építészet : környezet : innováció

Hermány (Huber) Géza építész 100 éves

Hermány Géza, a MÉSZ alapító tagja, a mai napon tölti be életének századik évét. E ritka és felemelő alkalomból tolmácsoljuk a MÉSZ üdvözletét és jókívánságait.

Hermány (Huber) Géza
Hermány Géza, a MÉSZ alapító tagja, a mai napon tölti be életének századik évét. A Műegyetem történetében ő a harmadik, aki platinadiplomát kapott, az építészek közül pedig az első! E ritka és felemelő alkalomból tolmácsoljuk a Magyar Építőművészek Szövetsége valamennyi tagjának üdvözletét és jókívánságait.

 

HERMÁNY /HUBER/ GÉZA

1906-ban született Budapesten.
Építészmérnöki oklevelét 1930-ban szerezte meg, száma: 10.716.

1980-ban arany-, 1990-ben gyémánt-, 1996-ban vas-, 2001-ben rubinoklevelet kapott.

Édesapja, Huber Miklós is építészmérnök volt, aki Hauszmann Alajos, majd Hültl Dezső tervező irodáját vezette több mint 20 éven keresztül. Fia, Hermány (Huber) Géza az oklevél megszerzése után Dr. Hültl Dezső műegyetemi tanár tervező irodájában dolgozott, majd 1934-ben a Fővárosi Közmunkák Tanácsa mérnöki osztályára került, ahol sorozatos előléptetések után 1944-ben miniszteri műszaki főtanácsos lett. Az FKT megszűnését követően, 1948-tól az Építési Minisztérium Városrendezési Osztályán dolgozott. Gazdag építészeti és városrendezési tapasztalatai alkalmassá tették arra, hogy bekapcsolódjon a szervezett építésügyi igazgatás feladatainak megoldásába, az akkor még formálódó szakterület operatív felügyeletébe és irányításába.
1953-tól az ÉM. Falurendezési Osztálya, majd 1957-től a Tervezési Főosztályán  a Mérnöki Osztály vezetésével bízták meg. Számos város és község (Dunaújváros, Kazincbarcika, Várpalota stb.) általános és részletes tervének irányításában vett részt.
1962-ben az akkor létrehozott területi főépítészi szervezet keretében Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye, valamint Miskolc megyei jogú város területi főépítésze lett. Később nyugállományba vonulásáig, 1968-ig a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet tudományos kutatója. Ez utóbbi minőségében lakásépítési problémákkal foglalkozott. Mind az épület- és építménytervezésben, mind a városrendezési tervezésben kiváló szakmai felkészültségről tett tanúbizonyságot.
Nevéhez is fűződik a valamikori Beruházási Kódex tervpályázati szemléletének megfogalmazása. A Magyar Építőművészek Szövetségének alapító tagja. Számos cikke jelent meg a MÉ-ben, az Építésügyi Szemlében és más szakfolyóiratokban, társszerzője, szerkesztője több szakkönyvnek, kiadványnak. Munkássága elismeréseként Kiváló Dolgozó kitüntetést kapott.

Az Egyetem Tanácsa platinadiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét. Hermány Géza a napokban vehette át a platinadiplomát Dr. Becker Gábortól, az Építészmérnöki Kar új dékánjától.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »