Nézőpontok/Tanulmány

Közösség és integráció a Miskolc-Avas Déli lakótelepén

1/1

1/1

Közösség és integráció a Miskolc-Avas Déli lakótelepén
Nézőpontok/Tanulmány

Közösség és integráció a Miskolc-Avas Déli lakótelepén

2014.06.27. 14:27

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Miskolc, Magyarország

Vélemények:
1

Letölthető dokumentumok:

Miskolc-Avas Déli lakótelepén több lépésből álló közösségfejlesztő projektet indít a Jezsuita rend a Dialóg Egyesület és a Közösségben Élni kezdeményezés részvételével. Ennek egyik eleme az az önkéntes program, amely lakóközösségek számára elérhető közösségi helyiségek kialakítását tűzte ki célul.

A rend programja egy lépcsőház több lakásában fog zajlani, az egyik lakás önkéntesek lakhatását szolgálja, a másik lakás a programban részt venni kívánó háztartások közös használatú tereinek ad helyet.
A program célja, hogy javítsa az egy lakókörnyezetben élők életminőségét, legyen szó fiatalokról, családokról, egyedülállóról vagy idősekről; fejlessze a helyi közösség együttműködését a funkciók, tevékenységek, ünnepek és napi problémák megosztása által; hozzájáruljon egy gazdasági, társadalmi és környezeti értelemben jó minőségű lakókörnyezet kialakításához; és mindezek által a fenntartható jövő felé mutasson utat.

A "cohousing"-ok megosztott tereinek mintájára egy demokratikus elven, közös szabályok mentén szerveződő, de irányított közösségi használat kialakítása által a cél a lakótelep közösségének fejlesztése. A közösségi funkciók első számú célközönsége az adott lépcsőházhoz tartozó lakásokban élők, de ez a hatósugár a későbbiekben a szomszédos épületekre is kiterjedhet. A közösségi terek használatára vonatkozóan a részvétel alapvető jellemzője az önkéntes jelleg, amely biztosítja a személyes motivációt. Az elkötelezettség, személyes felelősségvállalás kialakulását segítik a projekt indításánál tervezett participatív elemek, és a működtetés során kért minimális, jelképes összegű tagdíj. Összességében azonban fontos kiemelni, hogy a fenntartást a Jezsuita rend vállalja, a programból anyagi haszna az üzemeltetőnek nem származik.

A projekt egyidejűleg alakít téri és közösségi elemeket; összetettsége és újszerűsége okán gondos tervezést igényel. A Közösségben Élni kezdeményezés kutatási és építészeti tapasztalatai alapján fogalmazott meg a program folyamatának lépéseihez javaslatokat. A csatolt dokumentumban ezek kifejtése található.

Készítették a Közösségben Élni tagjai:
Koncz Péter, K. Theisler Katalin, Szakolczai Alida, Vancsura Zsófia
kozossegbenelni.blogspot.com
facebook

Vélemények (1)
komlosi.bence
2014.06.27.
15:04

A rövid összefoglaló mellett le tudjátok tölteni a teljes javaslatunkat PDF formátumban! 

Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk