építészet : környezet : innováció

Pestszentimrei Közösségi Ház felújítása és bővítése

II. helyezett
18-as jelű pályamű
A1 Építésziroda
tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter

II. helyezett
18-as jelű pályamű
A1 Építésziroda

tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter

 

Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
Pestszentimrei Közösségi Ház. Vezető tervezők: Fazakas Bálint, Kürtösi Péter
 

 


Részletes bírálat:

A pályamű megtartja a beépítés jelenlegi határait. Alaprajzi elrendezésében a földszinti főbejáratot jelenlegi helyén javasolja fejleszteni. A földszinten javasolt (jelenlegi BKV iroda helyére tervezett) beépítéssel az utcavonaltól visszahúzott és bejárati előteret biztosító megközelítést hoz létre. A javasolt előcsarnok-átalakítás nagyvonalú térszervezést, variálható rendezvénytér együttest hoz létre miközben kellemes kapcsolatot biztosít a reprezentatív belső udvar felé. A bejárat melletti információs pultból belső forgalom jól átlátható, ellenőrizhető.

A pályamű erőssége a magas színvonalú belsőépítészeti kialakítás, amely a közlekedő terek a belső udvar a látványos és elegáns megoldásaiban mutatkozik. A javasolt anyaghasználat az egyes funkciókhoz igazodó, differenciát.

A jelenlegi bankfiók helyén javasolt diszponibilis terület csak a program utolsó fázisában hozható létre. Az emelet közlekedési rendszere a földszintiével azonos átlátható, jól szervezett. Az épület építészeti megjelenése karakteres a Vasút utcai épülettömeg hangsúlyát az oldalhatár felé helyezi, de megtartja, illetve megemeli a Nemes utcai szolgáltatóház hangsúlyát is. A megvalósítást három önállóan is működőképes ütemben javasolja. Az épület arányai és takarékos formaképzése gazdaságos üzemeltetést feltételez.

Az épülettömegek nem lépnek ki a környező kertvárosias léptékből, ugyanakkor arányaiban aláhúzza a funkciót a Nemes utcai magasabb „szolgáltatóház” tömeg kijelöli a Nemes utca szabályozási terv szerinti beépítési magasságát.
A pályaműben javasolt kertészeti megoldások hangulatos belsőket eredményeznek. 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »