építészet : környezet : innováció

Karácsonyi díszvilágítást kapott az Operaház

Budapest egyre kiteljesedő esti városképének régi adóssága az Operaház díszvilágítási hiánya. Évtizedekkel ezelőtt az épületnek részleges díszvilágítása ugyan létezett, de az Andrássy úti közvilágítás korhű átalakítása során ez is megszűnt. Az utóbbi időszakban már csak a belső csarnokok, a felső szoborparkot szegélyező hátfal világítása működött, saját elektromos hálózatról. Ezt a világítást is azonban korszerűtlen fénycsöves lámpatestek és 500 W halogén-izzólámpás fényvetők alkották.

Az Operaház vezetése elhatározta, hogy Ybl Miklós fő művét este is méltóan jeleníti meg. A gyönyörű és hatalmas épület teljes szakszerű és látványos megvilágítása igazi kihívást jelent, amit csak hosszas előkészítés, szakmailag jól kimunkált elképzelés alapján lehet és szabad megvalósítani. Erre az idén nem volt mód, de a szokásos épület előtti ünnepi fényeket az Operaház ideiglenes karácsonyi díszvilágítással egészítette ki.


Az Operaház díszvilágítása, fotó: Lisys

A díszvilágítást vállalatunk tervezte és építette meg. A világítás csak a főhomlokzatot kezeli . A berendezés több érdekességet is rejteget. Az egyik ilyen az, hogy Budapesten először épült meg egy jelentősebb műemlék épület díszvilágítása kizárólag LED-es lámpatestekkel.  A meleg színű 2700 és 3000 K fényforrásokkal megszerelt, összesen 68 db Philips gyártmányú vonalas lámpatest, keskenyen vagy szélesen sugárzó fényvető kihangsúlyozza a legszebb építészeti jellemzőket, a balusztrádokat, az emeleti oszlopsort, a belső csarnokokat, a szoborgaléria mögötti falat és a felette magasodó tetőzetet.

Külön érdekessége a díszvilágításnak a szobrok kiemelése. Látványosan „elevenednek meg” a fenti zeneszerző szobrok, plasztikusan jelennek meg az első emeleti múzsák szobrai, valamint szó szerint fókuszba kerül a földszinti bejárat melletti két Ferenc (Erkel és Liszt) ülő szobra.

A fentieken kívül még a szerelésre is érdemes külön figyelmet fordítani. Az összes lámpatest tartója csavaros rögzítés nélkül került fel. Ez lehetővé teszi az ideiglenes berendezés könnyű bontását és sehol nem hagy nyomot az értékes műemlék épület homlokzatán.


Az Operaház díszvilágítása, fotó: Lisys

A díszvilágítás építésére kevés idő állt rendelkezésre, lényegében az ötlet komollyá válásától egy hónap. Ez, figyelembe véve a speciális, igényes lámpatesteket, a szokatlan és színvonalas szerelési módot, akár bravúros teljesítménynek is tekinthető.

A berendezést november 30-án kapcsolták be, a Diótörő előadás premierje előtt, kis ünnepség keretében. Ez az időzítés kétszeresen is érdekes volt, hiszen amint képeinken látható, amíg az ünnepség alatt csak a karácsonyfa és a díszvilágítás működött, ezt követően kigyúltak a főváros karácsonyi fényei is.

Ez utóbbiban is komoly szerepe volt a Lisys-nek, így álszerénység nélkül állíthatjuk, az itteni karácsonyi hangulat megteremtésében vállalatunk is tevékenyen és sikeresen részt vett.

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »