építészet : környezet : innováció

Hova a legjobb leülni egy fárasztó Construmás nap végén?

Kiállítási újdonságokról, tervezőknek és kórházaknak nyújtott támogatásokról beszélgetett Feuertag Ottóval, az Europa Design vezetőjével Lányi András.

Lányi András: Milyen újdonságokkal vagytok kint a Construmán?

Feuertag Ottó: A legnagyobb újdonságunk a Herman Miller által fejlesztett Kivo moduláris térelválasztó rendszer, amely akusztikus háromszögek egymásra helyezéséből és egymáshoz kapcsolásából áll. Ez az eszköz a Herman Miller új irodaszervezési koncepciójához, a living office-hoz tartozik. Ez az irodai munkavégzés és az általános életszituációk, lakásszituációk és társasági kapcsolatok szimulálásából létrejövő koncepció-csomag. Nyolc különböző részre bontja az irodában végzett tevékenységeket, a Kivo minden esetben használható, elválasztásra, kijelölésre, elbújásra ad lehetőséget. Könnyű, gyorsan összeállítható, hordozható és minőségi anyagokból készül.

Feuertag Ottó és a Kivo

LA: Sok különböző rendezvényt, megjelenést, pályázatot támogattok a Construmán. Mi áll a szívedhez a legközelebb?

FO: Az Év pályakezdő lakberendezőjének különdíja áll szívemhez a legközelebb. 20 éve támogatjuk a fiatal lakberendezőket, de az oktatásuk, a társadalmi elfogadottságuk indokolja, hogy továbbra is támogatást kapjanak a szakmától, a szakmához kapcsolódó cégektől és személyektől, ezzel pótolva a hiányosságokat. A következő különdíjunk az Év lakberendezőjének egy anyagi jellegű támogatása. Ami különösen kedves még számomra, az a Magyar Design standján berendezett kávézó. Ehhez stílusban is illeszkedő, könnyed vonalvezetésű székeket adtunk, példaként odaállítva a fiatal magyar tervezők elé, milyen jellegű tárgyakra lenne szükség a jövőben.

LA: Az előbb jöttél le a színpadról, a Lakberendezők Országos Szövetsége köszönte meg több cégnek a támogatást. Mi történt?

FO: A Lakberendezők Országos Szövetségét, (Feuertag Ottó és az Europa Design a szövetség elnökségének tagja – a szerk.) rendszeresen megkeresik jótékonysági célú támogatás kérésekkel. Ezekről hosszas mérlegelés után döntünk, most a Jahn Ferenc Kórház gyermekosztályára esett a választás. Ennek az osztálynak a megtervezését, átépítését, felújítását és részleges berendezését támogattuk.

Két gyermekem világra hozásánál állhattam a feleségem mellett, láttam mit élnek át az anyák, orvosok, nővérek és a gyermekek, kórházi körülmények között. Ők kapják a legnagyobb terhelést, nem is volt kérdés, hogy a kórház kapja a támogatást. Az Europa Design eszközeivel is segítettünk, a nővérek öltözőibe és a VIP szobákba adtunk magas minőségű, jól tisztítható, tartós székeket, ami hosszú-hosszú éveken át szolgálja majd az igényeket.

az Europa Design standján a Kivo moduláris térelválasztó

LA: Nagyon fárasztó megállás nélkül lábon lenni itt a kiállításon. Melyik széketekre szeretsz a leginkább leülni?

FO: Ez nem kérdés. Most is egy Herman Miller Setu széken ülök, ami kiválóan szellőzik. Ez egy lounge fotel, ami jól illeszkedik a standunk leisure & work koncepciójához. Nagyon jól esik ennyi állás és autózás után ide leülni. Az elmúlt másfél órából egyet az Albertirsai úton töltöttem. Ugyan az autóban van légkondicionáló, de a komfortérzetet össze sem lehet hasonlítani egy alulról és hátulról is szellőző székkel.

Lányi András


A Kivo és a Setu megtekinthető 2016. április 6-10. között a Construma Otthon Design kiállításán, az F pavilonban, 201A - Europa Design standján.

Az Europa Design által forgalmazott Herman Miller Kivo moduláris térelválasztó rendszert már korábban bemutattuk az Építészfórumon 

 

Europa Design

vélemény írásához jelentkezzen be »