építészet : környezet : innováció

Eger – a Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója

III. díjban részesült a 10-es sorszámú pályamű
építészek: Szűcs Endre, Sallós Csaba, Tóth Péter, Dénes Albert, Magó Vámosy Zsuzsanna, Dárdai Balázs, Ujj Mészáros Krisztina, Arnóczki Balázs, Szűcs Gábor, László Viktor

III. díjban részesült a 10-es sorszámú pályamű
építészek: Szűcs Endre, Sallós Csaba, Tóth Péter, Dénes Albert, Magó Vámosy Zsuzsanna, Dárdai Balázs, Ujj Mészáros Krisztina, Arnóczki Balázs, Szűcs Gábor, László Viktor

A Dobó tér nagyvonalúan tervezett, szabad teret enged a változó térhasználatnak. Jól érzékeli, hogy a belváros további értékes az Eger patak északi partján álló épületsor is. A Minarett irányában vezető átjáró és a patakpart megközelítésére tett javaslatok szép kapcsolatokat teremtenek a városszöveten belül.

 

Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója - hangulat
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója - hangulat
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója
Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója

 


Részletes bírálat

A pályázó igen egyszerű eszközökkel, alázatos módon, de mégis bátran nyúl a feladathoz. Érezhető a város iránti felelős tervezői magatartás. Érzékenyen tapasztalja meg, hogy a belső szövet gyönyörű térfala az Eger patak északi partján álló épületsor is. A Dobó tér elegáns, nagyvonalúan tervezett, szabad teret engedve a változó térhasználatnak. Struktúrája csak jelzésértékű.

A terv bátran vállalja fel az áruház elbontását. A „visszaépített” ház jó arányú, kár, hogy a Zalán utcai eredeti beépítési vonaltól az épület visszább lép. A kereszttengely épületen-épületben való jelzése talán lehetett volna karakteresebb. Az un. hátsó tér használatát túlintimizálták a fő téri épület keresztszárnyai, a két kis kerti pavilon pedig karakterében idegenül hat.

A patakpart test- és lélek-közelbe hozása dicsérendő, ugyanakkor a patak melletti mélyen vezetett sétány korlátozza a jelenleg meglévő növény-együttes életterét.

A minaret irányú erőteljes átjáró az új híddal szép kapcsolatot teremt a városszöveten belül. A térlánc egységes burkolati rendszere azonban zavaró.

A két foghíj telek beépítése mértéktartó, azok hangulatukban egri házak. A környezetkultúra egyéb elemei (növényzet, utcabútorok) csendesen karakteresek, a közlekedés és a parkolás megoldott.

vélemény írásához jelentkezzen be »