építészet : környezet : innováció

Erdőmélyi hotel: Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila és Mikó László 3. díjas pályaműve

Lombok, ágak, fák, bokrok, tisztás, vagyis az erdő köszön vissza Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila és Mikó László "Hotel Sóstó Spa & Resort négycsillagos szálloda” pályázatára beadott tervében. Ez nem véletlen, hiszen a tervezők célja Nyíregyháza "tüdeje", az erdő megőrzése volt. 

Környezet és erdő

A végtelennek tetsző homokos pusztában egy oázis a Sóstói-erdő. Érdekes, hogy itt régen végtelen erdő volt. Akác, hárs, tölgy. Az itteni fák abszolút értéke csekély. A nyírség homokos talaján az erdő értéke mégis hatalmas: Nyíregyháza tüdeje. A konkrét fáknak nem rendeltük alá a házunkat: nem egyes fákat, hanem az erdőt szeretnénk megőrizni.


Hotel Sóstó Spa and Resort - építész: Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila, Mikó László


Telepítés

Számunkra a hely elsősorban az erdőről szól. Ezért húzzuk vissza a házat az úttól és a strandtól is: szeretnénk, ha körbeölelné az erdő. Szeretnénk, ha maga a ház is faként viselkedne: ne a tömegszerűsége domináljon, a tömeg tereket határozzon meg, s ezeknek a külső tereknek legyen hangulatuk.


Megközelítés

Házunk a sóstói úttal párhuzamosan futó ligetes területről nyílik. Ez a tágabb környezet szíve: a tófürdőtől indul, finoman súrolja a tópartot, körülöleli a Krúdy Vigadót, a víztornyot és a Svájci Lakot. Erre nyílik a fürdőház és az élményfürdő is. A sóstói út csak a „szükséges rossz”: arra való, hogy ide eljussunk, a partján ledobhassuk a kocsinkat s élvezhessük a liget igazi mondén hangulatát. Egyértelmű, hogy az új szállodát is erre a térfolyamra kell szervezni.


Hotel Sóstó Spa and Resort - építész: Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila, Mikó László


Szálloda

A tervezett épületnek egyszerre kell középületnek és otthonos szállásnak lennie. Középületként legyen hívogató, nagyvonalú és átlátható, míg ideiglenes otthonként intim, visszahúzódó, barátságos. Ezt a kettősséget a szálloda lábakra állítása, a tömeg kvázi elemelése adja. Az átlátható, diffúz földszinti terek a környező fák közti árnyas tisztásként hívogatják az arra járókat. Az emeleti szintek a fák lombkoronájához hasonulnak, a homlokzat hártyája finoman védi a belsőt, de anyagával össze is kapcsolja azt az erdővel, tapinthatóvá téve a külvilágot.


Hotel Sóstó Spa and Resort - építész: Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila, Mikó László


Belső rend

Minden közfunkciót – s ezek kiszolgáló tereit - a földszintre helyeztünk. Ez egy átmeneti zóna: itt találkozik a szálloda zárt világa a mindenki számára nyitott közösségi térrel. Funkcionálisan leválasztva, térileg összemosva kezeljük ezt: szintben határozottan elválasztjuk a szobák világától, de a függőleges átlátásokkal összekötjük. A földszinti térstruktúra teljesen nyitott: a környező ligetes-erdős világ mesterséges folytatása. 

A szobák hangulata egészen más: messze emeljük a földtől, ezzel a fecskefészek otthonos biztonságát adja. A közlekedő rendszer a fa szerkezetét idézi: törzse az átrium, mely előbb vastag középfolyosós, majd vékony oldalfolyosós ágakra bomlik. A kilátást és fényt fontosnak tartjuk: ettől jön létre a „hazajutás” élmény. Szándékunk, hogy egyszerű, de otthonos szobákat építsünk. Mindegyik erkélyes, hiszen fontos, hogy fizikailag is kapcsolatba kerüljünk az erdő terével.


Hotel Sóstó Spa and Resort - építész: Gál Róbert, Juhász Kristóf Attila, Mikó László



Szerkezetek, anyagok

Az épület szerkezetei: betonpillérek, -falak, -födémek. Tégla válaszfalak. A földszinten – hogy filigrán legyen – alumíniumvázas, az emeleteken fa nyílászárók. Hagyományos úsztatott padlók, jellemzően parkettával burkolva.

Homlokzat

Hántolt akácfa karók, akár a szőlőben. Ez olcsó és akár ötven évet is bír. Még az sem baj, ha némelyik görbe.

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »