Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Borászat a Sokorói-dombságon

1/12

látványkép

látványkép
látványkép
látványkép
látványkép
látványkép
helyszínrajz
helyszínrajz
pince alaprajz
emelet alaprajz
hosszmetszet
keresztmetszet
látványkép
látványkép
látványkép
látványkép
látványkép
látványkép
helyszínrajz
helyszínrajz
pince alaprajz
emelet alaprajz
hosszmetszet
keresztmetszet
látványkép
1/12

látványkép

Borászat a Sokorói-dombságon
Épülettervek/Ipari és kereskedelmi épület

Borászat a Sokorói-dombságon

2016.01.18. 13:54

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Szalánczi Donát, Szalánczi Gábor

Földrajzi hely:
Magyarország, Győrújbarát

Borászat Győrújbaráton

URL:
L studio kft.

Tervezés éve:
2015

Építés éve:
2016

Bruttó szintterület:
500 m2

Stáblista

vezető tervező: Szalánczi Gábor, Szalánczi Donát 
építész munkatárs: Rudolf – Berecz Zsófia
tartószerkezet: Nemes József, Magyar Gábor
épületgépészet: Szücs Péter
épületvillamosság: Galambos Róbert
technológia: Deé János
látványképek: Bózsó Barna

beruházóDeé Családi Pincészet

Egyszerű, technológiát és domborzatot követő, arra tulajdonképpen felfekvő borászatot tervezett Szalánczi Gábor és Szalánczi Donát Győrújbarát erősen lejtős területére. Az épületben nem csak a szőlő feldolgozásához szükséges technológia kapott helyet, hanem nyári melegben, borozáshoz ideális külső terek is. 

A pince épület, egy a pannonhalmi borvidéken működő családi pincészet számára készült. Az új épület Győrújbaráton, egy hosszú keskeny, erősen lejtős telken helyezkedik el, egy löszfalakba vájt pincesor felé vezető „szurdok” mellett. Az épület ezekhez a területi adottságokhoz igazodik, egyenes szerkesztéssel, merőlegesen „halad” a domb felé, majd tűnik el benne.


látványkép
2/12
látványkép



A domborzati viszonyokhoz igazodik az alkalmazott borászati technológia is. A tartályos érlelő tere a hosszú keskeny épület végén kapott helyett, így az már teljes egészében a föld alá került, melynek köszönhetően a tetején ki lehetett alakítani a feldolgozandó szőlő fogadóterét. A fogadótér és a tartályos érlelő összekötéseként egy galériás „présház” rendszer jött létre a borász által elképzelt technológiához igazodva.


hosszmetszet
10/12
hosszmetszet



Az új pince épület minél jobban igyekszik kiszolgálni az eseményközpontú működést. A borászatban helyet kapó vendéglátó tér működéséhez külső terek, és a szüreti időszak leteltével a többszintes „présház" tér is csatlakozhat.
A tömegformálás egyszerű, a technológiát, és domborzatot követi. A választott külső anyagok, mint a látszón maradó vasbeton kéregfal, és a korcolt rézlemez burkolat, időtállóak, és kellemes kontrasztot alkotnak.


látványkép
4/12
látványkép









Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk