építészet : környezet : innováció

Nyugalmas kert a város felett

Az elmúlt évtized legjelentősebb hazai tájépítészeti munkáit összegyűjtő 2010 Tájodüsszeia kiállítás apropóján az Építészfórum legújabb fókusztémája a táj-és kertépítészet. Az első fecske már megérkezett, bemutatjuk a Citikert Lövőház utcai tetőkertjét.

Az üzletház tetején épült reprezentatív kert tetőkerti sorozatunk szép eleme, melynél a belsőépítészeti tér és külső terek szoros kapcsolatban vannak egymással, mind a látvány, mind a funkció tekintetében. Tetőkertjeink a meglévő adottságokhoz alkalmazkodva utólag is kiépíthetők szinte bármely teraszon, meglepetésszerűen oázissá varázsolva a sivatagi környezetet.

 

 
Tetőkert a Lövőház utcában, fotó: Lantos István
Növényágy a Lövőház utcai tetőkertben, fotó: Lantos István
Tetőkerti medence a Lövőház utcában, fotó: Lantos István
Pihenősarok a Lövőház utcai tetőkertben, fotó: Bátki Mihály

 

Az acél- és faszerkezetek, burkolatok, növény-és a gyepfelületek egyszerű, letisztult formákkal, harmonikus módon kapcsolódnak egymáshoz. A növények megválasztásában a dekorativitás mellett fontos szempont volt a természetes altalaj hiánya, a megfelelő tűrőképesség, valamint az egész évben jellemző magas díszérték igénye. Nagyrészt kúszó és törpe örökzöldek, néhány virágzó cserje, valamint a falak takarását szolgáló futónövények jellemzi az összetételt. A kúszónövények különösen alkalmasak a kietlen falfelületek gyors befuttatására, a zöldfelület nagyarányú növelésére.

 

Évelők és örökzöldek díszítik a kertet, fotó: Lantos István
Zöldellő kert a város tetején, fotó: Lantos István
Árnyas pihenő a pergola alatt fotó: Lantos István
 

 

A közlekedést a pihenőterek között bazalt-zúzalékba rakott 1x1 méteres pala járólapok biztosítják, a pergolák alatti terek pedig faburkolatot, illetve a lépőkövekkel megegyező anyagú borítást kaptak. A növénykazettával szemközti fal mentén egy keskeny, terméskővel burkolt medencét alakítottunk ki vízjátékkal. Mind ezt, mind a növényzetet és a faszerkezeteket megfelelően megvilágítottuk, így nem csak nappal, hanem szürkületben vagy akár éjszaka is biztosított a kellemes hangulat és a pihenés lehetősége.

Jordán Klára, Baranyai Emese


Lövőház utcai tetőkert

vezető tervező: Jordán Klára, Mauricio Flores
tájépítész munkatársak: Baranyai Emese

tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2006

teljes terület: 128 m2

genergálkivitelező: Citi Kert Bt. Táj- és Kertépítész Stúdió

vélemény írásához jelentkezzen be »