| CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY | CALL FOR PAPERS: ÖN/REFLEXIÓ. Az építész szerepe | Határidő: április 7. | AZ ÉPÍTÉSZET KÖZÜGY
Nézőpontok/Vélemény

Passzívház Konferencia és Nyílt Napok, 2012

1/36

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/36

Passzívház Konferencia és Nyílt Napok, 2012
Nézőpontok/Vélemény

Passzívház Konferencia és Nyílt Napok, 2012

2012.11.21. 12:29

Idén is nagy siker volt a november 9-11. között megrendezett Passzívház Nyílt Napok, a nyolc látogatható helyszínre rengeteg érdeklődő építtető és szakember volt kíváncsi. Az eseménysorozat nyitánya a november 9-én tartott Passzívházak és Energiahatékony Épületek konferencia volt, ahol a külföldi és hazai előadók legújabb terveiket és megvalósult munkáikat mutatták be.

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok rendezvényéhez kapcsolódva a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2012. november 9-11. között ismét megrendezték a Passzívház Nyílt Napokat, amelynek keretében idén nyolc helyszínt - Budapest, Gödöllő, Diósd, Zsámbék, Dunaújváros, Esztergom és Szentendre - lehetett meglátogatni, ezek közül öt helyszínre szervezett autóbuszos túra keretében is el lehetett jutni. Nemzetközi szinten 900 passzívház nyitott ki 30 országban, a megépült és bemutatott passzívházak zöme, mintegy 700 épület Európában található, de Ázsiában, Amerikában, sőt Új-Zélandon is volt látogatható passzívház. A szervezésben is jelentős szerepet vállaló GreenPress hatékony médiakampányának köszönhetően óriási volt az érdeklődés: több száz érdeklődő – zömében építtetők és szakemberek – volt kíváncsi az energiahatékony építést megvalósító passzívházakra. A fősodratú média is kiemelten foglalkozott a témával: az MTV1, ATV, Kossuth Rádió, Lánchíd Rádió stb. jelentős műsoridőt szentelt a témának.


6/36

Az első hazai minősített passzívház, a szadai passzívház (2008, tervező: Szekér László) megépítése óta fokozott érdeklődés mutatkozik az energiahatékony építés iránt, a fűtési energiaigény akár 90%-os csökkentését gazdaságosan lehetővé tevő technológia térnyerését elsősorban az építtetői lelkesedés fűti. Azóta sincs állami támogatás, és a hivatalos egyetemi oktatásban sem tudott gyökeret ereszteni a rendszer (kivéve a Szent István Egyetemet), továbbá az építész tervező szakma jelentős része is vonakodik lelkesedni, annak ellenére, hogy az EU döntése értelmében 2018-tól, illetve 2020-tól csak olyan épületek építhetőek, melyek energiafelhasználása minimális - vagyis a passzívház-technológia alkalmazása megkerülhetetlen. Az Intelligent Energy Europe, Passivhaus Institut Darmstadt és más nemzetközi szervezetek közreműködésével létrehozott Nemzetközi Minősített Passzívház Tervező képzés - az Energie Planer Team és vezető magyar passzívházas szakemberek közreműködésével - 2010-ben elindult Magyarországon is, és azóta már több, mint száz szakember végezte el a Passzívház Tervező Tanfolyamot. Jelenleg 28 magyar minősített szakember található a nemzetközi adatbázisban, utánpótlásban tehát nem lesz hiány. Már most több tucat új passzívház építésről tudunk, köztük már nagyobb projektek is találhatóak, mint például az angyalföldi százlakásos passzívház.

Az idei seregszemle nem volt teljes körű, korábban épült házak már nem voltak látogathatóak és jelentősnek mondható műhelyek nem képviseltették magukat – ez talán betudható annak is, hogy a házak megnyitása jelentős terheket ró a tulajdonosokra – ezúton is köszönet illeti azokat, akik feláldozták hétvégéjüket, és lehetővé tették otthonaik bemutatását. Az idén bemutatott épületek zöme lakóház volt, de a lakóházak mellett idén először egy középület is látogatható volt: a pesterzsébeti iskola energetikai felújítását követően új foglalkoztató szárny épült passzívház minőségben. Az autista gyerekek számára épült önálló épületrész falait 25 cm, padlóját 25 cm, tetőjét 40 cm hőszigetelés védi, az ablakok háromrétegű speciális üvegezésűek (U=0,4 W/m2,K), 95% hatékonyságú hővisszanyerős szellőzés gondoskodik a friss levegő utánpótlásról energiaveszteség nélkül, az épületburok hőhídmentes és légtömör. Az új épület fő érdeme azonban nem ez, hanem az a tény, hogy lényegében többletköltség nélkül épült meg, ezzel újra igazolva a szadai épület által már bizonyított tényt, hogy lehet többletköltség nélkül ma Magyarországon passzívházat építeni. A legtöbben erre voltak kíváncsiak, kézzelfogható az igény a költséghatékony passzívházépítésre.

36/36

A Boros Károly által jegyzett szentendrei passzívháznál egyedi megoldásként egy faelgázosító kazán látja el az energiatermelés funkcióját – a kerti fahulladék hasznosításával, így az épület autonóm energiaellátásúnak tekinthető. Az építtetőket nagyon foglalkoztatja a megújuló források alkalmazásának lehetősége, azok kombinálása a passzívház-technológiával – egyébként ez lesz a fő témája a 2013-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Passzívház Konferenciának is. Foglalkoztatja még az embereket az EU-direktíva és a hazai szabályozás, a támogatási rendszer (hiánya), és a gyűjtőfogalomként „passzívház-tévhitek"-nek nevezett kérdéskör. A szó szerint kézzel fogható passzívházakat végigjárva meggyőződhetett mindenki, hogy lehet ablakot nyitni passzívházban, lehet központi porszívót beépíteni, valóban kellemes a belső klíma, a novemberi időjárás ellenére még egyik passzívházban sem indult be a fűtés, nem a csekély többletköltség a fő akadálya az építésnek, így nem álmokat kerget, aki passzívházat épít, jó befektetés az ilyen építkezés stb. A Sári Attila-Benécs József páros diósdi, zsámbéki és dunaújvárosi passzívháza is látogatható volt, és érdekességképpen egy gödöllői lakásfelújítás is. A budaörsi télikertes passzívház idén is népszerű volt az érdeklődők körében. Esztergomban is van már minősített passzívház, ez az épület is megtekinthető volt. Még mindig sok félreértés tapasztalható a passzívház-definíció értelmezése körül, de azért egyre jobban bekerül a köztudatba a téma, és nem érdemtelenül.

Ez talán a konferenciának is köszönhető, amelyet a Nyílt Nap nyitányaként ismét a Francia Intézetben rendezték meg, a Környezetvédelem Hónapja 2012 rendezvénysorozat részeként. A 2009 óta rendszeresen megrendezett Passzívházak és Energiahatékony Épületek Konferencia szervezője a GreenPress volt, a támogatók között a PAOSZ, az iPHA (International Passive House Association), a Belügyminisztérium, a Francia Nagykövetség, valamint a MÉK, MÉSZ, MMK, MÉGSZ stb. is megtalálható. A konferenciát hagyományosan jó előadók és jó előadások jellemezték, a színvonalról hazai és külföldi előadók gondoskodtak, bemutatva a legújabb hazai és példaértékű külföldi projektjeiket. A konferenciát a fővédnök, Szaló Péter helyettes államtitkár (Belügyminisztérium Területrendezési, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság) nyitotta meg, méltatva a passzívház-technológia jelentőségét és szerepét a hazai épületállomány energetikai korszerűsítésében, külön kiemelve az állami fenntartású intézmények felújításának szükségességét. Jelezte, hogy hamarosan kiírásra kerülnek a 2012-2015 közötti KEOP-pályázatok, melyek jelentős (50-80 %-os) támogatást biztosítanak majd a vállalkozások és költségvetési intézmények energetikai korszerűsítésére.

5/36

Albert Dubler, az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) elnöke jelenlétével tisztelte meg a konferenciát. Előadásában hasznos tanácsokat fogalmazott meg az építészek számára: az építészeknek vezető szerepet kell vállalniuk a fenntartható világ megteremtésében, az integrált tervezés révén találhatják meg újra helyüket a gazdasági válság miatt gyakran talajt (és állást) vesztett építészek. Ehhez azonban új ismeretek elsajátítására van szükség – például a passzívház-technológia megismerésére. Az UIA a felelős építészetre cserélte a fenntartható építészet kifejezést (ez egyébként ismerős az építész füleknek, de tartalmában mást jelent, mint korábban): az építészet/építészek felelősek azért, milyen világot hoznak létre. Tehát a jövőnk (utódaink jövője) a tét, valamint boldogságunk, hiszen a fenntarthatatlan világ egyben boldogtalan és élhetetlen is. Az UIA elnökeként idejétmúltnak nevezte az elitista építészetet, és a Bruttó Hazai Termék (GDP) helyett a Bruttó Hazai Boldogság (Gross National Happiness) bevezetésének fontosságát ecsetelte – kiemelve, hogy a boldogság nem egyenlő a fényűzéssel. A BHB négy pillére: jó kormányzás, fenntartható társadalmi-gazdasági fejlődés, kulturális örökségvédelem és környezetvédelem. A holisztikus megközelítés magában foglalja a pszichológiai jólétet, egészséges életmódot, értelmes időtöltést, kulturális sokszínűséget stb. – ilyen értelemben megfogható tartalmat adva az „építészeti minőség" gyakran értelmezhetetlen fogalmának is.

A következő előadó szintén Franciaországból érkezett, a Paumier építésziroda  Normandiában tevékenykedik, és jelentős passzívház projektjei vannak. Bernd Retz több minősített passzívházat is bemutatott, az egyik koncepció szerint egy kisebb városnegyed épül fel terveik szerint - ebből egy 24, illetve 26 lakásos passzívház lakótömböt mutatott be a konferencián. Az elkészült épületek energiafogyasztását három éven keresztül tervezik mérni.

Benécs József okl. gépészmérnök, minősített passzívház tervező és oktató előadásában régi házak, lakások passzívház szintű felújításáról számolt be, kitérve a megtakarítási potenciálra és a költségekre is. A bemutatott épületek között szerepelt „sátortetős kockaház", panelfelújítás önerőből, valamint társasházi lakás egyedi felújítása is - mindegyik hiteles építéstörténettel, számításokkal és elemzésekkel. Betekintést kaphattunk a magyar rendeletek szerinti számítás és a PHPP számítás közötti különbségről, és az előadó rendületlenül oszlatta a tévhiteket is.

17/36

A következő előadó a méltán népszerű Boros Károly passzívházépítő volt, aki elhozta magával egyik megrendelőjét is, a balaton-felvidéki ház építtetőjét/tulajdonosát, aki személyes hangvételű előadásában ismertette tapasztalatait. Kepes József, a népi építészetre hajazó felsőörsi passzívház építtetője elmondta, hogyan jutott el a gondolattól a megvalósításig, és milyen az élet az új passzívházában, Boros Károly pedig a tőle szokásos lelkesedéssel ismertette legújabb szentendrei passzívházának szerkezeti részleteit, megoldásait. Ezek közül is kiemelném a költséghatékony, többfunkciós konzolos faszerkezetű erkély innovatív kialakítását, és a faelgázosító kazán alkalmazását, mellyel a négy gyermekes család hőenergia-igényét autonóm módon tudják biztosítani.

Sinóros-Szabó Balázs építész, a tavaly bemutatott dunakeszi sorház tervezője egy tucat új passzívház tervével és építési fotóival kápráztatta el a nagyérdeműt. Előadásának címe önmagáért beszél: aktívan a passzívházakért – a tervező ahol lehet, napelemeket alkalmaz a passzívházain, ezáltal már most teljesítve a „közel nulla" energiaigény 2020-tól kötelező követelményét. A szakmai körökben már jól ismert dunakeszi sorház és pátyi családi ház mellett újabb munkáival ismerkedhettünk meg, amelyek magukon hordozzák az alkotó stílusjegyeit: modern formavilág, nagyvonalú megnyitások, szabad formálású fehér tömegek, zöldtetők. A többlakásos házak mellett az irodaházak tervei is feltűntek, legemlékezetesebb új épületei számomra a „Villa G" névre keresztelt és a gyulai családi háza volt - az egyik minősítés alatt áll, a másik előminősített passzívház.

A délutáni előadók sorát Martin Rührnschopf osztrák építész nyitotta meg, aki már debütált Magyarországon a 2007-es ZeroCO2 konferencián. Korábbi munkáit röviden összefoglalva most legújabb megvalósult épületeit mutatta be, elsősorban egy osztrák ökologikus passzívház Montessori óvodát, melynél a hangsúly a napenergia passzív hasznosításán volt. Az egyszerű tömegű, nagyvonalúan délre tájolt épületkubust a napenergia fűti, a hőenergiát vályogfalak tárolják. Két épület épült egyszerre, egy „high-tech" és egy „low-tech" – a tapasztalat pedig az, hogy mindkettő jól működik – vagyis a „low-tech"-nek is van létjogosultsága.

13/36

A passzívházak jellegzetessége a speciális épületgépészet, így ezekről is esett szó a konferencián. Az Ariston kereskedelmi és műszaki vezetője, Buczkó Tihamér gépészmérnök, okl. energetikai mérnök bemutatta a legújabb – akár 2-3 kW értékig lemoduláló, így passzívházba alkalmas – gázkazánokat, egy érdekes gázkazán-hőszivattyú hibridet, (ami valószínűleg inkább csak a mediterrán klímán működik igazán hatékonyan), és más újdonságokat. A Helios képviseletében Kovács István mutatta be a „közel nulla" helyigényű, megvalósult hővisszanyerős rendszerek koncepcióját.

A további építészeti tárgyú előadásokban Horváth Tamás okl. építészmérnök, minősített passzívház tervező beszámolt saját tervezésű, illetve az osztrák-magyar együttműködésben létesülő passzívház-projektekről, aktív- és passzívházakról. Horváth Tamásnak mély ismeretei vannak az osztrák gyakorlatról, és ez azért különösen fontos, mert a „sógorok" jelentős lépéselőnyben vannak ezen a téren (is), van mit tanulni tőlük. A Weiz-ben épülő pluszenergiás házak a tetőkre telepített napelemeknek köszönhetően jelentős áram- (és pénz) termelő egységek, egy lakás éves szinten akár több ezer euró bevételt tud termelni. A bemutatott hazai példák (Szombathely, Zalaegerszeg, Vasvár) kiváló alacsonyenergiás épületek – jellemzően passzívház komponensekkel. Néhány tipikus építési hibára is felhívta a figyelmünket az előadó, aki a közeljövőben elinduló passzívház szakmunkásképző oktatás elindításáról is informálta a hallgatóságot.

Szekér László bemutatta a pesterzsébeti iskolabővítést, mely az első hazai passzívház iskola. A Nyílt Napon is látogatható épület egy hetvenes években épült és közelmúltban felújított iskolaépület bővítése önálló szárnnyal, a benne tanuló autista gyerekek számára kialakított foglalkoztatókkal.

Nagy Csaba okl. építészmérnök, a százlakásos angyalföldi passzívház-projekt tervezője - a tavalyi konferencián mutatta be először a terveket - ismertette a projekt jelenlegi állását: 2012 nyarán megszületett az építési engedély, jelenleg a kivitelezők versenyeztetése folyik, és ezzel párhuzamosan az előminősítés és részletek kidolgozása készül.

A konferenciát Szatmári Zoltán, a Bachl Kft. alkalmazástechnikai mérnök-tanácsadója előadása zárta. Előadásának témája az innovatív hőszigetelési megoldások PIR keményhab táblákkal címet viselte. A szerkezeti csomópontokkal, építési megoldásokkal színesített előadásban a lemezalapok, falszigetelések, valamint födém-, illetve tetőszigetelések kialakításának módjait ismertette a szakember. Szakmai újdonságként mutatta be az újrahasznosított anyagból gyártott Kombitherm elemet, mely nyílászáró beépítésekhez, rögzítésekhez kínál megoldást.

7/36

A konferenciát szakmai fórum és kiállítás kísérte, itt több új terméket, szolgáltatást ismerhettek meg a látogatók, többek között itt kerültek nyilvánosságra a 2013-as passzívház tervező képzés időpontjai, amelyek közül az első modul 2013. február 8-án indul. A jövő évben a Nyílt Napok időpontja 2013. november 8-10 lesz. Aki esetleg idén lemaradt, jövőre pótolhatja.

Szekér László

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Salgótarjáni utcai zsidó temető // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:15
9:15

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Idén lesz 150 éves Budapest legkülönlegesebb zsidó temetője. Tervezett ide monumentális síremlékeket és ravatalozót Lajta Béla, és számos nagy múltú zsidó család tagjait temették itt el, melyek közül méretében kiemelkedik a Hatvany-Deutsch család mauzóleuma. A temetőt az 50-es években bezárták; különleges hangulatát az ősi motívumokat és modern formákat ötvöző síremlékek, és az azokat fokozatosan visszahódító természet dzsungele adják.

Design

Premontrei templom, Ócsa // Egy hely + Építészfórum

2024.03.20. 14:14
8:50

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.

800 éve épült Magyarország egyik legszebb román kori erődtemploma, a premontrei bazilika. Az Egy hely új részéből többek között kiderül, hogy miként alakult a román, gótikus és barokk stíluselemeinek keveredése, és hogy milyen filmes produkciók díszleteiként szolgált.