Pályázatok

Ötletpályázat az Üllői út fejlesztésére

1/1

?>
1/1

Ötletpályázat az Üllői út fejlesztésére
Pályázatok

Ötletpályázat az Üllői út fejlesztésére

2010.06.17. 09:05

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
16

Letölthető dokumentumok:

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ötletpályázatot hirdet az Üllői út környezetének revitalizációjára. A pályázat szakmai tartalmát a XVIII. kerület Főépítészi iroda és munkatársai külső szakértők bevonásával dolgozták ki.

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata ötletpályázatot hirdet az Üllői út környezetének revitalizációjára. A pályázat szakmai tartalmát a REevolutio Kft. koordinálásával a Budapest XVIII. kerület Főépítészi iroda és munkatársai, külső szakértők bevonásával dolgozta ki.

Háttér: Üllői út ma

Budapest térképein jól látható, az Üllői út a főváros leghosszabb útja, amely a belvárosból a város dél-keleti határáig húzódik. Megközelítőleg 15 km hosszúságú sugárút, amely a Kálvin tértől indul és Vecsésig tart. A hosszúsága és sugárút jellege miatt, számos budapesti kerületet érint és halad rajtuk keresztül, úgy, mint a VIII., IX., XVIII., és XIX. kerület.

Az Üllői út Kálvin tér és Határ út közötti szakasza a Ferencváros és Józsefváros közötti természetes határvonal. Ez alatt fut a 3-as metróvonal (kék metró) 8 állomáson keresztül. A Határ út és a pestszentlőrinci Béke tér között az Üllői úton közlekedik az 50-es villamos.

Az Üllő út szerkezete igen sokrétű, az által, hogy a belvárosból indul, és egészen agglomerációig tart. Ennek megfelelően az Üllői út mentén eltérőek az építészeti karakterek:

 • Kálvin tértől a Nagykörútig: belváros, klasszikus budapesti városkép
 • Nagyvárad téri kórház és Klinikák: egészségügy
 • Népliget: sport, rekreáció, közpark, utazás
 • Határ út: intermodális csomópont, kereskedelem
 • Kertváros


Mi a probléma?

Alapvető probléma az Üllő úttal, hogy a hosszúsága és több kerülettel való érintettsége okán nehéz kijelölni a jellemző pontjait.

Nagyon sokféle városkarakter és funkció jelenik meg a sugárút mentén. Amennyiben a külső szakaszt figyeljük, a Határ út elhagyása után, ahol már leginkább a kertvárosi jelleg dominál, nagyon nehéz különbséget tenni ház-ház, utca-utca között. Emiatt alakult ki ezen a részen egy olyan monoton felépítés, amely által az út teljesen elveszíti érdekességét, nehéz meghatározni, nincsenek kitüntetett pontok. Az idelátogató nem tud különbséget tenni a kerületek és részeik között, nem úgy, mint a Ferencvárosi, Józsefvárosi részek között. Ez a probléma leginkább a XVIII. kerületet érinti.


Az ötletpályázat célja

Felsőbbrendű cél: az Üllői út újrapozícionálása az Üllői út külső szakaszán.

További cél: Emellett az ötletpályázat célja még, hogy megismerjük a terület megújításával, funkcióváltásával kapcsolatos fiatalos, kreatív ötleteket, meglátásokat.

A pályázatra beérkezett tervek/ötletek eredményeivel szeretnének a kerületek és a főváros egy újfajta rálátást kapni a problémákra, és a fejlesztési lehetőségekre.


Az ötletpályázaton várjuk az Üllői út környezetében tanulók, élők és használni szándékozók területtel kapcsolatos elvárásait, elképzeléseit, kreatív ötleteit.


Azaz:

 • Mi tenné lehetővé a külső kerületek felélénkítését az Üllői út mentén?
 • A jelenlegi problémák felszámolása mivel érhető el? (monotonitás, elértéktelenedett területek, megfelelő szolgáltatások hiánya, stb.)
 • Mire vágynál ebben a környezetben, ha itt élnél?
 • Mi hiányzik neked innen?

Ki pályázhat?

Bárki, aki ismeri és/vagy használja a helyszínt, vagy jobban megismerné, használná.

A jelentkezés ingyenes, de a pályamunkák beküldése regisztrációhoz kötött. A jelentkezési lap az alábbi címen érhető el.


http://www.bp18.hu/hirdetotabla/hirdetmenyek/?newswf2_id=8505&newswf2_action=


www.reevolutioconsulting.hu


A jelentkezési lapokat a hartung@bp18.hu- e-mail címre várják a szervezők.

Egy regisztrációhoz maximum 2 pályamű tartozhat.


Pályázat tartalma

Olyan pályaműveket várunk, melyekben az Üllői út újrapozícionálása a cél, és amely leginkább a XVIII. kerület jövőjére fókuszál. A pályázat foglalkozhat az Üllői út egy-egy részével vagy az egész Üllői úttal vagy csak egy telekkel, épülettel, csomóponttal.


Pályázat formája:

Írásmű, rajz, fotó, fotómontázs, kisfilm, videoklip, egyéb digitális feldolgozás, makett, modell, térplasztika, stb.

Bármilyen technikai eszköz felhasználása megengedett. A beadott munkákat vagy postai úton, vagy e-mailen várják a szervezők. (az e-mailen fogadott pályaművek formátuma: pdf, ppt, jpeg, tif, dwg, kisfilm/avi lehet.)


A pályaművekhez csatolni kell lezárt borítékokban a letölthető jelentkezési lapot!


Alapanyagok

Egyéb szükséges és itt fel nem tüntetett adatok (pl.: térkép) a Főépítészi Irodán kérhetők/ szerezhetők be.


Elbírálás

Az ötletpályázat nyíltsága miatt, több kategóriában lesz az értékelés.

Bíráló bizottság:

Alpolgármester, Főépítész, REevolutio, FUT (Fiatal Urbanisták Tagozata) elnökség, Helyi szakmai szervezetek képviseletében a Településfejlesztési Bizottság egy tagja.


Bírálati szempontok:

 • Komplexitás
 • hely-specifikusság
 • Kreativitás
 • esztétikai színvonal

 (Fő bírálati szempontok meghatározása a fontossági sorrendet nem követi.)


A pályázat elbírálása alól kizárásra kerül az a pályamű, mely:

határidőn túl érkezik be


Díjazás, eredményhirdetés

A díjazás több kategóriában történik, a helyi vállalkozók bevonásával.

Az első három helyezett pénzjutalomban részesül, ezen kívül még számos díj/ különdíj kiosztásra kerül.


I.helyezett: 25.000 Ft

II.helyezett: 15.000 Ft

III.helyezett: 10.000 Ft


Eredményhirdetés:

A Bíráló Bizottság döntése alapján a pályázat eredményét a XVIII. kerületi Önkormányzat és a REevolutio Consulting nyilvánosan kihirdeti a honlapján.

A beérkezett pályamunkákat később meghirdetett helyen es időpontban kiállításra kerülnek számos rendezvény keretén belül (pl. Magyar Urbanisztikai Társaság, Fiatal Urbanisták Tagozata, REevolutio Consulting).


Pályaművek beadása

A pályaműveket az alábbi címre lehet elküldeni, leadni ahol egyúttal a felmerülő kérdéseket is szívesen fogadják a szervezők:

1184 Budapest, Üllői út 400. II emelet 224, 225 szoba
Illetve a hartung@bp18.hu e-mail címen

Beküldési határidő

(2010. szeptember 1. szerda 24.00 óráig)

Figyelem! A szervezők a beküldési határidőt szeptember 1-ről 2010. október 22. péntek 24.00 órára módosították.

Vélemények (16)
Reevolutio
2010.07.07.
15:35

:)

nem ez volt a kérdés

az tudom, hogy milyen nagyszerű munkát végeznek.

az a kérdés milyen áron...

de nem is fontos. költői volt úgyis...

mindannyian itt élünk, tudjuk, látjuk.

Mao., én így szeretlek!

marthi.zsuzsa
2010.07.11.
20:55

@Reevolutio: Kedves Kollégák!

Igaz ami igaz, hogy rém kevés ez a díj, de ezek a típusú pályázatok nem keverendőek össze a hagyományos építészeti tervpályázatokkal. Itt még nincs igazi mecénás, aki érdekelt egy konkrét fejlesztés megvalósításában, itt még csak a hely programjának kialakításáról lehet szó. 

Első sorban a széles merítés a cél, hogy bizonyos trendeket lehessen érezni, hogy minél több javaslat, vélemény legyen a közös gondolkodási térben. Ez már Mo-on sem ismeretlen. Hasonló kezdeményezés a városfejlesztési valóságshow is, amikor szintén csak szerény díjazásért versengett a TV-ben a civilek és az építészek csapata. 

A nyugat-európai városfejlesztési modellben ez egy gyakori eleme a közösségi tervezésnek. Mo-on szeretnek ehelyett inkább kiírni egy giga-mega építészeti tervpályázatot, ami egy fölösleges, és az erőforrásokat igen pazarló módon (ki)használó eszköz, amikor M=1:10000-től az 1:10-ig mindent meg kell tervezni.

Építészeti tervpályázatot valós és reális városfejlesztési program nélkül fölösleges kiírni, a városfejlesztési célú ötletek kidolgozására pedig ritka a tervpályázatok kiírása, akkor is elmegy a gondolkodás építészeti irányba, pedig itt a probléma sokkal összetettebb, mint egyszerű térképzés. Remélem, lesz még hagyományos típusú pályázat kiírva ide, 1-2 év múlva, amellyel elégedettek lehetnek majd az építészek. 

Ismerve az önkormányzatok testületeit, ma nagyon nehéz rávenni az önkormányzatokat, hogy a szükségesnél többet megfinanszírozzanak a tervezési megbízások kiadásakor. Attól nem félek, hogy a R Kft. itt bankot robbant. Dicsérendő, hogy egyáltalán elérte az Önkormányzatnál, hogy ne a szokásos tervezési módszert válassza, amikor a várostervező és a főépítész kettesben, zárt ajtók mögött kitalál valamit, és különösebb társadalmasítási folyamat nélkül elfogadtatják az első megoldást, ami eszükbe jut, és majd amikor jön egy konkrét befektető, akkor módosítják azt. Ezzel a módszerrel fel kellene hagyni.

Igaz ami igaz, akkor is kevés ez a díjazás, jó lenne rávenni az önkormányzatot, hogy egy kicsit nyúljon mélyebbre a zsebében, és becsülje meg jobban azt, aki ad valami értékelhetőt a közösségnek.

igazamiigaz

Reevolutio
2010.07.07.
14:50

Az alábbi cikk részletesebben bemutatja, hogy miért fontos az érintettek bevonása a tervezési folyamatokba:

http://www.epiteszforum.hu/node/16320

 

Reevolutio
2010.06.30.
12:14

Kedves Reevolúció!

Az egyik kérdés arra is vonatkozott, hogy -a 25ezer forintos"fődíj"-hoz képest- Önök mennyiért dolgoznak. Önkormányzati szerződés elvileg nyilvános adat. Nem kellett volna szégyelni megválaszolni. Biztosan tisztességes pályázat után jutottak a megbízáshoz és valószínűleg ugyanannyira "spóroltak" a közpénzzel, mint a díjak kiírásánál...

Mo., én így szeretlek!

Reevolutio
2010.06.30.
09:34

A világ más országaiban, nagyobb múlttal rendelkező demokráciákban bevett szokás, hogy konkrét fizikai tervezést egy széleskörű társadalmi-programozási folyamat előzi meg. Egy város- és térfejlesztési, a legtöbb esetben építészeti projektnek közösen kialakított városfejlesztési célok és irányok határozzák meg a programját, azaz a hagyományos mérnök-műszaki-tervezés alapját, a „briefjét”.

Jelen pályázati kiírás célja, hogy az ötletpályázatba beépüljenek egyrészt a közösségtől eddig már begyűjtött információk, ezáltal a kreatív design szerepe itt kezdődhet. Az újító ötletek a kiajánlási terv részét képezik majd, promóciós célt szolgálva – ezért kerülnek a nyilvánosság előtt is bemutatásra.

Cél, hogy az ötletpályázat eredményeként megszülető funkcióterv lehessen a stratégia és az akcióterv vizualizált változata, ahol a felvázolt közös program célok egy egyszerű térszerkezeti funkcionális leképezés, vázlatterv formájában mutatják be a fejlesztési területre felállított jövőképet – így a helyi lakosság számára is könnyen érthetőek, és elfogadhatóbbak a fejlesztési irányok.

Reevolutio
2010.06.22.
12:16

Kedves Kommentelők!

Köszönjük az "építő jellegű" kritikákat. Úgy gondoljuk, az már egy nagy előre lépés egy önkormányzat részéről, hogy kikéri a lakosság és a szakmabeliek véleményét, ötletét, és akinek VAN KEDVE! ezt megosztani a döntéshozókkal, akkor ezt tegye meg, és ráadásul még nyerhet is vele. Nem tervdokumentációkat várunk pályaművek gyanánt, hanem színes ötleteket, és tényleg építő jellegű kritikákat az Üllői út fejlesztésével kapcsolatban, hogy ez az útszakasz tényleg olyan legyen, ami élhetőbb, amit az ott lakók, vagy az ott áthaladók is szívesen használnak.

Az ötletpályázat egy hosszú, több állomásból álló, hónapok óta tartó társadalmasító folyamat egyik állomása. A társadalmasítás célja volt, hogy kezdetét vehesse Budapest egyik legforgalmasabb és legjelentősebb útjának a megújítása, hiszen ez csak az érintett lakók, vállalkozók bevonásával, összefogás kialakításával lehet hosszú távon működőképes és hatékony.

sanyiahegyről
2010.06.22.
14:14

@Reevolutio: komolyan mondom;

Csináljatok riportkötetet ovisokkal!

hajós
2010.06.25.
09:18

@sanyiahegyről: hajós

Aki csinál egy riportkötetet ovisokkal az kap egy különdíjat (buksis..)

csucsika
2010.06.21.
13:42

ezek után vajon mi lehet az a "számos díj/ különdíj"? buksisimogatás, nyalóka?

zapata
2010.06.21.
12:34

Azért ne legyünk rosszmájúak, az nagyon szép dolog, hogy nincs regisztrációs díj, a kiíró van annyira nagyvonalú, hogy ezeket a fantasztikus díjakat nem a regisztrációs díjakból akarja összekaparni. Ez nagyon megható.

sanyiahegyről
2010.06.20.
09:36

Ja. Etikailag erősen kérdéses. Sajnos közpénzből ennyire telik csak. Ennél fontosabb "emberekre" kell költeni. A kerület alpolgármestere (+malév felügyelő) felajánlhatott volna a havi milláiból, még pár ezret. A revolutio nak milyen szerződése van? az is 1-2 ezerért csinálja a konferenciát? aminek ez az ingyen díszlete lesz! A "pályázat" előkészítése a főépítészi iroda működési költségein túl, milyen szakértői díjakkal ment? (az a laza 3 oldalas kiírás... ami tartalmilag még kevesebb...)

Sajnos a tervpályázati rendeletben semmi minimum nincs. Jogilag ok.

Plusz a 3 "kifizetett" pályázón kívül a többi ötletet is fogják vígan használni. Vagy még ők fizetnek? a kiírás mennyibe kerül? :) Szerintem ovisokat sem lehet ingyen dolgoztatni.

Leginkábbaz értékaránytalanság (ami fordítvavolt eddig szokásos) alapján lehetne támadni.

Mao. így szeretlek!

ignac2
2010.06.20.
20:28

@sanyiahegyről: Malév felügyelő bitottság: Osztrovszky Krisztina Dr. Ritter Marianna Dr. Vörös Viktória Dr. Bene Orsolya Kazatsay Istvánné Balla Mihály

Ezek között kiaz  alpolgármester?  Vagy csak vagdalkozunk?

ignac2
2010.06.21.
07:28

@ignac2: Bocs. Jogos. Le vagyok maradva. Elnök-vezérigazgató volt és már nem aktuális, gondolom mszp rokkant nyugdíjas azóta:) Vagy szakmai alapon van újabb megbízása egy alpolgármester mindenhez ért... Vízmű, majd malév vezér, ezen a szép íven gondolom az ürkutatás következhetett...

ja és még egy apróság, hamár... a malévnál nem kapott végkielégítést ez azt sejteti, hogy bűncselekményen kapták, akkor szoktak "közös megegyezéssel", azaz a munkáltató tudta valamivel zsarolni szerencsétlent... nem baj ilyen család...

ignac2
2010.06.20.
09:31

Ja, az ÉF-ben meg ingyen megjelenik. Hm...

sanyiahegyről
2010.06.17.
11:26

Ugyan nincs odaírva, de ezt hallgatói, általánosiskolai, vagy óvodai ötletpályázatnak gondolnám. (néha az óvodásoknak meglepően jó meglátásaik vannak!)

 

K2
2010.06.17.
10:23

szerintem megalázó mondjuk a harmadik helyezettnek 10 rugót áfásan odaadni.

ehhhh

inkább egy croquis szám, vagy vmi

bravo 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk