ugyan, de megfigyelhettem milyen szokások
alakultak ki, illetve alakultak át az évek során, és nem utolsósorban láthattam miként változik, és kezd feledésbe merülni egy jól kitalált, komoly gyökerekkel rendelkező hagyomány. Az elmondottak fényében témaválasztásom és helyszínválasztásom szervesen összefügg, magától
értetődő.


Telepítés
A koncerteknek helyet adó meglévő épület, valamint a szabadtéri színpad telken belül való elhelyezését nem tartom elfogadhatónak, követendőnek. Úgy érzem a jelen állapot nem helyezi megfelelő pozícióba az épületet, nem teremt kapcsolatot sem az épület és a strand területe, sem a víz között, sem pedig a legmeghatározóbb közeg: az emberek között. Az épület telken belül elszigetelődik, kirekesztődik. Felmerül a kérdés, hogy valóban szükség van-e egy ilyen funkciójú épületre egy strandon, melyet napközben kizárólag a nyaralás örömeit élvező emberek sokasága tölt meg, akik kizárólag este veszik használatba a szóban forgó épületet. A válaszom a kérdésre igenlő, azzal az eltéréssel, hogy a tervezendő épületet napközben használható terekkel is bővíteni szeretném. Úgy érzem, hogy egy épületnek, mely ilyen pazar környezetben épülhet, elengedhetetlen, hogy méltó
helyet foglaljon el a környezetén belül. Ennek megfelelően fogtam hozzá az épület pontos helyének meghatározásához.


A napsugár strand területe akárcsak a Pop-strand rászorul a felújításra, kialakításának újragondolására. Diplomatervemben koncepció szinten megoldást adok a strand szerkezeti felépítésére. Elsődleges fontosságúnak tartottam a strand feltárásának, valamint belső közlekedésének meghatározását. A telken belül jelen állapot szerint létezik egy belső közlekedési út, mely mint tengely végighalad a strandon. Ezt a tengelyt megtartásra érdemesnek találom, sőt az egyes funkciókat, mint mosdókat,
zuhanyzókat, büfésort, sportpályákat erre a tengelyre kívánom felfûzni. A belső közlekedési út kilépve a strandról a tóparthoz legközelebb fekvő utca tengelyévé válik, ami fordítva ugyanígy igaz. A be- és kiközlekedés így folyamatos, egyszerû, szinte észrevétlen.


A strandnak tervemben van egy még inkább hangsúlyos irányultsága, ahol a környező területek és a strand összekapcsolása még hangsúlyosabban valósul meg. A meghatározó irányú strandon belüli út a szabadstrandok egész sorát összekötő, elsősorban gyalogos forgalommal terhelt utca betörését jelenti a szóban forgó telekre. Ez az irány mintegy öszefogja, egységként kezeli a tóparti területeket, annak ellenére is, hogy ezen a szakaszon egy öböl szakítja meg a szárazföldet. A gyalogos utca egy híd formájában hasítja át az öblöt. Az öböl eredetileg csónaktárolására alkalmas volt, ám ez az utóbbi években megváltozott, ma már nem látni csónakot ezen a területen, erre a célra megfelelőbb, igényesebb kialakítású kikötők állnak rendelkezésre.


A strand feltárása tehát ezen a hídon lehetséges, ami a keleti irányból érkezőket illeti. A tervezendő épület erre az útra van ültetve, főbejárata innen nyílik. Az épület telepítésénél fontos szerep volt, hogy összhangban legyen a strand rendszerével, mint szárazfölddel, valamint kapcsolatot teremtsen a vízzel, mint meghatározó közeggel. Az öböl szintén egy
nagyon fontos és meghatározó eleme a helyszínnek, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása kitûzött célom volt. Az épület így találta meg helyét a strandon belül.


Építész konzulens: Vincze László / Lakóépülettervezési tanszék
Tartószerkezet: Facskó Gergely
Épületgépészet: Szikra Csaba
Épületszerkezettan: Takács Lajos
Építéskivitelezés: Szőnyi László

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »