Közélet, hírek

Elkezdődött a PTE tudományos és innovációs parkjának megvalósítása

2023.01.30. 11:17

A gyermekkórházból digitális adatelemző és laborközpontot, a gyermek pulmonológia épületéből tudásmenedzsment-centert hoznak létre a tervek szerint őszre. A kutatócsoportok jövőre vehetik birtokba az elkészült telephelyet.

Tudományos és innovációs park létesítését kezdték meg egy közel 4,5 milliárd forintos európai uniós támogatással zajló, idén ősszel záruló fejlesztés keretében a Pécsi Tudományegyetemen - jelentették be csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón. Ahogy korábban beszámoltunk, a PTE azon egyetemek egyike, ahol a jövőben innovációs parkot alakítanak ki, ezeket a fejlesztéseket tavaly nyáron kiemelt beruházássá is nyilvánította a kormány. 

A PTE közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program forrásából megvalósuló beruházás az egyetem - korábban már más helyszínre költöztetett - egykori gyermekkórházának és pulmonológiai egységének átépítésével, korszerűsítésével jön létre; akét épületben összesen 2600 négyzetméter áll majd hét kutatócsoport rendelkezésére. A tervezés a Politechnika Kft. ernyője alatt zajlott.

Ahogy az eseményen elhangzott: a cél az, hogy 2023 novemberében elkészüljenek az épületek a Nyár utcában, ahol a kutatócsoportok dolgozhatnal a jövőben. Az egyetem honlapjáról kiderül, hogy a Nyár utcai telephely elhelyezkedéséből fakadóan összeköti az egyes tudományterületeket, így a helyszín bázisként szolgál a már elindult és a későbbi fejlesztések összefogására. A Digitális Adatelemző és Labor Központ költözik a jövőben több kutatócsoporttal a főépületbe. Egészségügyi és gazdasági adatok elemzésével, másodlagos nyersanyag és hidrogén-technológia hasznosítással, valamint intelligens egészségügyi alkalmazásokkal és eljárásokkal kapcsolatos kutatás-fejlesztéssel foglalkozó kutatócsoportok együttesen kapnak helyet ebben az épületben. "Építészeti koncepciója maximálisan tiszteletben tartja az épület karakterét, homlokzatait, építészeti megjelenését és alaprajzi rendszerét, belsőépítészeti koncepcióját azonban a központ funkcionalitásának rendeli alá", írják. Az alagsor északi irányban történő megnyitásával biztosítják az itt található közösségi terek természetes környezeti kapcsolatát.

Az egykori pulmonológia épületébe a későbbiekben a Tudásmenedzsment Center költözik be, ennek keretében kialakítandó kapacitások és folyamatok által egyrészt az egyetemi tudás áramlik az ipar felé, másrészt a gazdasági szféra igényeit is közvetíti a kutatók, oktatók, hallgatók irányába. A korábbi bejárat és lépcsőház-toldalék megszüntetésével új bejárati bővítményt kap az épület keleti irányból. Belsőépítészeti terei új munkakultúra kialakítására adnak lehetőséget, így például coworking irodák létrehozására.

Az egyetem által közzétett videóban látható néhány látványterv:

A kivitelezés 2022 novemberében kezdődött, várhatóan 2023 őszén fejeződik be; az építési munkákkal párhuzamosan zajlik az épületek funkcionalitásához szükséges bútorok, számítástechnikai eszközök és kutatási eszközök beszerzése. 

Az MTI híradása szerint az eseményen Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára elmondta: a leendő 14 magyarországi tudományos és innovációs park egyik zászlóshajója lesz a pécsi. Miseta Attila rektor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt több mint tíz évben dinamikus fejlődésen megy át a PTE, így az intézmény szinte mindegyik kara részesülhetett korszerűsítéseket célzó beruházásokból, kutatóhelyek létesültek, javultak az oktatási feltételek, a klinikai betegellátás.

Betlehem József általános rektorhelyettes abbéli reményét fejezte ki, hogy fenntartható, működőképes program valósul meg a park képében. Ahogy fogalmazott, egy "gyorsan révbe érő fejlesztésről" van szó, amely egyben azt is jelenti, hogy a kutatócsoportok is rövid idő alatt, már jövőre munkába tudnak majd állni új telephelyükön; köszönetet mondott emellett a Műszaki és Informatikai Karnak az építkezés és a tervek kapcsán nyújtott segítségéért.

A hét kutatócsoport az elképzelések szerint 2024-ben veheti birtokba az elkészült Tudományos és Innovációs Parkot.