építészet : környezet : innováció

Átadták az Árkay-díjakat

Átadták a 2017-es Árkay-díjakat. Az Árkay pályázaton I. helyezést értek el a "Pontem" koncepció készítői Lévai Levente, Varga Bence és Varga Eszter, míg a II. helyezést a "Köztér" terv megálmodói Ferenczy Dóra, Libertiny Anna, Ollé Gellért és Szabó Áron tudhatják magukénak. Az Árkay-diplomadíjat idén Bitay Mátyás vihette haza Telepi Téka mestermunkájáért. 

A pályázati anyagokat 6 külön csoport készítette, a csapatok a MOME Építészeti Intézetének építész-, Design Intézetének formatervező-, és Média Intézetének tervezőgrafikus hallgatóiból álltak. A 2003-ban alapított díjon idén I. helyezést értek el a Pontem c. koncepció készítői Lévai Levente, Varga Bence és Varga Eszter, II. helyezésben részesültek a Köztér c. terv megálmodói Ferenczy Dóra, Libertiny Anna, Ollé Gellért és Szabó Áron. Az Árkay-diplomadíjat idén Bitay Mátyás vihette haza Telepi Téka c. mestermunkájáért.


fotó: Szemerey Bence


Kiírás és tervezési feladat 2017: a Böszörményi úti önkormányzati tulajdonú üzlethelyiség hasznosítása

A tervezés során a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont kutató munkáját is felhasználva meghatározandó funkcióknak megfelelő üzlet és annak belsőépítészeti megtervezése volt a feladat, a térben elhelyezendő berendezés tárgyak, bútorok megtervezésével. Az üzlet megtervezése során több, alternatív megoldási javaslat kidolgozását várták.
A kijelölt üzlethelyiség teljeskörű építészeti felmérése után az üzlethelyiség funkciójának meghatározását (design bolt vagy gyermekfoglalkoztató-gyermekfelügyelet), az üzlethelyiség és a portál építészeti terveinek elkészítését, közterületi kapcsolatának megoldásával, a portál grafikai megjelenésének kidolgozását javasolták a szervezők.

Az üzlethelyiség funkciójának tervezése során egyrészt a MOME hallgatóinak és végzett diákjainak is biztosítson lehetőséget a bemutatkozásra, terveinek és termékeiknek kiállításra és árusításra is. Emellett kedvező lenne a helyiségben a közös munkára, workshopok megrendezésére alkalmas projekt tér kialakítása is. Másik elképzelhető funkcióként biztosítson teret a Böszörményi úton vásárolni kívánó kisgyermekes családoknak a gyermekekkel együtt eltölthető kreatív játszóháznak, vagy más esetben (például a gyermekek nélkül bevásárolni kívánó feljötteknek) a szórakoztató gyermekfelügyeletnek, játszóháznak adjon helyet


fotó: Szemerey Bence


Pályázói kör:

A pályázók köre: a kiíró az Egyetem Építészeti Intézetének mesterképzésében résztvevő hallgatóinak pályaműveit várja Tervezés c. tárgy keretein belül.
A pályázatokat 6 külön csoport készítette, a csapatok építész-, formatervező- és grafikushallgatókból álltak.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »