Közélet, hírek

Az Atelier 111 családi háza nyerte az idei Cseh Építészet Díját

2022.12.09. 17:06

Az irodát vezető építész pár saját otthonának tervezéséért vehette át a díjat, melyet egy cseh kisváros történelmi belvárosában alakítottak ki. A bírálóbizottság 7 nemzetközileg elismert építészből állt, akik az esztétikai és műszaki tartalom mellett a kontextushoz való illeszkedést és a társadalmi és fenntarthatósági szempontból érzékeny projekteket keresték. Cikkünkben a további négy döntős épületet is bemutatjuk.

A Cseh Építészet Díját hetedik alkalommal adták át, melyen a Média Építészeti Díjhoz hasonlóan, változatos műfajú – a rekonstrukció széles skáláját és könnyűszerkezetes megoldást felvonultató – épületek kerültek a döntőbe. A Cseh Építész Kamara és a LINKA közös szervezésében létrejött díjra összesen 201 épületet neveztek, melyek közül 5 döntőst és egy végső győztest választottak ki. A nemzetközi zsűri tagjaként Csillag Katalin, a 3h Építésziroda vezető építésztervezője is részt vett a kiválasztási folyamatban.

A győztes épület:

Kozina ház | Atelier 111 architekti

Barbora és Jiří Weinzettl két szomszédos ház összekötésével és felújításával hozta létre új otthonát. A projekt érzékenyen, de kortárs megoldásokat sem nélkülözve alakított ki otthonos életteret. Az új térhálózat fókuszába a nappali került, mely közvetlen kapcsolatban áll a belső udvarral. Az építészek úgy teremtettek új építészeti minőséget, hogy közben tiszteletben tartották a térség történelmét, léptékét és anyaghasználatát. Az épületet korábban az Építészfórumon is bemutattuk. 

További finalista épületek:

Pavillion Z | A8000

Az A8000 a České Budějovicében található Pavilion Z-t multifunkcionális rendezvényteremként gondolta újra. A terv az eredeti épület három lépcsőzetes tömegét megtartva, a növényekből és a bonsai termesztés folyamatából inspirálódott. A belső és a külső tér átgondolt letisztításával egy légies és elegáns, többfunkciós pavilon jött létre, amely ezentúl jól variálható teret kínál és különböző rendezvényeknek adhat helyet.

IGI Könyvtár | atakarchitekti

Az atakarchitekti egy korábbi plébánia épületét és területét alakította át egy közösségi központtá, amely könyvtárnak, multifunkcionális teremnek, klubhelyiségnek és szülészeti központnak ad otthont. A hibrid program a plébánia épületének kibővítésével jött létre. Az új épületrésznek a tervezők egy sötét monolitot képzeltek el, mely kontrasztot teremt környezetével.

„Az őrjárat" | Mjölk architekti

A Mjölk architekti négy kilátót tervezett a Rokytnice nad Jizerou feletti Stráž hegy csúcsára, amelyet a város címerében szereplő szimbólumok – bányász, róka, bárány, medve – ihlettek. A múltban a hegyen jelzőtüzeket gyújtottak, hogy a helyieket figyelmeztessék a közelgő invázióra, a kilátók ezt elevenítik meg.

A Villamos Művek Palotájának rekonstrukciója és átalakítása | TaK Architects

A TaK Architects rekonstruálta a két világháború közötti cseh funkcionalista építészet egyik legnagyobb és legfontosabb műemlékét, az 1935-ben elkészült Villamos Művek Palotáját. A szerkezetileg és műszakilag kivételes rekonstrukció fő gondolata az volt, hogy az épület egyes részeit autentikus formában, az egész épületet pedig modern, jól funkcionáló adminisztratív épületként tervezzék át, mely színvonalas és inspiráló tereket nyújthat jelenlegi működésének.