építészet : környezet : innováció

Junior Master of Light 2015

határidő: 2016. január 10. CET 00:00
A Lisys-Project Kft. az ERCO Ligthing GmbH támogatásával elindította a Junior Master of Light 2015 jutalommal járó világítástechnikai hallgatói díjat. A pályázat célja, hogy felhívja a közoktatásban tanuló építész, belsőépítész, épületenergetika és villamosmérnök hallgatók figyelmét arra, hogy a világítás az építészet, a belsőépítészet szerves részét képezi.

Elindult A Fény Mestere – Master of Light 2015 hallgatói társdíja a Junior Master of Light 2015

A LED technológia térnyerése az építészeti világítás területén a legjelentősebb változás évtizedek óta a világítástechnikában. Az ERCO LED világítási eszközeinek fejlesztésével vezető szerepet játszik e változások gyakorlati megvalósításában. Az új technológia kínálta lehetőségek a látáskomfortot eddig soha nem látott szintre emelik. Az ERCO "Tune the Light" (tekerd, hangold a fényt) szlogenje foglalja össze az ERCO sajátos megközelítését, melynek eredményeként innovatív termékek fejlesztésével a tervezők és felhasználók számára vonzó megoldásokat kínál.
 
A LED technológia átállást is jelent az új, digitális világba. A korábbi hagyományos fényforrások – mint a halogénlámpák, nagynyomású kisülőlámpák – az úgynevezett analóg technológiát testesítik meg. A digitális technika a világítási berendezésnek az épületfelügyeleti rendszerekhez történő rugalmasabb adaptálását is lehetővé teszi.
 
A hallgatói pályázat támogatásával az ERCO inspirálni szeretné a jelentkezőket, hogy bátran gondolkodjanak új világítási megoldásokon, érezzék a világítási tervezés fontosságát az építészeti tervezés részeként. Álláspontja szerint a most felsőfokú tanulmányaikat folytató generáció lesz az, amelyik ezt a technológiát hosszútávon alkalmazni tudja majd, ők már kevéssé érintettek a régi – analóg megoldások – világában, számukra a LED és a digitális világ lesz a meghatározó.

A pályázatot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán hirdették meg. A pályaművek vizsgálatakor első sorban a hallgatók kezdeményező, kreatív tevékenységét értékelik. A látványterveken keresztül a hallgatók magyarázhatják a világítási koncepciót, amit az adott épület vagy tárgy megvilágítására terveztek.

A pályázás feltételei egyszerűek, a pályázati dokumentációt a Fény Mestere honlapjára tölthetik fel. A nevezéseket 2016. január 10-ig várja az érintett területek kiemelkedő képviselőiből álló zsűri. Nem kisebb nevek vesznek részt a pályaművek értékelésében, mint Szenes István a MABE elnöke, O. Ecker Judit, a MÉK Belsőépítészeti Tagozatának elnöke, Kádár Bálint, a KÉK alapítvány elnöke, Pásztor Erika Katalina, az epiteszforum.hu alapító-főszerkesztője, Kovács Zoltán DLA, a főiskolai docens, MA belsőépítész, Dr. Újfalussy Balázs, a Wigner Fizikai Kutatóközpont, Elméleti szilárdtestfizikai osztályának vezetője és Horváth Gábor elismert villamosmérnök, világítástechnikai szakmérnök.

A Junior Master of Light 2015 Nívódíjat 3 fő kaphatja meg, mely vagy egy 3 főből álló alkotó közösség vagy 3 egyéni pályázó. A győztes pályaművet vagy pályaműveket benyújtó pályázók összetett díjazásban részesülnek, amelynek része egy 2016-ban szervezett, több napos, gyárlátogatással egybekötött szakmai út az ERCO lüdenscheidi központjába.

 

A pályázók köre

A pályázaton részt vehet minden a magyarországi felsőfokú intézmény, pályázathoz köthető tanszékén alapképzésben vagy mesterképzésben résztvevő, vagy doktori intézetében foglalkoztatott korábban diplomázott hallgatója. Egy pályázó vagy alkotóközösség egy munkával pályázhat a díjra. A hallgatók nemzetiségében nincs kötöttség.

A beadandó pályázati anyag

A díjra világítási koncepciótervvel lehet pályázni. A koncepcióterv rajzot vagy képet, és szöveges leírást is tartalmazzon. A terven a pályázó röviden magyarázza a kreatív koncepciót és mutassa be az adott építészeti, belsőépítészeti kapcsolódásokat. Világítás-méretező program használata és az abból kinyert adatok prezentálása nem feltétele a nevezésnek, de az olyan pályaműveket is szívesen fogadjuk, amelyhez a hallgatók világítástervező, -méretező programot használnak. Ebben az esetben előnyt jelent, ha a hallgató látványtervet is mellékel (ezzel is alátámasztva, hogy képes a megszerzett világítástechnikai tudását kreatívan, komplex környezetbe helyezve bemutatni), de természetesen e nélkül is érvényes a pályázat. A pályaművek látványtervei, akár kézzel rajzolt képek is lehetnek, melyek tükrözik a pályázó elgondolását a tárgy vagy épület, belsőtér megvilágítására vonatkozóan. A szöveges leírás magyar vagy angol nyelvű legyen.

Az ERCO magyarországi képviselete a pályázók munkájának megkönnyítése érdekében konzultációs lehetőséget biztosít 2 előre megadott napon.

A pályázat beadási határideje: 2016. január 10.

A pályázati anyagnak az alábbiakat kell minimálisan tartalmaznia:

 • világítási koncepcióterv rajza vagy rajzai
 • a világítási koncepcióterv rövid szöveges bemutatása (max. 2 oldal) kitérve a pályázó által fontosnak tartott tervezési szempontokra (a pályázat megfogalmazott céljaival összhangban)


Kiíró, nevezési díj

A hallgatói Nívódíj kiírója, a díj alapítója a LISYS-PROJECT Kft., támogatója az ERCO Lighting GmbH magyarországi képviselete. Nevezési díj nincs.


A győztes pályamű díjazása

A JUNIOR MASTER OF LIGHT Nívódíjat 3 fő kaphatja meg, mely vagy egy 3 főből álló alkotó közösség vagy 3 egyéni pályázó. A győztes pályaművet benyújtó pályázók összetett díjazásban részesülnek, mely az alábbiakból áll:

 • 2016-ban szervezett, több napos, gyárlátogatással egybekötött szakmai út az ERCO Lüdenscheid-i központjába (3 fő részére).
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2015” elismerő oklevél minden díjazottnak
 • „A JUNIOR MASTER OF LIGHT 2015” felirattal ellátott emlékdíj minden díjazottnak


A pályázat lebonyolítása

 • a Pályázó regisztrál a www.afenymestere.hu honlap regisztrációs felületén
 • a regisztrációt követően Pályázó egy regisztrációs kódot kap, melynek segítségével ugyanezen a honlapon a „Pályázatok feltöltése” menüpontban feltölti pályázatát. A Pályázat feltöltését követően annak módosítására nincs lehetőség. A feltöltött anyag nevében mindenképp szerepeljen a „Junior” elnevezés. A pályázatok feltöltésének határideje 2016. január10.
 • a Pályázat sikeres feltöltéséről a Pályázó megerősítő visszajelzést kap
 • a pályázatok végleges elbírálását a zsűri 2016. január 31-ig végzi el
 • díjátadó gála keretében kerül sor a díj átadására 2016. február hó folyamán, és a zsűri által legjobbnak ítélt – kiválogatott, azaz „döntőbe” került – pályázatok a díj honlapjára is kikerülnek

A pályázatok értékelése, a zsűri összetétele

A díj odaítélése kizárólag szakmai alapon történik, minden üzleti érdektől mentesen. A pályázatokat egy 7 főből álló, széles szakmai kört felölelő zsűri bírálja el. A díj alapítója, a Lisys-Project Kft., illetve a díj létrejöttét támogató ERCO GmbH a díj odaítélésében, a zsűrizésben nem képviselteti magát.

A zsűri a tagjaiból Elnököt választ, aki a zsűrit és annak döntését képviseli, valamint a díjátadó gálán a nyertes pályázót bejelenti, a pályázatokat általánosan értékeli.

A zsűri a pályázatok értékelésének pontrendszerét maga határozza meg oly módon, hogy a kiírás céljait és szellemiségét magába foglaló értékelési szempontrendszert állít fel, és annak mentén bírálja el a pályázatokat.

A világítási látványterv értékelésének főbb szempontjai:

 • eredetiség, kreativitás
 • összhang az építmény funkcionalitásával
 • összhang az épített vagy természetes környezettel
 • az objektumban élők vagy dolgozók komfortérzetének növelése
 • élményadás, turisztikai vonzerő növelése (ha alkalmazható)
 • energiatakarékosság, környezetvédelem

A díj átadása

Az alapító szándéka, hogy a díj átadására 2016. február 11-én, a korszerű világítástechnika számos elemét megalkotó Thomas Alva Edison születésnapján kerüljön sor.

Az alapító célja, hogy a díj átadására ünnepélyes környezetben, a lehető legszélesebb szakmai kör részvételével, valamint a lehető legnagyobb sajtónyilvánosságtól övezve kerüljön sor.

A nyertes pályázatot a zsűri Elnöke nevezi meg, a díjat a JUNIOR MASTER OF LIGHT díj támogatója, az ERCO GmbH magyarországi képviselője adja át.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »