Közélet, hírek

A Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is tiltakozik a Diplomata-ház átalakítása ellen

2021.12.06. 12:31

"Az épület egyedülálló érték, kulturális bűntény volna elpusztítani" - írják állásfoglalásukban, csatlakozva a tiltakozók köréhez. 

Nemrég az Építészfórum is hírt adott a budavári Mátyás-templommal szemben álló, Jánossy György és Laczkovics László tervezte egykori "Diplomata-ház" kilátásba helyezett, bontással is járó átalakításáról, mely után az épület tudományos konferenciaközpontként működne. Az átalakítás ellen a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége is tiltakozott, Pazár Béla Ybl- és Európai Unió Nagydíjas építész véleménycikkben is megfogalmazta gondolatait az ügy kapcsán, a közelmúltban pedig a Huszonkettesek Klub és a MÉSZ is szervezett beszélgetést a témában. 

A tiltakozók köréhez most a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia vezetősége is csatlakozott. A Magyar Tudományos Akadémia oldalán megjelent, december 6-án keltezett rövid szövegben a testület "nyomatékosan kéri a döntéshozókat, hogy ne változtassák meg Szentháromság téri volt diplomata lakóház, később Burg Hotel épületének (1014 Budapest, Szentháromság tér 7-8.) eredetileg tervezett külső állapotát." Azt is írják továbbá, hogy "az épület képviselje továbbra is Jánossy György és Laczkovics László kortárs építészeknek a modern építészetben a történeti látásmód ritka hitelességgel érvényesített megoldását. Az épület egyedülálló érték, kulturális bűntény volna elpusztítani. Az épület építészettörténeti értékeit tiszteletben tartva harmonikusan kialakíthatóak az új rendeltetések terei. Ehhez a feladathoz számos megfelelően képzett építész működik Magyarországon." Az állásfoglalást Maurer Dóra elnök, Ferencz Győző ügyvezető elnök, Haász István osztályelnök (Képző- és Iparművészeti Osztály), Hegedűs D. Géza osztályelnök (Mozgókép- és Színházművészeti Osztály), Imre Flóra osztályelnök (Irodalmi Osztály), Tihanyi László osztályelnök (Zenei Alkotóművészeti Osztály), Winkler Barnabás osztályelnök (Építőművészeti Osztály), Csomay Zsófia vezetőségi tag, valamint Klimó Károly vezetőségi tag írták alá.

A tervezett átalakítás részleteiről korábban érdeklődtünk az épület tulajdonosánál, a Magyar Nemzeti Bankhoz kötődő Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványnál, akik későbbi tájékoztatást ígértek türelmünket kérve.