Közélet, hírek

Elkezdődött a makói fürdő bővítése

2021.07.19. 14:39

A Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján elkészülő beruházás - ami egyben a város történetének legnagyobb beruházása is - megduplázza a mai fürdő kapacitását. Sokévnyi előkészítés után most elindulhatott a munka.

Elkezdődött a makói termálfürdő bővítése - tájékoztatta Lázár János, a fejlesztésért felelős kormánybiztos az MTI-t. A bővítéshez kapcsolódó munkálatokkal együtt mintegy 10 milliárd forintos beruházás egyben a város történetének legnagyobb beruházása is. Ahogy a politikus fogalmazott: a következő száz évben nem lehet kérdés, hogy Makó jövője a turizmusról, a vendéglátásról szól, a város a térség, sőt az ország egyik meghatározó idegenforgalmi célpontjává válik.

Makovecz Imre elképzelései és a Makona Tervező Iroda tervei alapján elkészülő beruházás megduplázza a mai fürdő kapacitását. A több mint 3200 négyzetméteres alapterületen megvalósuló fejlesztés során családi és élményzóna, három fedett csúszdával ellátott csúszdatorony, valamint napozóteraszos nyári öltöző épül, és kialakítanak egy 220 négyzetméteres külső termálmedencét. Egy hideg- és egy melegvizes kúttal bővítik a fürdő vízbázisát is. 

Korábbi, februári cikkünkben a részletekkel kapcsolatban Szente-Vargáné Gerencsér Judit Ybl-díjas építész, a projekt felelős tervezője így nyilatkozott: "2016-ban kezdődött egy vázlattervvel a munka, majd több módosítás után 2017 végén tudtuk beadni az engedélyezési tervet. 2018 végén készült el a kiviteli terv, amelyet még 2019-ben több utómunka is követett. Végül 2019 nyarán zártuk a módosított kiviteli tervet, és ősszel elindulhatott az első kivitelezői közbeszerzési forduló, amely eredménytelenül zárult, viszont arra alkalmas volt, hogy egy reális képet kapjunk a munka piaci volumene kapcsán. A 2016-ban készült tervezési program mostanra kicsit kibővült, és a nemrég lezárult közbeszerzés olyan terv alapján indult, amely a 2008-as eredeti elképzelésben is szerepelt. A koncepcióban most az eredeti fürdőcsarnokon kívül egy csúszdatorony csúszdákkal és egy nyári öltöző, napozó terasszal szerepel, amely látható a közölt látványterveken is. Az eredeti terveket kiegészítettük Makovecz Imre képzelt szellemi világát megidéző látványelemekkel is, ehhez a művészi munkához felkértük Vanyúr István szobrászművészt és Horgas Péter látványtervezőt."A 9,2 milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló fejlesztés kivitelezője a székesfehérvári székhelyű Fehérép Kft. A több fázisban megvalósuló, több mint másfél éves projekt során a fürdő - egy kültéri élménymedence kivételével - zavartalanul üzemel. A beruházáshoz kapcsolódva a kormány a fürdő környezetének fejlesztésére további 1,051 milliárd forint támogatást biztosít.

A bővítés sokévnyi előkészítő munka után a nyár elején indulhatott el, első lépésként az elsősorban földmunkákat végző kivitelező a közművek kiváltását végzi.