építészet : környezet : innováció

Gyermekbarát klinikaépület

Egy nagyobb átalakítás első fázisaként, vállalati és civil összefogással újult meg az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambuláns és betegfelvételi részlege. Játékos formaképzéssel, színes bútorokkal és egy baba-mama szobával vált gyermek- és családbaráttá a rideg kórházi épület. 

Megújult az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambuláns és betegfelvételi részlege, amely egy nagyobb átalakítás első fázisa. Ebben az ütemben megszépültek a betegvizsgálók és az ambuláns helyiségek, amelyek szín- és formavilágukban a gyerekek igényeihez igazodnak. A felújítást a Rigips 1000 m2 speciális gipszkartonnal támogatta, amely ssegítség volt a hangszigetelt vizsgálók kialakításában. Ezáltal alacsonyabb lett az átszűrődő zaj, valamint a jövőben a gyerekek egészségesebb helyiségekben várakozhatnak és gyógyulhatnak, mivel a kórház felújított részlegét olyan gipszkartonnal borították be, amely képes kiszűrni a levegőből a formaldehidet is.





„Az Activ Air technológiával készült gipszkartonok alkalmazásával akár 70 százalékkal csökkenthető a helyiség levegőjének formaldehid mennyisége, sőt a technológiának köszönhetően a levegőben található formaldehid az egészségre ártalmatlan anyagokká alakul, és semmilyen káros anyag nem kerül vissza a levegőbe. A beépített gipszkarton – többszöri felújítás és átfestés után is – akár 50 éven keresztül ugyanolyan hatékonysággal működik – mondta el Piros Attila, a Rigips ügyvezető igazgatója. – Felelős vállalatként számos kórházi és iskolai felújítást támogatunk, kiemelten fontosnak tartjuk a gyermekek egészségének védelmét, ezért örömmel csatlakoztunk ehhez a kezdeményezéshez.”

Mivel a felújítás idején is folyamatosan fogadta a kórház a betegeket, olyan építészeti megoldásokra volt szükség, amelyeket gyorsan és környezetkímélő módon lehet alkalmazni. A gipszkarton erre jó megoldással szolgált, hiszen a gyors száradási idejének köszönhetően az építők egyetlen nap után folytathatták a munkálatokat. 

Törőcsik Ferenc a tervezési feladatokat ingyenesen elvégző Platinium Group kreatív-igazgatója elmondta, hogy "a projekt egészségügyi jellege, a nagyszámú gyermek és a klinika zavartalan 0–24 órás működése miatt kiemelten fontos szempont volt, hogy viszonylag rövid építési idejű, tiszta technológiájú, a kapcsolódó szakágakat rugalmasan kiszolgáló rendszert alkalmazzunk olyan anyagok használatával, amelyek károsanyag-kibocsátása minimális és az alkalmazandó fertőtlenítőszereknek is ellenáll."




A gyermekbarát belső mellett a design és a technológia modernizálása volt az építészek koncepciója. Új beteghívórendszert vezettek be, a váróban elhelyezett kijelzőkön pedig a sorszámok mellett a betegségekről is tájékozódhatnak a szülők. Pál Judit, aki a tervezési folyamatban segédkezett elmondta, hogy a betegfelvételi részleget elefánt formájú székekkel és kör alakú krétafestő táblákkal tették a tervezők barátságossá. Míg a várónál a visszafogott fal és színes bútorok dominálnak, addig a vizsgálóknál és a baba-mama szobáknál ez pont fordítva van. 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »