Technológia

Az ipari konyha lehetne a konyha, kompromisszumok nélkül

1/12

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Aria Hotel, Liszt Étterem, Budapest. Forrás: Coninvest

Avalon Ristorante, Miskolctapolca. Forrás: Coninvest

Bori Mami, Gyöngyös. Forrás: Coninvest

Don Pepe, Budapest. Forrás: Coninvest

Hotel Gottwald, Tata. Forrás: Coninvest

Onyx Műhely, Budapest. Forrás: Coninvest

Essência Restaurant, Budapest. Forrás: Coninvest

?>
Forrás: Coninvest
?>
Forrás: Coninvest
?>
Forrás: Coninvest
?>
Forrás: Coninvest
?>
Forrás: Coninvest
?>
Aria Hotel, Liszt Étterem, Budapest. Forrás: Coninvest
?>
Avalon Ristorante, Miskolctapolca. Forrás: Coninvest
?>
Bori Mami, Gyöngyös. Forrás: Coninvest
?>
Don Pepe, Budapest. Forrás: Coninvest
?>
Hotel Gottwald, Tata. Forrás: Coninvest
?>
Onyx Műhely, Budapest. Forrás: Coninvest
?>
Essência Restaurant, Budapest. Forrás: Coninvest
1/12

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Forrás: Coninvest

Aria Hotel, Liszt Étterem, Budapest. Forrás: Coninvest

Avalon Ristorante, Miskolctapolca. Forrás: Coninvest

Bori Mami, Gyöngyös. Forrás: Coninvest

Don Pepe, Budapest. Forrás: Coninvest

Hotel Gottwald, Tata. Forrás: Coninvest

Onyx Műhely, Budapest. Forrás: Coninvest

Essência Restaurant, Budapest. Forrás: Coninvest

Az ipari konyha lehetne a konyha, kompromisszumok nélkül
Technológia

Az ipari konyha lehetne a konyha, kompromisszumok nélkül

2022.11.02. 14:12

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Magyaország, Budapest, Gyöngyös, Miskolctapolca

Cég, szervezet:
Coninvest

Termék, technológia:
konyhatechnológia

Mitől minőségi és igényes? A Coninvest 30 év szakmai tapasztalatával gyűjtötte össze a legfontosabb szempontokat.

Az elmúlt közel 30 évben a Coninvest többszáz ipari konyhát tervezett, kivitelezett, gépesített. A piaci kereslet megoldásaink, és az általunk forgalmazott márkák megoldásai iránt talán még sosem volt ilyen nagy. Mégis van még hova fejlődnünk.

Azt tapasztaljuk, nem valósul meg konyha kompromisszumok nélkül. A kompromisszumok pedig nem szűkös terekből, alacsony belmagasságokból, vagy a rossz minőségű gépekből fakadnak. Egy német ipari konyhát majdnem kétszer olyan magas költségvetésből valósítanak meg, mint hazánkban. Miből fakad ez a különbség, ha az alapvető termelő, sütő, főző és mosogatási technológiák már azonosak? A különbség az apró részletekben, a konyha átgondoltságán, kidolgozottságán, befejezettségében rejlik. Ami most a költségvetésben többnek tűnik, tapasztalatunk szerint hosszú távon megtérül.

Onyx Műhely, Budapest. Forrás: Coninvest
11/12
Onyx Műhely, Budapest. Forrás: Coninvest

Ezért írunk erről a témában, és ezért foglalkozunk ezzel két részben. Először a technológiai szempontokat vesszük górcső alá.

A legfontosabb konyhatechnológiai szempontok a Coninvest szerint

Amit lehet, gépesítsünk!

Szinte minden munkafolyamat gépesíthető az előkészítéstől a mosogatásig, az üzemi edény mosogatással egyetemben. Gondoljuk át előre a folyamatokat!

Forrás: Coninvest
5/12
Forrás: Coninvest

Nem asztalokban, polcokban gondolkodunk, hanem munkapultokban!

Egy német konyhán nem találkozunk nyitott, lábakon álló asztalokkal vagy nyitott alsó és köztes polcokkal, amiről leeshet, lepotyoghat, befolyhat bármi. Munkapultokban gondolkodunk. Ezek legalább 3 oldalról zárt, de sok esetben még a fronton is fiókokkal vagy ajtókkal borított kompakt pultok, melyek lehetnek semlegesek, hűtöttek vagy fűtöttek.

Figyeljünk a pult higiéniájára!

A pult higiéniai szempontból H1, H2, H3-as kialakítású. Ennek lehetőségeiről korábban már írtunk. Ajánljuk a cikket.

Forrás: Coninvest
2/12
Forrás: Coninvest

Alkalmazzunk rés- és hézagmentes megoldásokat

Az egybefüggő munkalapok faltól falig tartanak, megfelelő irányú felhajtásokkal. A rés- és hézagmentes kialakítás a lényeg.

Cél: a könnyű takaríthatóság

A főzőgépek nem egymáshoz sorolt berendezések, hanem egy pulttal lefedett integrált blokk. Az így kialakított főzőfelületek sokkal könnyebben takaríthatók.

Mit tegyünk a lefolyó vízzel?

A vizes munkafolyamatok fedlapjai vízvetőperemmel ellátottak és valamilyen vízgyűjtéssel, elfolyással összekötöttek. Így nem folyik a víz a dolgozóra vagy a padlóra, ami balesetveszélyes lehet.

Avalon Ristorante, Miskolctapolca. Forrás: Coninvest
7/12
Avalon Ristorante, Miskolctapolca. Forrás: Coninvest

A mosogatóhelység nem mellékes, egyenrangú a konyhával

A mosogatóhelységet a németek Spülküche névvel illetik, és a mosogatókonyha legalább akkora figyelmet kap, mint a konyha. Nem csak az előírásokban rögzített minimum berendezést (2 fázisú mosogató, kézmosó, mosogatógép, leszedő asztal és csepegtető felület) illesztik be a lehető legkisebb helyre, hanem az ergonómia szempontjából is átgondolják a munkafolyamatot és kiszámolják az elmosandó edényzet mennyisége alapján a szükséges lerámoló, szortírozó és tiszta edény gyűjtő felületeket, és ennek eszközeit. Így egy élhető, kényelmes tágas munkakörnyezetet alakítanak ki. A megfelelő környezeti klímára is gondolnak, amilyen a gőzelszívás és a szükséges légcsere.

Bori Mami, Gyöngyös. Forrás: Coninvest
8/12
Bori Mami, Gyöngyös. Forrás: Coninvest

Aminek a konyhában nincs helye

A hűtőaggregátorokat érdemes kihelyezni a főzőtérből. Kisebb lesz így a helység hő és zajterhelése, az aggregátorok pedig nem zsírosodnak le hamar. Tovább élnek majd.

Következő cikkünkben az ipari konyhák legfontosabb építőipari szempontjaira térünk ki. Elsőre sok szempontra hívjuk fel a figyelmet? A kompromisszummentes, minőségi ipari konyhákról szóló következő cikkünkben a legfontosabb építőipari szempontokra térünk ki.
Keressen minket bizalommal, ha Ön is kompromisszummentes ipari konyhát szeretne. A Coninvest 30 év szakértelmével és tapasztalatával segít a tervezésben, kivitelezésben, szervizszolgáltatással.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Varjúvár // Egy Hely + Egy hely

2024.12.18. 10:45
9:12

Grafikus, író, könyvkiadó, könyvtervező, politikus: Kós Károly igazi polihisztor volt, a 20. század egyik legfontosabb modern és hagyományőrző magyar építésze. Az Egy hely Sztánába látogatott, hogy bemutassa Kós Károly művésznyaralójának épült, majd később családjának otthonává vált lakóházát.

Grafikus, író, könyvkiadó, könyvtervező, politikus: Kós Károly igazi polihisztor volt, a 20. század egyik legfontosabb modern és hagyományőrző magyar építésze. Az Egy hely Sztánába látogatott, hogy bemutassa Kós Károly művésznyaralójának épült, majd később családjának otthonává vált lakóházát.

Nézőpontok/Történet

A magyargyerőmonostori református templom // Egy Hely + Építészfórum

2024.12.18. 10:43
10:12

1908 őszén Kós Károly és Zrumeczky Dezső kalotaszegi körútra indultak, ahonnan feljegyzésekkel és rajzokkal tértek haza – ezek szolgáltak inspirációul a Fővárosi Állat- és Növénykert pavilonépületeinek tervezéséhez. Az Egy hely új részében a vélhetően legrégebbi kalotaszegi templomot mutatja be.

1908 őszén Kós Károly és Zrumeczky Dezső kalotaszegi körútra indultak, ahonnan feljegyzésekkel és rajzokkal tértek haza – ezek szolgáltak inspirációul a Fővárosi Állat- és Növénykert pavilonépületeinek tervezéséhez. Az Egy hely új részében a vélhetően legrégebbi kalotaszegi templomot mutatja be.