A Coninvest az elmúlt közel 30 évben többszáz ipari konyhát tervezett, kivitelezett, gépesített, ennek köszönhetően óriási rálátásuk van arra, hogy milyen is lehetne a kompromisszumok nélküli ipari konyha. Most a munkájuk során jelentkező legfontosabb építőipari szempontokat mutatják be.
Cikksorozatunk első részében azt jártuk körbe, melyek a legfontosabb konyhatechnológiai szempontok. Ebben a cikkben azt járjuk körbe, milyen építőipari kritériumokra kell ügyelni.
A tervezés és a kivitelezés ugyanis lehet, hogy most ezek figyelembevétele miatt drágább, hosszú távon megéri a befektetés. Egy német ipari konyhát majdnem kétszer olyan magas költségvetésből valósítanak meg, mint hazánkban, de élettartama is hosszabb és menetközben sem merül fel olyan sok javítási feladat és ezzel járó költség.
Íme a legfontosabb építőipari szempontok a Coninvest szerint
Ha tartósat szeretnénk, minőséget kell választani
Csak és kizárólag minőségi anyagokkal lehet tartósat alkotni, építeni. Itthon általában a konyha területére választják a legolcsóbb burkolatokat, sőt sajnos még a mennyezetig történő felcsempézést is megspórolják.
Azt keressük, ami könnyen takarítható!
Az előírt R13 csúszás mentességet nem csak járólapokkal, de egy sokkal higiénikusabb, takaríthatóbb és praktikusabb egybeöntött epoxi padlóval is lehet biztosítani. Gondoljunk csak bele mennyi szennyeződés rakódik bele a sok fugába, vagy a járólapok rücskös kialakításai köré, amit még ipari takarítógépek sem tudnak tisztára súrolni.
Igényesebb helyeken már alkalmazzák a rozsdamentes falburkolatokat. A falra tolt főző berendezések mögött rozsdamentes burkolatot alakítunk ki. Jó megoldás, ha a falburkolat zsírtalanítása, takarítása érdekében egy pár cm-es összefolyó peremet építünk és azt lejtéssel ellátjuk, ez szifonnal a csatornába is beköthető.
Mi a helyzet a mennyezettel?
A mennyezetnek a konyha területén moshatónak kell lenni és itt ez alatt nem azt értjük, hogy jó a raszteres álmennyezet normál (olcsón elérhető) irodai lapja, amit mosható festékkel bevonunk. Sajnos sokszor találkozunk ezzel a megoldással, látjuk hogyan csüng a sárga zsír az álmennyezetről pár év után.
Mit ajánlunk, ami jó lehet? Gyönyörű, takarítható fémlapokat. Igényesebb helyeken rozsdamentes változatban. A kazettás elemeket le lehet venni, ha pedig rozsdamentes még akár mosogatógépben is végezhető a zsírtalanításuk. Tisztítás után könnyedén visszahelyezhetők. Ahol valamilyen technika miatt ezek az elemek nem lennének kiemelhetők (érzékelők, jelzők, világítás miatt), egy ilyen elem óvatosan körbetakarítható, mosható.
Ne csinálj tábortüzet a konyhából!
Igen, tudomásul kell venni, hogy költséges és NEM megkerülhető. Hányszor megy a konyha tervezése alatt az alkudozás, “de nem elég a 6000 m3 a kiszámolt 9 000 m3 helyett?" Lehet elég, akár tábortűzön is főzhetünk. De szerintünk nincs annál kellemetlenebb, mint az áporodott zsír, étel, füst és konyhaszag a vendégtérben. És nem csak a vendégtérről van szó. A konyhán is kellemetlen.
Kihívást jelenthet, ha a konyhánk egy épületkomplexumban található, mint irodaház vagy szálloda. Itt nincsenek kompromisszumok! Sose feledjük, hogy az elszívott levegőt vissza is kell pótolnunk szűrve és hőkezelve. Vannak bizonyos technológiák melyek csökkentik a visszapótlandó légmennyiséget, de ezek is csak a beruházás pillanatában tűnnek drágább megoldásnak.
Egy minőségi Halton vagy Vianen örvénykamrás ernyő többszöröse a hazai előállítású ernyőknek, de ha utána számolunk annak a majdnem 30 % légelszívás csökkenésnek és kiszámoljuk, hogy a mai energiaárak mellett mibe kerül ezt a levegőt visszahűteni vagy fűteni gyakran 1-1,5 éves megtérülésekre jutunk. Sajnos sokszor a beruházó költségvetése elkülönül az üzemeltető költségvetésétől. Hiába érvelünk a fenntartható, környezetbarát, energiahatékony megoldásáról, sajnos konyháink 80 %-ba az olcsóbb ernyőket szereljük fel. Léteznek a konyha egész mennyezetét beborító aktív álmennyezetek is. Csodaszépek, nagyon igényesek, idehaza csak néhány referenciamunkánkon valósultak meg.
Gondoljunk a sarokvédőkre és az ütközőkre!
Igen, a teljes gazdasági területen közlekedünk szállítókocsikkal. Emiatt érdemes a folyósokat a kocsikon található gumiütközők magasságában védeni. A pozitív sarkokat mind élzárni kell. Legideálisabb ide egy padlótól mennyezetig menő rozsdamentes élvédő felragasztása. Ha előre gondolnak erre, szerencsésebb esetben a csempe ráburkol az erre kialakított élvédőre. A háztartásokban alkalmazott vékony élvédő profilok nem jók ide, mert törnek.
Hogyan takarítsuk a réseket? Nincs rá jó megoldás! Kerüljük el!
Milyen lábazatot válasszunk, hogy könnyen takarítható legyen a konyhánk? Az épített, holkeres betonlábazatok a legideálisabbak, de nem csak a főzősziget alatt, hanem minden előkészítő pult, munkapult, és a berendezések alatt is. Nincs takaríthatatlanabb felület, mint a 10-15 cm-es gép, pult, asztal alatti rések.
Ajtó, ami elég széles és nem balesetveszélyes
A konyhában széles közlekedőket, átjárásokat kell biztosítani, lehetőleg fémajtókkal és áttekintő ablakkal a balesetvédelem miatt. Lehet, hogy egy ilyen ajtó drágább, de itt is megéri megfizetni a minőséget.
Ami a lábunk alatt van
Megfelelő ipari minőségű és mennyiségű padlóösszefolyó és taposó rács kell, hogy beépítésre kerüljön. Sajnos még mindig találkozunk HT jelzésű (háztartási) padlóösszefolyókkal új ipari konyhákon. A jó padlóösszefolyó az ipari konyhában mindig rozsdamentes, kivehető rács, mely szűrővel is rendelkezik. Kiváló minőségű termékeket tudunk ajánlni az Aco Passavant kínálatából.
A gépészet padlóból történő kiállásaihoz már kaphatók rozsdamentes ipari védőcsövek megfelelő szigetelő gallérokkal. Máig sokszor találkozunk még olyan megoldással, hogy sima flexibilis műanyag védőcsővel állnak ki ezek a padlószintből. Mi ezzel a baj így? Ezeket a műanyag védőcsöveket idővel egy sima felmosó bottal össze lehet törni. Utána a felmosó víz az elektromos kábelek mellett folyik be az átvezetésbe. Erre a kihívásra már kitaláltak megfelelő rozsdamentes idomokat. Alkalmazzuk őket!
Keressen minket bizalommal, ha Ön is kompromisszummentes ipari konyhát szeretne. A Coninvest 30 év szakértelmével és tapasztalatával segít a tervezésben, kivitelezésben, szervizszolgáltatással teszi zökkenőmentessé a napi működést.