építészet : környezet : innováció

Pillantás (a hídról) a kulisszák mögé – Korda Stúdió, Látogatói Központ

Nyáron a látogatói kávézó és információs központ épületével megnyitotta kapuit a Korda Stúdió a közönség felé, előzetes bejelentkezés után már bárki megtekintheti a stúdiók nyüzsgő, titokzatos világát és az egyre növekvő díszletvárost. A kívül-belül ipari hangulatot tükröző létesítményt Bordás Péter és munkatársai tervezték, az óriási védőtetőként megjelenő elem nagyszerű kilátást biztosít a filmstúdiók felé.

A Korda filmközpont két új épülettel bővült, a látogatói kávézó és információs központtal  (beépített alapterület: 1232 m2) és egy új kiállítócsarnokkal (beépített alapterület: 1447 m2). A kiállítócsarnok egy stúdióépület, melyben jelenleg egy interaktív filmtörténeti kiállítás foglal helyet. Nyáron a látogatói kávézó és információs központ épületével megnyitotta kapuit a Korda Stúdió a közönség felé, hiszen előzetes bejelentkezés után már bárki megtekintheti a stúdiók nyüzsgő, titokzatos világát és az egyre növekvő díszletvárost. Az épület az Etyeki Filmgyár kapuja a külvilág felé.

 

Korda Stúdió, Látogatói Központ, vezető tervezők: Bődi Imre, Bordás Péter, Tolvaj Tamás
Korda Stúdió, Látogatói Központ, vezető tervezők: Bődi Imre, Bordás Péter, Tolvaj Tamás
Korda Stúdió, Látogatói Központ, vezető tervezők: Bődi Imre, Bordás Péter, Tolvaj Tamás
 

 

A Filmstúdió területének legmagasabb pontján elhelyezkedő látogatóközpont épületének fő koncepciója a nyitottság. Az épület óriási védőtetőként jelenik meg, mely védelmet nyújt az időjárás viszontagságai ellen, ugyanakkor a legoptimálisabb kilátást biztosítja a filmstúdiók felé. Visszafogott egyszerűségével, kiemelkedő elhelyezkedésével ideális hely a filmgyártás nyüzsgő életének megfigyelésére. A puritán épület a körülötte egyre növekvő díszletvárossal erős kontrasztban áll.

 

Korda Stúdió, Látogatói Központ, vezető tervezők: Bődi Imre, Bordás Péter, Tolvaj Tamás
Korda Stúdió, Látogatói Központ, vezető tervezők: Bődi Imre, Bordás Péter, Tolvaj Tamás
 

 

Az épület jellegét tekintve földszintes, egyterű, nagy belmagasságú csarnok. A földszinten kapott helyet a 450 főt kiszolgáló étterem, kávézó és azokat kiszolgáló főzőkonyha a szükséges raktárakkal. A pinceszinten a mosdók és a gépészet található. A kávézó egy 150 m2-es fedett terasszal nyit a stúdiók és a panoráma felé. A teraszt egy 5000 m2-es mesterséges tó veszi körül, mely a teljes Filmközpont tüzivíztárolójaként is szolgál. A tervezett épületgépészet a tüzivíztároló vizét hőtároló közegként hasznosítja, hőszivattyúk segítségével. Az épület monolit vasbeton pillérvázas, melyet vasbeton falak merevítenek. A bejáratnál lévő monolit vasbeton falon negatívként rajzolódnak ki a ház karakteres, V-pilléreinek formái, ezzel méginkább kihangsúlyozva a bejárati funkciót. A pillérek felett nagyfesztávú monolit gerendák hordják a hatalmas, védelmet nyújtó lapostetőt. Az épület kívül és belül is ipari hangulatot tükröz. Feladata csupán a funkció szolgálata: teret, helyet, védelmet, ugyanakkor kilátást biztosít a Filmközpont vendégeinek. Ennek megfelelően egyszerű felületek jelennek meg, úgymint belül nyersbeton falak, padló, tiszta üvegfelüleletek, kívülről fehér vakolat, alumínium függönyfal, mely a legoptimálisabb kilátást biztosítja a stúdiók irányába, előtte elektromos, távvezérelt fémlamellás árnyékoló, mely a napszaknak, napsütésnek megfelelően programozható, állítható.


építtető: Filmközpont Kft.
Bordás Péter

generáltervező: BORD Építész Stúdió Kft.    

építész tervezők: Bordás Péter, felelős tervező, Tolvaj Tamás, építészmérnök, Bődi Imre, építészmérnök
tartószerkezeti tervező: Cséfalvay Gábor, Szaniszló Gábor
épületgépész tervező: Tóth Gábor
épületvillamossági tervező: Fekete János
tűzvédelmi tervező: Glück Gábor
konyhatechnológiai tervező: Gauland András

 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »