építészet : környezet : innováció

Hársfa utcai óvoda, Budaörs

megvételt nyert (2. díjkategória) a 17 sz. pályamű
Architectura 2001 Bt.
vezető építész tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám

megvételt nyert (2. díjkategória) a 17 sz. pályamű
Architectura 2001 Bt.
vezető építész tervezők: Hőnich Henrik, Paládi-Kovács Ádám
munkatársak: Bátori Róbert, Szilágyi Balázs

 

Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001
Hársfa utcai óvoda - Architectura 2001

 


Részletes bírálat

Telepítés
A pályamű gondosan kiérlelt alaprajzi koncepcióval építi be a telket. Az épület É-D-i hossztengellyel, fésűs elrendezésben áll a telek keleti oldalán. A fésűs kialakítás nagy alapterületet igényel, de védi, és jól tagolja a játszókertet. Foglalkoztató pavilonjai déli tájolásúak. A parkoló és a bejárat kapcsolata jó, az épület az utca mindkét irányából megközelíthető gyalogosan. A keleti oldalon lévő előkert túl nagy (az ide néző helyiségek nem igényelnek ekkora védettséget/távolságot az úttól); az erre fordított terület sokkal jobban hasznosulna a játszókertben. A járható tetőkert alkalmazása egy földszintes épület esetében általában megkérdőjelezhető, itt azonban jól szervesül a foglalkoztató egységekkel, az azok előtti „intim” teraszokkal.

Építészet
Az épület funkcionális tagolása jó, áttekinthető. A foglalkoztató egységek kettesével szerveződnek egységbe, az öltöző- és mosdó kapcsolatuk jól működik, minden egységnek önálló kijárata van a kertbe. A csoportszobák összenyithatóak, és külön figyelmet fordítottak az elosztó folyosón a szülők leülő területére is, jó rálátással a foglalkoztatók előtti teraszokra. Összességében a tervpályázat egyik legjobban működő foglalkoztató egysége található itt.

A főbejárat előtetője túlzó, a nagy, előreálló konzol nem barátságos, a bele vágott minták kicsit modorosak. A tetőkerteken végigfutó pergolák szépen tagolják a megjelenést. Lefutó ágaik azonban árnyékot – északi oldal lévén –, nem adnak. A déli oldalakon viszont nem találunk árnyékoló szerkezeteket, és az épület sem nyúlik túl a csoportszobák kontúrján.

Az utcai homlokzatok visszafogott anyaghasználata szerencsés, nem hivalkodó, ám főleg a dél-keleti és dél-nyugati homlokzatok nem eléggé összefogottak.

Oktatási-nevelési szakmai kritériumok
A bejárati megjelenés méreteit tekintve kevésbé gyermek közeli, azonban a kialakított terek megfelelő alapot biztosítanak a szakmai program megvalósításához. A jól tagolt épület együttesben nyílt, és egyenes közlekedési útvonalak segítik a gyors és biztonságos eligazodást. Az intézmény védettséget és biztonságot sugalló a gyermekek és felnőttek számára egyaránt, baleseti veszélyforrást nem rejt.

Valamennyi, a kiírásban szereplő helyiség elhelyezésre került. Belépve az intézménybe, a központi helyen lévő aulát mindenki érinti. 2-2 csoport alkot egységet oly módon, hogy a csoportszobák igény szerint akár egybenyithatók, mely a szocializáció, illetve adott esetben a szervezési feladatok (reggeli gyülekező, stb.) miatt is fontos lehet. Említést érdemlő a két-két csoportonként biztosított szabadtéri foglalkoztató, valamint a tetőkerti pavilonok.

A csoportszoba és az udvar kapcsolata a teraszokon keresztül biztosított. Az egybefüggő nagy játszóudvart védett zugok tagolják, melyek alkalmasak az intimebb jellegű szabadtéri foglalkozások szervezésére is.

Összegzés: A tervpályázat a szakmai elvárásoknak minden tekintetben megfelel.

vélemény írásához jelentkezzen be »