Támogatói GYIK

Miért kértek támogatást?

 A járványhelyzet és az ezt követő gazdasági válság nagyon érzékenyen érintette az építőipart – és a partnereink többségét is. Ez arra indított minket, hogy az Építészfórum hosszú távú, fenntartható működéséhez megtegyük azt a lépést, amit sok más, hasonló helyzettel szembesülő online lap, és létrehozzunk egy támogatói felületet, olvasóinkra számítva.

 Oké: nincsenek nyomtatási költségek.De egy online szerkesztőségben is ki kell fizetni a munkatársak, a szerzők járandóságát, a fotósok jogdíjait, az irodát és az eszközbeszerzéseket, és még ezernyi kisebb költségtételt. A 27 ezer cikkes archívum fenntartása is sok munkát igényel, a végre elkészült új honlapot pedig fenn kell tartanunk és folyamatosan tovább fejlesztenünk.

 Új projekteket szeretnénk indítani. Nemrég elindultak az Építészfórum videós tartalmai, hamarosan beindítanánk a podcastet is. Emellett a lap tartalmának offline kiterjesztése is foglalkoztat minket.

Hogyan lehet támogatni a szerkesztőséget?

Bankkártyás fizetéssel a Barion rendszerén keresztül, valamint átutalással az alábbi számlaszámra:

Forint:
Számlatulajdonos neve:

Építészfórum Kft.

Bankszámlaszám:

16200106-11528744

IBAN:

HU79162001061152874400000000

SWIFT:

HBWEHUHB


Euró:

Számlatulajdonos neve:

Építészfórum Kft.

IBAN:

BE60 9670 0946 7970

Swift kód:

TRWIBEB1XXX

Ha szeretnéd módosítani vagy lemondani havi rendszeres támogatásod, kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot a tamogatas@epiteszforum.hu e-mail címen.

Mire van szükségetek?

Minden támogatás segít, de a leginkább az, ha rendszeresen tudod segíteni a lapot egy kisebb összeggel – ahogyan egy normál újság-, Spotify- vagy Netflix-előfizetés esetében is fizetsz a tartalmakért.

Mire használjátok?

A hétköznapi működés biztosításán túl? Munkabérekre. Külsős szerzőinkre. Igényes képanyagra. Fejlesztésekre, új formátumokra. A technikai háttér fejlesztésére, fenntartására – arra, hogy a tartalmunk jó minőségben elérhető és használható legyen. Az online téren túlmutató kezdeményezésekre. Ezernyi kisebb költségre, a nyomtatópapírtól a mosogatószerig. Részletesebb tájékoztatást akkor tudunk adni, ha ezeket tényleg el tudjuk indítani; mindenesetre szeretnénk időről-időre el is számolni olvasóinkkal.

Mit kapok cserébe?

Az Építészfórumot – ha minden jól megy, egyre jobb, érdekesebb és minőségibb tartalmakkal. 

Eddig miért nem kellett a támogatás?

Igazság szerint eddig is kellett volna, de most még jobban kell. Az Építészfórum speciális tematikájú lap egy viszonylag szűk piacon. A lap piaci vállalkozásként működik, de – sajátos helyzetéből adódóan – ellát közszolgálati, közérdekű funkciókat is, amelynek költségeit kisebb részben pályázatokból finanszírozza. Bevételeink nagyobb része ugyanakkor a hirdetőktől származik. Viszont a COVID-19 járvány több partnerünket érzékenyen érintette; amíg nem lendül vissza a piac a normalitásba, addig visszafogják a marketingbüdzséjüket. Ezt természetesen megértjük, de partnerek nélkül az Építészfórum nem tud működni. Itt jönnek a képbe az olvasók.

De nektek hirdetőitek is vannak, nem?

De, vannak. Építészeti lap vagyunk, együtt dolgozunk ezen a piacon meghatározó szereplőkkel. A szerkesztőség újraformálása, azaz tavaly augusztus óta fokozottan figyelünk arra, hogy az ilyen megállapodások semmilyen módon ne befolyásolják az Építészfórum egyéb tartalmait, és hogy az együttműködések részeként készült cikkek ezt egyértelművé tegyék az olvasók számára. Sajnos ebben voltak hiányosságaink korábban.

Igazolásra lenne szükségem a támogatásról.

Kérjük, a kért adatokkal írj nekünk a tamogatas@epiteszforum.hu e-mail címre.

De ti ingyen kapjátok a tartalmat az építészektől, nem?

Semmilyen tartalom nincs ingyen. Sok építész küld nekünk szöveges és képanyagot, de ezek gondozása, szerkesztése, feltöltése sok munkaidőt igényel. A lapban megjelent fotóanyagokért a hazai építészeti fotósoknak fizetünk. Természetesen szerzői díjat kapnak külsős munkatársaink is. Tisztelet és köszönet mindazoknak, akik lemondanak ezekről a díjakról – de természetesen az alkotó embereknek is bevételre van szüksége a megélhetéshez. Ahhoz pedig, hogy saját hangot és kezdeményezéseket mutató cikkeket közöljünk, anyagilag is nagyobb önállóságra van szükségünk.

Pénzzel nem tudok támogatni. Lehet mással?

Köszönjük a szándékot! Nyitottak vagyunk az egyéni kezdeményezésekre, de ezeket minden esetben a szerkesztőség erőforrásainak fényében kell mérlegelnünk.

Hányan dolgoztok az Építészfórumnál?

Az Építészfórum kis cég. A szerkesztőségi tartalmakat jelenleg négy ember állítja elő – ebből hárman félállásban dolgoznak. Ők koordinálják a külsős munkatársak, azaz a rendszeres vagy alkalmi szerzők munkáját is. Ezt a munkát az ügyvezető és még két kolléga támogatja. Ez a csapat. Álszerénység nélkül azt kell mondjuk, elég hatékonyak vagyunk.

Kinek a tulajdona a cég?

Az Építészfórum családi vállalkozás, Pásztor Erika Katalina, egykori lapalapító és főszerkesztő örökösének tulajdonában áll.

Miért emlegetitek folyton az archívumot?

Az Építészfórum a kortárs építészet legnagyobb online, magyar nyelvű archívuma is egyben: összesen 27 ezer cikk, ebből közel ötezer épület és terv anyaga érhető el nálunk. Sok láthatatlan háttérmunkát igényel, hogy ez a húsz év alatt felgyűlt anyag ma is elérhető és élvezhető legyen: sok esetben a szoftverváltásokkal elvesztek a képek, olvashatatlanná vált a szöveg, összekeveredtek a szerzői nevek. Ezeken a pótlásokon, javításokon folyamatosan dolgozunk, de ez egy olyasféle közérdekű feladat, ami bevételt nem termel.

Csak még egy kérdés…

Oké, hadnagy. A szerkesztőség, mint eddig is, elérhető a szerk@epiteszforum.hu címen.

Támogatom
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.