építészet : környezet : innováció

Electrolux bemutató- és oktatóterem

A tervezési feladat az Electrolux Hungary Kft. oktató- és bemutatótermének kialakítása volt, az Erzsébet Királyné úti irodaépület földszintjén. Az Electrolux Kft. az új termékeivel kapcsolatban rendszeresen oktatási programokat tart munkatársai, illetve a viszonteladók és a boltvezetők számára. Az oktatási funkción kívül egy bemutatóteremre és egy mintakonyhára is szükség volt, ahol a cég kiemelt, Electrolux, illetve AEG gyártmányú termékeit működés közben lehet megtekinteni és kipróbálni. Salamin Miklós vezető tervező írása.

Az Electrolux Lehel Kft. budapesti székhelye Zuglóban, az Erzsébet Királyné útján található. Az Electrolux irodái a háromemeletes irodaépület második, és harmadik emeletén üzemelnek, az irodaház földszintjén korábban a cég javítóműhelye működött, amelyet ezután oktatási célokra vettek igénybe.

A bemutató- és oktatóteremmel együtt az irodaépület földszintjének recepció része is átalakításra került. A tervezési terület közepén meglévő irattár – raktár – portáspihenő alaprajzi tömb a tervezési területet bemutató-oktatóteremre illetve előcsarnokra osztja. Ez, az építészeti térbe beleharapó tömeg magas fényű, polírozott felületet kapott. A két funkciót burkolatváltás és egy, Electrolux emblémával díszített üvegfal választja el.

Az oktatóterem, hátul a termékek bemutatására szolgáló pódium, fotó: Salamin Miklós

A tervezést hosszas előkészítés előzte meg. Az Electroluxnál, mint valószínűleg minden multinacionális cégnél, az ehhez hasonló nagyobb beruházásokat megelőző többlépcsős engedélyezés és elfogadás viszonylag hosszú folyamat. Az Electrolux márka arculatát, logóit, megjelenését, bemutatótermeinek kialakítását igen szigorú, pontos előírások és szabálykönyvek határozzák meg. A tervezett funkcióra (bemutató és oktatóterem – show and training room) a cégen belül több, a közelmúltban megvalósult előképet is áttekintettünk. Bár a kialakítás bizonyos elemeiben hasonlóságot mutat ezekkel a korábbi példákkal, a megvalósult belsőépítészeti tér minden szempontból egyedi lett.

Az alaprajzi koncepció kialakítása során az Elecrolux részéről Killian Keller társtervezőként működött közre. A generálkivitelező Konfector Mérnöki irodát a korábbi – electroluxos referenciák alapján – meghívásos pályáztatás során választottuk ki. Irodánk, az AXIS Épitésziroda nem csak a tervezésben, hanem a lebonyolításban és a műszaki ellenőrzésben is részt vett.

Az előkészítési procedúrák után, magára az építésre viszonylag rövid idő, körülbelül négy hónap állt rendelkezésre. Meglévő épület átalakításaként a kivitelezés során számtalan, előre nem ismert nehézségek – korábban fel nem mért gépészeti vezetékek, lekövethetetlen alaprajzi szögtörések, eltérő szintmagasságok - bukkantak elő, amelyeket szerencsére menet közben sikerült orvosolni. A kivitelezés apróbb hibáktól eltekintve jó minőségben történt, a magasfényű polírozott felületű, illetve részben tölgy furnérozású konyha és recepció bútor pedig kifejezetten szép lett. A termékek megvilágítását biztosító egyedi világítási rendszer Targetti lámpatesteiből készült, a Lightplus Kft. tervezésében.

Az oktatóterem, hátul a termékek bemutatására szolgáló pódium, fotó: Salamin Miklós

A belső kialakításához szükséges mobiliák beszerzése még zajlik, de a bemutatótermet már használják, termékbemutatókat, bemutató főzéseket, filmezéseket, regionális meetingeket tartannak benne.

Anyagok, szerkezetek: Lámpák: Targetti, melegburkolat: Wicanders, hidegburkolat: Arkesia Grafit, álmennyezeti panelek: Ecophon Solo, üvegajtó: Dorma, beépített bútor: egyedi, beépített konyhai gépek: Electrolux, AEG, csaptelep: Hansgrohe, klímák: CIAT

Salamin Miklós

vélemény írásához jelentkezzen be »