Közélet, hírek

A Füleky Kúria tervezői nyertek a "Kerámia tetőcserép középületeinken" pályázaton

2013.06.04. 14:57

Az első alkalommal, 1 000 000 forint összdíjazással meghirdetett kétfordulós Creaton építész pályázat első fordulójának nyertesei Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás, a bodrogkeresztúri Füleky Kúria, funkcióját tekintve borászati fogadóépület felújításának építészeti munkáit jegyző építész páros.

A zsűri emellett egy megosztott második díjat és egy különdíjat adott ki. A második fordulóban az elkészült épületek tervezőinek pályázatait november 12-ig várják.

„Sok ilyen pályázatra lenne szükség, ami az építészek ötletét, eredményeit díjazza, és ami nem igényel hosszas előkészítést, nem ró a pályázóra jelentős plusz feladatot, mégis elismeri az elvégzett munkát.”Marosi Miklós, a pályázati zsűri elnöke ezekkel a szavakkal kezdte megvalósult középületeit bemutató szakmai előadását a 2013. június 4-én, a Magyar Építőművészek Szövetsége Székházának Ybl termében megrendezett ünnepélyes eredményhirdetésen.

A magyar tetőcserép piac meghatározó szereplője azzal a céllal hirdette meg kétfordulós pályázatát építészek számára, hogy felhívja a figyelmet a kerámia tetőcserép középületek esetén történő használatának lehetőségeire, legyen a tető akár magastető vagy kis hajlásszögű. Mára ugyanis ezen ősi anyagból készült elemei a modern gyártástechnológiának köszönhetően akár kis hajlásszögű tetők fedésére is biztonsággal alkalmazhatóak.

Az első fordulóra a különleges műszaki megoldásokat bemutató vagy a praktikusság, esztétikusság jegyében alkalmazott Creaton kerámia tetőcseréppel fedett, tervezés vagy kivitelezés alatt álló középületek tervezői nevezhettek. A már megvalósult, Creaton kerámia tetőcseréppel fedett középületeket a kiíró a második fordulóban várja, amelynek nevezési határideje 2013. november 12.

A bíráló bizottság tagjai mindkét fordulóban Marosi Miklós, Ybl- és Pro Achitectura díjas építész, az MMA rendes tagja, a zsűri elnöke, Földes László, Ybl-díjas építész, UIA Council tag, dr. Fülöp Zsuzsanna, okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök, egyetemi docens és Ferenczy András, építészmérnök, a Creaton Hungary Kft. szaktanácsadója.

I. forduló: tervezés alatt álló épületek az épület iránti tisztelet jegyében

Az első fordulóban a zsűri 13 pályaművet tekinthetett át.
A pályázó és díjazott épületek amellett, hogy széles skálán jelenítették meg a Creaton kerámia tetőcserepek felhasználásának lehetőségeit, funkciójukat tekintve is meglehetősen különbözőek voltak: a beadott pályaművek között volt műemléki és nem műemléki felújítás, de új építésű középület, templom és óvoda is. A döntés során a zsűri természetesen értékelte az épület funkcionalitását figyelembe vevő tervezői munkát, a feladathoz illeszkedő termékválasztást és a műszaki megoldásokat is áttekintette. Ami azonban minden esetben a zsűri döntését befolyásolta, az a tervezői munkán érzékelhető épület iránti tisztelet.

3+1 díj az első fordulóban
A szakmai előadásokkal színesített díjátadó ünnepségen az első díjat Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás építész a bodrogkeresztúri barokk Füleky Kúria felújítási terveiért kapta.

A második díjat megosztva Gutowski Robert építésznek, a tápi Bencés Erdei Iskola tervezéséért, és Czégány Sándor építésznek, a helvéciai Református templom tervezéséért ítélte a bíráló bizottság.


Karlovecz Zoltán építész, a pécsi, műemléki környezetben található foghíjra épített 5 lakásos társasház tervezetéért, a „különleges megoldások” kategóriában, a homlokzatra átforduló sík kerámia tetőcserép alkalmazásáért különdíjban részesült.

A „Hozzuk együtt tető alá Kerámia tetőcserép középületeinken”  építészpályázat első forduló díjazott építészei és épületei

Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás építész által tervezett bodrogkeresztúri barokk Füleky Kúria felújítási tervpályázata nyerte el az első díjat.
A kúria műemléki jellegét tekintve igazi történelmi távlatokra tekint vissza. A barokk kolostort az 1950-es években építették át lakóépületté, majd később borászattal egészült ki. A Füleky Kúriát és a benne működő borászatot a közelmúltban vásárolta meg új tulajdonosa, akinek tervei szerint a kúria épületéből a borászati feldolgozó tevékenységet kivonva, azt látogatói központtá alakítja. Az épület átalakításának koncepciója a kúria építéstörténeti dokumentációi alapján a feltételezett eredeti állapot visszaállítása, valamint olyan funkciók hozzáadása, ami a jelenlegi használathoz elengedhetetlenül szükséges. Mindehhez a tervezők a tetőfedési eljárásnál a Creaton antik egyenes vágású kézi mintázású gépi bordázású kefélt hornyolt tetőcserepet választották.

A második díjat megosztva Gutowski Robert építésznek, a tápi Bencés Erdei Iskola tervezéséért, és Czégány Sándor építésznek, a helvéciai Református templom tervezéséért ítélte a bíráló bizottság.
Gutowski Robert építészt Táp falu középpontjában található, Bencés Erdei Iskola átalakításával, bővítésével és felújításával bízták meg. Tervezetében az erdei iskolaként működő épületet új foglalkoztató és hozzátartozó kiszolgáló, tároló helyiségekkel egészítette ki, illetve felújítási munkálatok keretében a meglévő vizesblokkok korszerűsítését, akadálymentesítését tűzte ki célul. A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a településszerkezeti övezetbe való illeszkedés és az erdei iskola funkció megtartása, ezért a hagyományos formák, tömegarányok, és természetes anyagok kerültek előtérbe. Mindehhez jól illeszkedik a tervező által választott Creaton Róna hornyolt egyenes vágású tetőcserép.

Helvécia település új Református templomának békebeli gondossággal készült tervezéséért Czégány Sándor építészt szintén második díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. A Helvécia Református Egyházközösség egyértelmű igénye volt az építménnyel szemben, hogy az karakteresen református jelleggel bírjon. A templom a reformátusok Kálvin-csillagát formázza. Kívülről főhangsúlyt kap a bejárati torony, amely alatt a templomtérbe lehet belépni. A földből kiemelkedő fehér vastag falak és az azokra leereszkedő meredek, csillag alakú tető között visszaugratott anyagváltás - boronafal- oldja és erősíti a robosztus tömegalakítást.

A magyar építőhagyományokba szervesen beépülő román gót és reneszánsz formajegyeket viselő épület- Kós Károly nyomdokain haladva összességében mégis mai épületként áll majd.

Karlovecz Zoltán építész, a pécsi, műemléki környezetben található foghíjra épített 5 lakásos társasház tervezetéért, a „különleges megoldások” kategóriában, a homlokzatra átforduló sík kerámia tetőcserép alkalmazásáért különdíjban részesült.

A történelmi városrészbe tervezett társasháznak számos kritériumnak kellett megfelelnie. Egyrészt fontos cél volt a tervezett épület illeszkedése a környék történelmi hangulatába, érintetlen világába. Szintén fontos elvárás volt a gazdaságosság, a modernitás, a tűzvédelmileg is korszerű, élhető épület megalkotása. A tervező homlokzatra átforduló tetővel csökkentette az épülettömeget, a tető és a homlokzat között a csatornát elrejtve a párkányt elhagyva egyfajta hangsúlytalan tető átfordulást alakította ki. Így esett a választás a Creaton Dominó cserepére, és így alakult ki az épület két színe: a natúr téglavörös, és patinás rézzöld.