építészet : környezet : innováció

Családi ház, Halásztelek

A megrendelő által átadott tervezési program részletes helyiséglistát és egyéb megrendelői igényeket tartalmazott, mely jó kiindulás volt a ház megformálásához. Vezető tervező: Szoják Balázs; építész munkatárs: Klie Ágnes, Riedel Miklós.

környezet
Az építési telek a település szélén, a Duna ártere mellett, sajátos atmoszférájú területen, a töltés mentén fekszik. Az adott helyrajzi számú hosszanti telek lényegileg vízszintes és ÉNY-DK tájolású. Az utcában a tervezési telek környezetében kizárólag oldalhatáron álló, főként egy-két lakásos lakóépületek találhatóak, változatos építészeti kialakítással. Településképi jelentőségű épület a tervezendő épület közelében nincsen.

 

Családi ház Halásztelken
Családi ház Halásztelken
Családi ház Halásztelken
 

 

tervezési program
A tervezési program a telek adottságait jól kihasználó, korszerű vonalvezetésű, kétszintes családi ház volt, ahol az általános lakófunkciókat a földszinten kialakítandó 2 állásos garázs-műhely és egy elkülönülő irodarész  egészíti ki. A funkcionális igények és a telek formája összességében kisebb, elhúzott, osztott tömegű épület kialakítását eredményezte. A funkciók az épület két egymástól elkülönülő tömegébe kerültek, amelyeket a közöttük létesülő nyitott közlekedő-lépcsőház tér köt össze, ebből nyílik az iroda és a gardrób. E köztes tér teszi átláthatóvá az épületet, az utca felőli bejárattól egészen a töltés felé néző kertig. Innen juthatunk fel egy egykarú lépcsőn az emeletre ahol a hálószobákból szép kilátás nyílik a töltésen túlra. A házra jellemző hangulatelemként, szép átlátású, intim hangulatú  beugrókat, kertrészeket alakítottunk ki a belső terek kiegészítéseként. A tervezési program alapján valamennyi helyiségnek természetes megvilágítást, optimális tájolást, és a lehetőségekhez mérten kilátást biztosítottunk. A megrendelő által átadott tervezési program részletes helyiséglistát és egyéb megrendelői igényeket tartalmazott, mely jó kiindulás volt a ház megformálásához.

telepítés
A telken a beépítési módnak megfelelően, egyetlen épület oldalhatáron történő telepítését terveztük. Az épület tömege a telek hosszanti adottságaihoz viszonyulva nyújtott és osztott kialakítást kapott. Az így kialakuló épület kontúrvonalával a két oldalkert használhatóságát és intimitását tartottuk szem előtt. Az oldalhatáron álló homlokzat vonala a telekhatártól 1 méterre került.


építész tervező: Szoják Balázs okl. építészmérnök, vezető tervező - Szoják és Társa Építész Studió Kft.   
építész munkatárs: Klie Ágnes, Riedel Miklós        
statikus tervező: Kerek István
gépész tervező: Fok Zoltán

16 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »