építészet : környezet : innováció

Épül az Álmok városának ötödik szállodája

Az ázsiai Makaóban az „Álmok városa” projekt ötödik szállodájaként épül a 150 000 négyzetméteres alapterületű, 40 emeletes, tájfun biztos hotel, szórakoztató központ és kaszinó. A toronyépületét Zaha Hadid londoni Építészirodája tervezte. 

Az épülethez olyan megbízható zsalurendszerre volt szükség, amivel a munka gyorsan halad, a végeredmény pedig magas minőségű, ezért a választás a MEVA műszaki megoldásaira esett.  

Természeti kincsek és nyersanyag hiányában főként a turizmusból és a szórakoztató iparból élő Makaó városa híres kaszinóiról, karaoke és koktélbárjairól. Pezsgő éjszakai élete évente több mint 8 millió turistát vonz, amely a kínai tartomány GDP-jének felét adja, ezzel joggal vívta ki a Kelet Monte Carlo-ja címet. Az idegenforgalomból és a szerencsejátékból származó bevételek fokozására hozták létre az „Álmok városa”-nak elnevezett projektet, amelynek keretei között Makaó egyik városrészében egy, szinte külön életet élő szórakoztató negyed épül. Itt hotelek, lakosztályok, kaszinók, üzletek, bárok és klubok várják majd a szórakozni vágyó látogatókat.

Az „Álmok városában” épülő felhőkarcolók formavilága egyedien formabontó geometriákkal magasodnak az ég felé, és képviselik a luxus világát. A projekt utolsó, ötödik toronyépületét Zaha Hadid londoni Építészirodája tervezte, a neves építészhölgytől megszokott, nem mindennapi látványvilág kialakításával. Az egészen különleges vizuális élményt biztosító épület kivitelezése már megkezdődött és várhatóan 2017-ben adják át. A megvalósítás során a makaói kivitelező cég vezetői a MEVA megbízható, minőségi zsalurendszereit választották. 


Álmok városa hotel toronyA MEVA zsalurendszerei számos nagy beruházás során bizonyították már, hogy képesek a zsaluzattal szemben támasztott gyors, pontos, megbízható, biztonságos, minőségi megrendelői elvárásnak megfelelni. Gondoljunk csak a Dubai-ban található, a világ legmagasabb épületének számító Burdzs Kalifa épületére vagy a bécsi Tudomány Egyetem Látogató Központjára. Az egyedi térgeometriai formák és a teljesen sima, egybefüggő, nagyméretű látványbeton felületektől a legkülönbözőbb mintával ellátott látszóbeton megvalósításában innovatívnak számító cég szakembereit Makaóban sem várta kisebb kihívás. 

 

Ahol kötelező a lenyűgöző megjelenés

A 150 000 m2 alapterületű, 40 emeletes hotel két téglalap formájú toronyból áll, melyeket több ponton egy-egy híd köt össze, mindezzel egy igen szokatlan térgeometriát alkotva. A homlokzatot képző hálószerű vázborítással a nyugodt, egyszerű téglalapforma és látványbeton felületeket kivételesen dinamikussá teszi. Ha Európa bármely másik pontján épülne Zaha Hadid felhőkarcolója, joggal érezhetnénk túlzásnak megjelenését, viszont itt az „Álmok városában” már-már mondhatni kötelező a lélegzetelállító látvány. A külső, kristályszerű megjelenés visszaköszön a beltéri kialakításban is. Az innovatív építészeti megoldásoknak köszönhetően az épületbe lépve olyan, mintha egy futurisztikus kristály belsejébe érkeznénk, ahol látványlifttel juthatunk el a konferencia termekbe, játékszobákba, éttermekbe, a wellness részlegbe és a 780 lakosztályhoz. A beltérben domináló látványbeton felületek, a falak és a tornyok magjai a MEVA zsalurendszereivel készülnek. Álmok városa hotel toronyHogyan épül a hotelépület a Meva zsalurendszereivel?

A daruzást nem igénylő MEVA MAC rendszerével 2014-ben készítették el a tornyok magjait. A teljesen automatikus és zárt MAC rendszer segítségével gyorsan és biztonságosan történhet a kivitelezés, miközben a munkaütemterve is pontosan tartható. A kifejezetten magas épületek hidraulikus kúsztatásához készült MAC rendszer a kiválasztott falzsaluval együtt kúszik a körkörösen zárt burkolatban, törekedve mindeközben a lehető legnagyobb biztonságra, főként a széllel szemben. Mindamellett, hogy a toronyépületek földrajzi adottságai miatt elsődleges követelmény volt, hogy a zsaluzási egységek biztonságosan ellenálljanak az akár 250 km/h sebességgel érkező tájfunnak is, fontos szempont volt, hogy a beruházás ne zavarja a szomszédságában lévő hotelek működését. Ezért a munkaterületet emelt fallal körbekerítve alkalmazták a MEVA MGC rendszert. A síneken vezetett MGC kúszórendszer teljesen zárt burkolattal ideális a nagy magasságokban végzett, szélvédett és biztonságos zsaluzáshoz. Az összeszerelés a földfelszínen történik biztonságos körülmények között. A szerkezet az építési és kúsztatási folyamat során sínekkel van minden pillanatban az épülethez rögzítve. Az egész az állványon levő falzsaluval együtt egy rendszert alkot, egy egységben mozgatható, ahogy a makaói két torony esetében is megfigyelhető. 


Álmok városa hotel torony


  

Futurisztikus épülethez a legmodernebb zsaluzási eljárások

A két torony egyedi beltéri térgeometriája és látványbeton felületei a 100 kN/m² teherbírású MEVA Mammut 350 zsalurendszerével és egyedi műanyag zsaluhéjával készül. A MEVA egyedülálló műanyag zsaluhéjat funkcióvesztés nélkül számtalanszor újra lehet használni és a betonozást követően könnyen kizsaluzható. Ez a zsalutechnika így nem csak a környezetet, de a pénztárcát is kímélő megoldást kínál. A zsalutáblák használata nyom nélküli táblaillesztéssel kezeskedik a látványbeton minőségéről, akár rövid határidős munka vagy magas falak esetén egyaránt.

A műanyag héjak jobban szegelhetőek, mint a fa héjak, fúrhatóak, hajlíthatóak és fűrészelhetőek. Ezzel a zsaluval a beton valóban formaadó anyag, térformáló konstrukció lehet. A széles körben elterjedt, rétegelt falemezekkel ellentétben a MEVA műanyag zsaluhéjával készült látványbeton minősége, a zsalu több felhasználása után sem romlik, mert a zsalu nem kopik, nem deformálódik. Mindemellett akár reprezentáló, díszítő vagy segítő célú ábrákat is megjeleníthetünk a MEVA műanyag, gravírozható zsaluhéjával a látványbeton felületen.  Ezzel az egyedülálló zsaluhéjjal a legfinomabb vonalvezetés is láttatható. A MEVA műanyag zsaluhéjával a látványbeton felület a legnagyobb mértékben teret enged az építész fantáziájának, így az nemcsak formájában válhat a legegyedibb építészeti koncepciók különleges részévé. 


Álmok városa hotel torony


(x)


Meva

vélemény írásához jelentkezzen be »