Közélet, hírek

Hírek a 2010: Tájodüssszeia kiállításról

1/1

1/1

Hírek a 2010: Tájodüssszeia kiállításról
Közélet, hírek

Hírek a 2010: Tájodüssszeia kiállításról

2010.08.23. 10:05

A 2010: Tájodüsszeia c. kiállítás augusztusban Békéscsabán mutatkozott be. A több magyarországi régióra tervezett "roadshow" második állomásán, a Dél-Alföldi Régióban szívélyesen, szeretettel fogadták a kiállítást, amely augusztus 14-én véget ért.

A 2010: Tájodüsszeia c. kiállítás, amely a tájépítészet elmúlt évtizedének legfontosabb munkáit dolgozza fel, 2010 augusztusában Békéscsabán mutatkozott be. A több magyarországi régióra tervezett "roadshow" második állomásán, a Dél-Alföldi Régióban szívélyesen, szeretettel fogadták a kiállítást, amely augusztus 14-én véget ért. A megnyitón megjelenteknek Schuchmann Péter (a MÉK Táj- és Kertépítész tagozatának elnöke), a békéscsabai születésű Szloszjár György (a tagozat vezetőségi tagja), és Bardóczi Sándor (a kiállítás kurátora) tartott szakmai idegenvezetést.

A kiállítással egy időben, ugyanazon helyszínen, és kapcsolódva a kiállításhoz megtekinthető volt a városközpont rehabilitáció előtt álló Békéscsaba MJ város "Fejlesztések Békéscsabán" c. kiállítása is. (A Békéscsabai főtér rekonstrukció tervei a Tájodüsszeia anyagában is szerepelnek, Papp Katalin tájépítész e fejlesztésnek társtervezője volt, amelyről a megnyitó utáni szakmai előadásában részletesen tájékoztatta az eziránt érdeklődőket.) A rendezésben a tagozattal partner Békéscsabai Kulturális Központ munkatársai szerint a megnyitó napja után (ahol hozzávetőleg  80-100 fő jelent meg) kb. félezren látták Békéscsabán a kiállítás teljes anyagát. A Békés Megyei Építész Kamara titkára szerint náluk nem csak Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyékből, hanem Pest megyéből is bejelentkeztek szakmai érdeklődők, akik a kiállítás kedvéért utaztak le a helyszínre. Ez a megtisztelő érdeklődés a kiállítás vonzóképességének régiókon való átnyúlását is jelzi. A békéscsabai partnereink remek kommunikációs munkát végeztek: előzetesen sajtótájékoztatóval, a kiállítás közben pedig helyi rádiókban, kábeltévében való megjelenéssel tartották fenn az érdeklődést, ennek is köszönhetően a kiállítást a nyári, szünidei időpont ellenére meglepően sokan látogatták meg, a szervezők pedig rendkívül sok pozitív visszajelzést kaptak.

A kiállítás megnyitójával összekötött szakmai nap programjában főként a dél-alföldi régiót érintő tervezések bemutatásával és globálisabb, országrészekre, az egész országra is kiterjedő szakmai problémákkal foglalkoztunk tizenkét előadásból álló összeállításunk keretén belül, amelyet kredites szakmai képzésként hirdetett meg a Táj- és Kertépítész Tagozattal partner Békés Megyei Építész Kamara. Az előadásoknak impozáns keretet biztosító Munkácsy Emlékházban 30-40 fős mérnök és építészmérnök hallgatóság előtt adtak számot a tájépítészetről és saját munkáink tapasztalatairól a felkért előadók.

Tájodüsszeiánk október közepén Székesfehérváron folytatódik, ahol egy szűkített anyaggal (közösségi terek) leszünk jelen a helyi kamara szervezésében megvalósuló székesfehérvári városközpont rehabilitációról szóló konferencián, majd ezt követően a teljes anyag november közepén Debrecenbe látogat, ahol a Szép Kertek folyóirat által kiírt Év Kertje pályázat díjkiosztó ünnepségével egybekötve nyílik meg a kiállítás a cívis városban. Terveink szerint decemberben Győrött, jövő év januárjában Pécsett, márciusban Szabadkán, májusban a Budapestre szervezett nemzetközi építészeti konferencián (EFAP) és júniusban Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastély frissen átadott alagsori kiállítótermében (az évente megrendezett Nemzetközi Kertészeti Kiállítás részeként) jelenik meg az anyag.

A kiállítás katalógusa tördelés alatt van, várhatóan szeptember végén, október elején jelenik meg 1000 példányban, magyar nyelven, 164 oldalon, könyv alakban. A katalógus az NKA és számos építőipari  gyártó cég anyagi támogatásával valósul meg, amelyet a tagozat ingyenesen tesz majd hozzáférhetővé az érdeklődők számára. A nyomtatott katalógus DVD mellékletében a kiállítás posztereinek teljes anyaga nézegethető lesz. A katalógus bemutatására ősz közepén könyvbemutatót szervez a Magyar Építész Kamara Táj- És Kertépítész Tagozata. Terveink szerint a katalógust pdf formátumban a kamara honlapjáról is letölthetővé tesszük.

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk