építészet : környezet : innováció

Izgalmas megoldások a hallgatói munkák között

"Az anyag természete" - Equitone hallgatói pályázaton a hallgatók bármilyen funkciójú épület tervével indulhattak, az egyetlen kikötés az Equitone szálcement homlokzatburkolati rendszerek használata volt. Az 1. díjat Pintér Noémi vihette haza a kaposvári Rippl-Rónai Pavilon tervével, amely - Kertész András Tibor szavaival élve - elkapta a dolog lényegét!

Az építészhallgatók számára kiírt pályázat eredményei

 

Ferencz Marcel a hallgatók munkájának értékelése során kiemelte, a fényjáték a homlokzaton, a valódi kortárs megfogalmazások és a kiegyensúlyozott, józan anyaghasználat jellemezte az idei pályaműveket. A jutalmazott épületek itt is megmutatták az anyag felhasználásának sokrétűségét, de azt is, hogy az EQUITONE homlokzatburkolatok megfelelő hozzáállással az építész kreativitását és a mértéktartó szemlélet egységességét is szolgálhatják.

Az építészhallgatók számára kiírt pályázat bíráló bizottságának tagjai:

  • Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész
  • Ferencz Marcel, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész
  • Figeczki Péter, okl. építészmérnök, Equitone Homlokzati üzletág munkatársa

 

I. díjas terv: Rippl-Rónai Pavilon - tervező: Pintér Noémi


I. Díj: Pintér Noémi (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai kar)

Rippl-Rónai Pavilon, Kaposvár

Pintér Noémi terve, ahogy szoktuk mondani zsűrizésekkor, nagyon elkapta a dolog lényegét! Teli találat a terve! A pavilon mint épülettípus hálás műfaj a szerelt-előregyártott szerkezetével, az EQUITONE táblás burkolatok alkalmazására. Ezt a tervező helyesen felismerve, egy rendkívül egyszerű, de nagyon szellemes utcai pavilont hoz létre. Be lehet menni, át lehet sétálni, nézelődni, vagy egyszerűen bekukkantani ebbe a pavilonba, anélkül, hogy feszélyezve érezné magát az arra sétáló. Nincs ajtó, vagy bármi olyan, ami esetleg elbizonytalanítaná a látogatót a belépéstől. A pavilon olyan, mint egy cső. Szerkezete rendkívül egyszerű, szellemes. Jók az arányai, a léptéke. Nagyon jól elképzelhető, mint utcai tárgy, elem. Az Equitone táblás burkolat kiosztása, alkalmazása mintaszerű.

Kertész András Tibor
építész, a zsűri tagja

 

a II.díjas Galántai Gergely


II. Díj: Galántai Gergely (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, KONZULENS: Dr. Helfrich Szabolcs)

Homlokzati téglák

A Tatabányai Bányászkórház területén megvalósuló távlati fejlesztésére tesz javaslatot a pályázó. Épületegyüttese igazodik a hely hagyományaihoz. A téglaépítészet és korai ipari építészet hangjegyeit hordozza magán a terv. Rafináltan hinti el a homlokzatain a monokróm burkolati elemeket fegyelmezett kiosztással. A trükk abban rejlik, hogy a monokróm sima és kanellurázott elemeket játékosan keveri. A nap járására szerint az EQUITONE linea elemek bordázott felülete olykor világosabbnak, olykor a simának, olykor sötétebbnek látszanak. Ez a fényjárásra szerkesztett rejtett dinamika egyszerűségével magával ragadja ez embert, és jó hangulatot teremt környezetében. 

Ferencz Marcel
építész, a zsűri tagja

 

megosztott III. díjas terv: Fehér klasszikus osztások - tervező: Gálosi Bettina


Megosztott III. Díj: Gálosi Bettina (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar, KONZULENS: Dr. Zoltán Erzsébet Szeréna)

Fehér klasszikus osztások

Pécsett terveződött a délutáni művészeti iskola. Sávos jó arányban és karakteres nyugalommal elhelyezett homlokzatburkolati elemekkel öltözteti épületét, így a homlokzati osztásrend, az épület funkciója és a helyszín harmonikus egységet alkot. Ez az alkotói mértéktartás, egyfajta eleganciát sugároz.

Ferencz Marcel 
építész, a zsűri tagja


megosztott III. díjas terv: kint hideg, bent meleg - tervező: Szloboda Gergő János



Megosztott III. Díj: Szloboda Gergő János (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, KONZULENS: Szabó Dávid)

Kint hideg, bent meleg

A Budapest IX. kerületi Mester utcai nyomdaépület terve egy jó ízlésű kiegyensúlyozott pályamű. A terv erénye, hogy az EQUITONE homlokzatburkolati terméket ott használja, ahol a funkció megköveteli vagyis a külső időjárástól nem védett felületeken, a védett fedett nyitott terek homlokzatain faburkolatot használ. Ez a kiegyensúlyozott józan megfontoltság és odafigyelés válasz arra, hogy lehet az EQUITONE lapokat kiválóan társítani vegyes homlokzatburkolati termékhasználat esetén.

Ferencz Marcel
építész, a zsűri tagja

 

különdíj: Bocska Beáta és Hegedüs Tímea


Különdíj: Bocska Beáta és Hegedüs Tímea terve(Technische Universität Wien, KONZULENS: Borbély László)

Spaß Ház

A szerzők egy szellemesen és elegánsan kialakított, pici pihenő házat terveztek. Az építmény kis léptéke a pavilonszerkesztés módszere felé irányította a tervezőket - helyesen. Az egyszerű geometrikus tömeg megkapóan érzékennyé válik a homlokzatok rendkívül finom kidolgozása miatt. Az EQUITONE táblás burkolat szerkesztésében rejlő lehetőségeket mintaszerűen aknázták ki. Így olyan értékes mű jött létre, amely az 1. díjas tervhez hasonlóan méltó és érdemes lenne a megvalósításra. A mű elnevezése is szellemes: a Spaß német szó szinte alliterál a magyar ház szóval.

Kertész András Tibor
építész, a zsűri tagja

 

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »