építészet : környezet : innováció

Emlékállítás Molnár Farkas és Forbát Alfréd születése alkalmából

kezdés: 2017. október 27. CEST 10:00vége: 2017. október 27. CEST 16:00
Molnár Farkas és Forbát Alfréd két európai jelentőségű kiváló építészünk, akik 120 éve, 1897-ben született Pécsett. Tisztelegve munkássága előtt a Dél-dunántúli Építész Kamara emléktábla elhelyezését kezdeményezi Molnár Farkas egyetlen fennmaradt pécsi épületén, a Kalliwoda-villán, október 27-én.

A különleges megformálású, modernista épület tervét 1940-ben készítette Kalliwoda Olga énekesnő és Kürschner Emanuel zeneiskola-igazgató számára.

Molnár Farkas, 1919-ben szülővárosában kezdte a pályáját, tipográfus és művészeti író volt a Krónika című lapnál. Nemcsak a kubizmusról és futurizmusról jelentek meg cikkei, hanem ő készítette a lap teljes programját, ezzel a Kassák Lajos szervezte A Tett és a Ma folyóirat és művészeti mozgalom kezdeményezéseivel rokon törekvések hagyományait teremtette meg Pécsett.

1921-ben a Bauhaus tagja lett, tanulmányait ott folytatta, és többek között Walter Gropius tanítványa is volt. 1923-ban a Bauhaus első kiállítását szervezte, és ekkor állította ki Vörös kubus néven híressé vált lakóház tervét. Munkásságát Walter Gropius így értékelte: "Hivatása mesterének tartom. Túl korán, életműve kiteljesedése előtt halt meg."

Forbát Alfréd, 1920 és 1922 között Walter Gropius irodájának munkatársa volt Weimarban, ahol részt vett a Bauhaus megvalósításában. Elképzelésében fontos szerephez jutott a közlekedés racionális tervezése, a magasház, toronyház mint lakóépület hátrányainak kimutatása.

Előadók:

  • Bajkay Éva: A képzőművész Molnár Farkas élete
  • Ferkai András: Molnár Farkas építészete
  • Mendöl Zsuzsanna: Forbát Alfréd építészete
  • Várkonyi György: A pécsi bauhauslerek indulása és képzőművészeti tevékenységük
  • Kerekasztal beszélgetés a Bauhaus utóéletéről, és mai jelentőségéről

Részletes programleírás itt.

Időpont: 2017. október 27., 11:00-16:00
Helyszín: Művészetek és Irodalom Háza

 

vélemény írásához jelentkezzen be »