építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Magyar építészek I. díjas terve alapján újulhat meg a lembergi Bernardinus monostor környezete

Déri-Papp Éva, Gazdag András és Szabó Péter koncepciója nyerte az I. díjat a nyugat-ukrajnai Lemberg (Lviv) központjában álló Bernardinus monostor külső tereinek rendezésére kiírt nemzetközi tervpályázaton. Az UNESCO világörökség részét képező óváros peremén található, hányattatott sorsú épületegyüttes környezetét a tervezők a különböző területhasználati módok elemzésével és a helyszínek karakterének erősítésével, finom beavatkozásokkal fogalmazták újra.

A magyar-ukrán határtól 300 km-re levő Lemberg (Lviv) közel egymilliós város, Galícia fővárosa, Nyugat-Ukrajna legnagyobb városa - gazdasági, művészeti és kulturális központja. Óvárosa az UNESCO világörökség része. A történelmi városközpont peremén áll a Bernardinusok monostora, amelyet négy évszázada építettek a Lengyelországból érkező szerzetesek. Miután II. József feloszlatta a rendet, az épületegyüttes többször is gazdát / funkciót cserélt; 1991 óta a templom az Ukrán Görög Katolikus Egyház tulajdonában van. Az egykori rendház többek között az Állami Levéltárnak, a gazdasági épületek hivataloknak adnak helyet. Az épületegyütteshez csatlakozva társasházak is épültek.

 

A Bernardinus monostor ma
A Bernardinus iskolaszárny ma
A Bernardinus erődfal ma
 

 

A hely jelenlegi állapotában egy abszolút vegyes és érdekes hibrid képet ad, amelyben a szinte sétálóutcaként használt udvar, az egykori gyümölcsöskert ligetes parkja, az 1970-es években visszaálmodott erődítmény-fal előtti teresedés lüktető forgalma mind-mind fontos jellemezője a terület használatának. A 2012 nyarán meghirdetett tervpályázat az épületegyüttesen belül és azon kívül elhelyezkedő csatlakozó közterek újragondolására keresett válaszokat - azok meglévő értékeinek megtartásával.

A remek pályázati honlap valamint az interneten fellelhető történeti és mai térképek, leírások tanulmányozása után a helyszín felkeresésekor a pályázatban hat részre felosztott terület használati módjait vettük elsősorban figyelembe. Kik használják? Hogyan használják a területet? Mi történik itt éjjel és nappal? A területek eredeti (és részben mai) karaktereinek felerősítésével, a használati módok átgondolásával, az egyes funkciók áthelyezésével képletszerűen erős koncepció állt elő.

 

Helyszínrajz
Bernardinus monstor látványterve
Bernardinus monstor látványterve
 

 

Nagy örömünkre tervünk első díjat nyert. Tizenhárom országból összesen harminc pályamű érkezett be, - a résztvevők listáját látva - Magyarországról egyedül mi pályáztunk. A tervekből rendezett kiállítás november 18-ig megtekinthető a monostor területén lévő múzeumban. Ez már a negyedik, nemzetközi tervpályázattal beindított köztérfejlesztési projekt Lemberg városában az elmúlt években. Az első projektet már építik, így a jövő mindenképp biztató.

Részlet a zárójelentésből

A pályázati terv a terei tisztaságával és egyedülállóan nyugodt hangulatával győzött meg minket. A terület részletes elemzésén alapuló koncepció a meglévő városi szövetbe megfelelően illeszkedik. A meglévő épületegyüttes szimbolikus jelentéséhez való pontos illesztéssel a szerzők határozott, ugyanakkor finom térbeli változásokat érnek el, mellyel az épített környezetből a lehető legtöbbet hozzák ki. Ez a közterületek jó arányú lecsendesítését eredményezi, s a hangsúlyt a terület középpontjába: a monostor templomára és a szomszédos épületekre helyezi.

 

Bernardinus monstor látványterve
Bernardinus monstor részletterv
 

 

A meglévő és a tervezett állapot könnyen integrálható, néhány szükséges módosítás megtételével. Az érzékeny megközelítés és a burkolt, valamint a zöld területek jó aránya hangsúlyozza a javaslat műszaki és gazdasági megvalósíthatóságát. A megvalósítás szempontjából két tényező lehet döntő fontosságú: az UNESCO lehetséges kérdéseinek alapos megfontolása, és az együttműködés a helyi építési szakértőkkel.

Szabó Péter


Bernardinus monostor külső terei – nemzetközi tervpályázat, I. díj

építész tervezők: Gazdag András (G3 Mérnökiroda Kft.), Szabó Péter (OKKA Stúdió Bt.), Déri-Papp Éva
tervezés éve: 2012
bruttó szintterület: 17.000 m2
helyszín: Lemberg (Lviv), Ukrajna
építész konzulens: Karácsony Tamás
tájépítész konzulens: Vastagh Gabi
munkatársak: Koletár Eszter, Tóth Zoltán
bruttó beruházási költség: 2.765.000 €

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »