építészet : környezet : innováció

Csúcstechnológiás épületfelmérés, megfizethető áron

"A gyorsaság, a pontosság mellett a költséghatékonyság szempontjából is megéri a 3D lézerszkennelés felé nyitni, amellyel a fizikai világ valósághűen ábrázolható a virtuális térben, ráadásul minden eddiginél rövidebb idő alatt." A GLT Scan&Plan csapatának köszönhetően egy itthon kevéssé ismert és alig használt technológia könnyíti meg az építészmérnökök és épületgépészek munkáját, amely pontosabb adatokat ad a leképezett térről.

Kevesen tudják, hogy ez, a Magyarországon még újdonságnak számító megoldás abszolút versenyképes a hagyományos módszerekkel szemben, ráadásul kizárható általa az emberi pontatlanságból fakadó hiba. A GLT Scan&Plan csapata úttörőként kezdte el használni a háromdimenziós épületfelmérést, amelynek köszönhetően a távolságméréses geodéziai felméréseket rövid idő alatt, részletgazdagon és hatékonyan tudják elvégezni.

Jókai tér - GLT Scan&Plan


Egyik első projektükben a mára már lebontott pécsi magasházról készítettek drónfelvételeket, amelyeket pontfelhővé alakítottak, majd ebből készítettek 3D-s modellt. Így egy olyan épületről maradt virtuális, az építészek számára rendkívül fontos és sokoldalúan használható emlék, amely ma már nem létezik. Ez is bizonyítja, hogy az alkalmazási területek milyen sokrétűek. Már meglévő épület felújításához vagy átalakításához is tökéletes megoldás, amellyel az építészmérnöki és épületgépészeti folyamatok hatékonyabbá tehetők, illetve alaprajz, homlokzatrajz, metszet és panorámakép készítésére is kiválóan alkalmas.

Sükösdi templom - GLT Scan&Plan


A lézerszkenner megjelenése még egyszerűbbé tette a mérnöki munkát, aminek a szakemberek főleg az épületek külső és belső felmérésénél veszik hasznát. A lézerszkenner egyszerű elven működik: lézersugarat bocsát ki magából a tér minden irányába, mely visszaverődve információt szolgáltat a pont geometriai helyzetéről, emellett a visszaverődés mértéke alapján intenzitás értékkel is szolgál a felmért felületekről. A műszer néhány másodperc alatt több millió térbeli pont koordinátáit képes rögzíteni, az így létrehozott pontfelhőből pedig egy szoftver segítségével a mérnökök megkapják a felmért térbeli objektum geometriai jellemzőit. A pontok sűrűsége változtatható, ami jelentős tényező, mert ettől függ a felmérés részletessége és pontossága.

GLT Scan&Plan


A szkenner nagyon pontos műszer, tíz méteres távolságnál 2-3 millimétert téved mindössze, gyakorlatilag azt tudja felmérni, amelyet a szakember a szemével érzékel a térben. Míg a hagyományos geodéziai felmérés során rendkívül időigényes minden felmérni kívánt pontot megirányozni és bemérni, és így csak az épület jellemző pontjai kerülnek felmérésre, addig a 3D szkennerrel akár a teljes objektum felmérhető néhány óra alatt. Mitöbb, ez a technológia egy sokkal részletgazdagabb, több millió pontból álló állományt ad eredményképpen. Egy vidéki templom komplett felmérése lézerszkennerrel mindössze egy napot vesz igénybe, úgy, hogy kívül-belül megtörténnek a mérések, és olyan helyeket, pl.: boltíveket vagy kupolákat lehet felmérni, amelyre korábban nem volt lehetőség. Az ára pedig nagyjából 200-250.000 Ft-ba kerül, tehát ár-érték arányban és idő-ráfordítás szempontjából is jobban megéri, mint a hagyományos módszerekkel történő bemérés. Mindemellett, a 2D nézetek levezethetőek a 3D állományból homlokzatrajzhoz, sőt ebben az esetben minden repedést, vakolathibákat és ezekhez hasonló eltéréseket láthatunk a részletes pontfelhőn.

GLT Scan&Plan


A lézerszkenner előnye, hogy a részletes felmérésnek köszönhetően egy, a valóságot néhány milliméter pontosan reprezentáló felületmodell is megalkotható. Ez az épületszerkezetek deformációinak vizsgálatánál jelenthet nagy előnyt, így akár minőségellenőrzésre is alkalmas a részletességnek köszönhetően. A több millió pontból álló pontfelhő azonban egyszerűsített CAD-modellé is visszafejthető a kiválasztott jellemző pontok alapján.

A lézerszkenneres felmérés mellett kamerával felszerelt drónnal, fotogrammetriai módszerekkel is készít a cég pontfelhőt, melynek segítségével nagy kiterjedésű és nehezen elérhető területek felmérésére is lehetőség nyílik. Ennek a pontossága néhány centiméterre tehető és szintén több millió pont felmérésére alkalmas. A lézerszkennelés és a drónfelvételek pontfelhőinek közös pontjai összekapcsolhatók egy állománnyá, ezzel olyan részletgazdag és teljes tartományt lefedő eredményt biztosítva, amellyel sokkal egyszerűbb és gyorsabb a szakemberek munkája.

A felmérések idejének drasztikus csökkenése, a mérések minden eddiginél pontosabb eredménye illetve a költséghatékonyság garantálja, hogy a jövő technológiája a lézerszkennerrel és drónnal történő háromdimenziós felmérés.

GLT Scan&Plan

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »