Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Épületek/Lakóépület

Családi ház, Halásztelek

1/5

Családi ház Halásztelken

?>
Családi ház Halásztelken
?>
Családi ház Halásztelken
?>
Családi ház Halásztelken
?>
Családi ház Halásztelken
?>
1/5

Családi ház Halásztelken

Családi ház, Halásztelek
Épületek/Lakóépület

Családi ház, Halásztelek

2009.08.25. 04:56
MÉD

A megrendelő által átadott tervezési program részletes helyiséglistát és egyéb megrendelői igényeket tartalmazott, mely jó kiindulás volt a ház megformálásához. Vezető tervező: Szoják Balázs; építész munkatárs: Klie Ágnes, Riedel Miklós.

környezet
Az építési telek a település szélén, a Duna ártere mellett, sajátos atmoszférájú területen, a töltés mentén fekszik. Az adott helyrajzi számú hosszanti telek lényegileg vízszintes és ÉNY-DK tájolású. Az utcában a tervezési telek környezetében kizárólag oldalhatáron álló, főként egy-két lakásos lakóépületek találhatóak, változatos építészeti kialakítással. Településképi jelentőségű épület a tervezendő épület közelében nincsen.

 

Családi ház Halásztelken
1/5
Családi ház Halásztelken

Családi ház Halásztelken
2/5
Családi ház Halásztelken

Családi ház Halásztelken
3/5
Családi ház Halásztelken

Családi ház Halásztelken
4/5
Családi ház Halásztelken

 

 

tervezési program
A tervezési program a telek adottságait jól kihasználó, korszerű vonalvezetésű, kétszintes családi ház volt, ahol az általános lakófunkciókat a földszinten kialakítandó 2 állásos garázs-műhely és egy elkülönülő irodarész  egészíti ki. A funkcionális igények és a telek formája összességében kisebb, elhúzott, osztott tömegű épület kialakítását eredményezte. A funkciók az épület két egymástól elkülönülő tömegébe kerültek, amelyeket a közöttük létesülő nyitott közlekedő-lépcsőház tér köt össze, ebből nyílik az iroda és a gardrób. E köztes tér teszi átláthatóvá az épületet, az utca felőli bejárattól egészen a töltés felé néző kertig. Innen juthatunk fel egy egykarú lépcsőn az emeletre ahol a hálószobákból szép kilátás nyílik a töltésen túlra. A házra jellemző hangulatelemként, szép átlátású, intim hangulatú  beugrókat, kertrészeket alakítottunk ki a belső terek kiegészítéseként. A tervezési program alapján valamennyi helyiségnek természetes megvilágítást, optimális tájolást, és a lehetőségekhez mérten kilátást biztosítottunk. A megrendelő által átadott tervezési program részletes helyiséglistát és egyéb megrendelői igényeket tartalmazott, mely jó kiindulás volt a ház megformálásához.

telepítés
A telken a beépítési módnak megfelelően, egyetlen épület oldalhatáron történő telepítését terveztük. Az épület tömege a telek hosszanti adottságaihoz viszonyulva nyújtott és osztott kialakítást kapott. Az így kialakuló épület kontúrvonalával a két oldalkert használhatóságát és intimitását tartottuk szem előtt. Az oldalhatáron álló homlokzat vonala a telekhatártól 1 méterre került.


építész tervező: Szoják Balázs okl. építészmérnök, vezető tervező - Szoják és Társa Építész Studió Kft.   
építész munkatárs: Klie Ágnes, Riedel Miklós        
statikus tervező: Kerek István
gépész tervező: Fok Zoltán

Vélemények (16)
bandg
2009.08.28.
14:00

még 1-2 kép kellene a teljességhez,és nem biztos hogy feketefehér

de lehet akkor sem értem a 86fokos kimozdulást az irodafalnál.

tudom hogy milyen nehéz 30 méter hosszú házat kitalálni oldalhatáron, mégis zavar hogy bejárat-nappali 25 m, napplaikanapé-hálószoba 45m körül lehet közben egy lépcső. elég sportos

Bellius
2009.08.26.
05:48

A cikket értékelni nem lehet, hiszen ez nem egy cikk. A műszaki leírásból kiragadott részlet sem állja meg a helyét. Vagy a teljes műszaki leírást közöljék, hogy teljes képet kaphassunk az épületről, vagy valóban írjanak hozzá egy "igazi" cikket.

Az épület külső megjelenése az én tetszésemet elnyerte.

zsuppanandras
2009.08.26.
08:49

@Bellius: valóban, ez műleírás, vagyis szerzői közlés. ez lenne a lényege. teljes műleírásokat azért nem közlünk, mert azt a középutat keressük ami építész és nem építész olvasók számára egyaránt élvezhető.

Bellius
2009.08.28.
08:20

@zsuppanandras: 1.) a "nem építész" olvasók számára véleményem szerint így is túl "száraz" az anyag

2.) a szakmai körnek pedig igencsak hiányos, és így nem értelmeheztő teljes egészében

3.) ebben az esetben hogyan "értékeld a cikket", ha ez nem is egy cikk, hanem egy közlés? A szavazati rendszert szerintem is át kéne gondolni

Többnyire én ezért nem is szoktam teljes egészében elolvasni a cikket, szavazni meg egyáltalán nem.

zsuppanandras
2009.08.28.
08:31

@Bellius: a szavazati rendszer mindenképpen át lesz gondolva, ezt régóta érzékeljük, hogy a jelenlegi formájában értelmetlen. lehet hogy megmarad belőle vmi, lehet hogy nem. idén még úgyis lesznek egyéb változások is :)

sityu
2009.08.28.
10:14

@zsuppanandras: És ezen változások meglépése során figyelembe lesznek véve a korábbi brénsztorming cikkhez fűzött hozzászólásokban megfogalmazott észrevételek, javaslatok érdemi részei is-e? (ugye milyen szép mondat lett ez? ;)

zsuppanandras
2009.08.28.
10:37

@sityu: ezen változások hosszú és bonyolult, sokszereplős folyamat eredményeként formálódnak :)

vk
2009.08.25.
18:38

Érdekes lehetett volna minden oldalról fotót látni az épületről!

Ami viszont igazán furcsa, az a csatolt tervek műszaki és esztétikai minősége. Nyilván oka van annak, hogy miért hiányosak a méretezések (főleg az emeleten), a nyílászárók alig értelmezhetők (parapetmagasság alig van; sok helyen a külső oldalon, vagy kitakarja a bútorozás; nem lehet tudni, hogy melyik ablak és melyik ajtó). Az emeleti alaprajzon az a 2 falszakasz a nyílásokkal... A lépcső első fellépésének ábrázolása az emeleten... Vannak viszont fák és kültéri bútorok. 

Ilyenkor látszik meg nagyon, hogy milyen fontos a szerkesztési fázis. Lehet az építészeti tartalom bármilyen magas színvonalú (amit nem is vitatok), egy szépen és logikusan, átgondoltan előadott terv magáért beszél. 

Bulcsu Tamás
2009.08.25.
13:08

szerintem kétféle pontozás kellene, egyrészt a bemutatott művet lehetne értékelni, másrészt magát a szöveges-képes-fotós produktumot

zsuppanandras
2009.08.25.
13:34

@Bulcsu Tamás: csak ötlet a részemről de én különválasztanám a két dolgot műfajilag: műleíráson alapuló épület- és tervközlések esetén magát a művet lehetne pontozni, hiszen ebben újságírói munka gyakorlatilag nincs (legfeljebb szerkesztői). vitacikkek, épületkritikák, riportok és elméleti írások esetében pedig arról lehetne véleményt nyilvánítani, hogy kinek mennyire tetszett maga a cikk.

gyors változásra mindenesetre ezen a téren ne számítsatok  :)

sityu
2009.08.25.
16:06

@zsuppanandras: az én részemről is csak egy ötlet (tovább offolva a cikket):

Tekintve, hogy a cikkek alatti hozzászólások közt elvétve található olyan, hogy 'de rosszul volt ez a cikk megírva', meg 'minősíthetetlen fotók egy szuper házról'; tehát gyanítható, hogy az olvasók jórészt inkább a bemutatott épületet szokják értékelni (annak ellenére, hogy a szöveg a cikk értékelésére szólít föl).

Ergo: megfontolandó lenne a cikk-értékelést átfordítani épület-értékeléssé (egyszerűen csak kicserélve a szöveget a drupal sablonban).

Természetesen fontos dolog az, hogy az újságírók teljesítménye is mérlegre kerüljön, de ha ilyen értékelés hiányozni fog a lapról, akkor talán könnyebb lesz találni egy drupal-zsonglőrt, hogy illesszen egy mezőt az adatbázisba, meg rittyentsen vagy 10 sort (lehet, hogy 100 is megvan) a sablondzsungel megfelelő helyére (vagy egyszerűen csak betegye a megfelelő plugint).

De meg egyébként is: vihar ez a biliben, ugyanis én nem találtam semmiféle olyan zugot itt a weblapon (a cikk alján kívül), ahol megjelenne ez az értékelés; pedig célszerű lenne, ha lennének mindenféle toplisták/statisztikák (minden idők legjobb/legrosszabb; elmúlt nap/hét/hónap; legjobban induló; legtöbbet változó; legkisebb/legnagyobb szórás; kategóriák szerint stb.)

pT
2009.08.25.
10:37

Az alaprajzban van valami, nekem a kis udvar a nappali és az iroda között tetszik, de kívűlről nem túl mutatós, főleg a bejárat felől nagyon unalmas a ház. Reális az a 2.8-as átlag szerintem. A cikk meg csak egy részlete a műleírásnak, az sem ér sok pontot.

gramercy
2009.08.25.
09:06

hogy lehet egy ilyen szép, arányos háznak 2.8-as átlaga? komolyan?

zsuppanandras
2009.08.25.
09:36

@gramercy: hogy lehet az, hogy bármilyen cikket felteszünk, jön valaki, és azonnal ad rá egy egyest, függetlenül attól, hogy mi a tartalma?

MZ
2009.08.25.
09:56

@gramercy: Ha jól értem, itt nem a házat, hanem a cikket kell pontozni. Oda is van írva: "Értékeld a cikket! (Érdemes elolvasni? Ha igen: 5*) Itt tehát nem az építészetet vagy a cikk témáját, hanem a zsurnalisztikát kellene értékelni. Lehet ugyanis egy jó házról rossz cikket, ill. egy rossz házról jó cikket írni. Bár sokan biztos csak a képeket nézegetik (bevallom néha én is.)

zsuppanandras
2009.08.25.
10:45

@MZ: azt hiszem, ez elég konfúz. ha jó a ház, akkor érezhetem úgy hogy érdemes volt elolvasni. ha rossz a ház, akkor is lehet érdekesen rossz. és persze lehet jó cikk kevésbé érdekes házról stb. (bár ennek a megközelítésnek inkább kritika esetében van értelme). én személy szerint úgy érzem, hogy ez az értékelés annyi mindent jelenthet, hogy nem jelent semmit.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk