Design/Belsőépítészet

Erő, szilárdság és átláthatóság – az Év Irodája Díj-győztes BioTechUSA irodaház

2021.07.09. 07:57

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a júniusban átadott Év Irodája Díj győztese a Tibor Csillag Architects által jegyzett BioTechUSA irodaház lett, amit cikkünkben most részletesebben is bemutatunk. A legfontosabb cél egy olyan belső világ megteremtése volt, ami nagy léptékben és sikerekben gondolkozik ugyan, de mégis képes második otthonként ösztönözni a kreativitást, fejlődést.

A BioTechUSA kizárólagos magyar tulajdonú családi vállalkozásból két évtized alatt vált népszerű étrend-kiegészítő márkává és Európa egyik legdinamikusabban növekvő gyártójává. 1999-ben vették át az eredetileg amerikai BioTechUSA márkanevet, 2005-ben pedig megnyitották az európai franchise bolthálózat első egységét Magyarországon. Saját ingatlanfejlesztés és -kivitelezés eredményeképpen 2007-ben jött létre a cég jelenleg már 41 ezer m2-es logisztikai központja Szadán, ahol 2014-től saját gyártás zajlik. Ugyanebben az évben a vezetőségben végbement a generációváltás is.

Az óbudai irodaépület megépítése 2017 végén kezdődött ugyanazon a saját telken, ami annak idején a mindössze néhány fős családi vállalkozásnak is otthont adott. A komplexum helyén pár éve még egy raktárépület állt. A szadai gyárhoz hasonlóan saját ingatlanfejlesztés és -kivitelezés eredményeképpen átadott irodát 2020 nyarán vették birtokba a dolgozók. Az iroda 800 négyzetméternyi külső beton burkolata erőt és szilárdságot sugall, külső megjelenését a 4400 méternyi lamella ritmikus kiosztása teszi karakteressé. A lamellák a déli, dél-nyugati homlokzatot árnyékolják, így nagy mennyiségű hűtési energiát spórolnak meg. Hűtését és fűtését megújuló energia látja el, az energetikai besorolása közel nullás.  

A design és a funkció a belső terek kialakításában is összekapcsolódik, aminek célja, hogy fényes, nyitott és inspiráló környezetet biztosítson az ott dolgozók számára. Az épület belső terébe érkezőket Magyarország legnagyobb automata tolóajtaja engedi be. Az előtérben egy teljes magasságban végigfutó átriumot alakítottak ki, ami a közösségi tereket egybenyitva hoz létre egységes irodai légkört.

A földszinten található előadó, konferenciaterem belső, saját használatra van fenntartva továbbképzési és értekezleti célokból, a tárgyalókban 8-8 fő megbeszélése biztosított. A további szinteken irodák, vezetői irodák és kisebb tárgyalók kaptak helyet a kiegészítő funkciókon túl (mosdó, másoló, telefonfülke, raktár stb.). A vizesblokkokba csúszásmentes kerámiaburkolat, a további helységekbe faburkolat került.A négyszintes irodaépületet tágas terek, világos szobák, modern és letisztult design, fölösleges kiegészítőktől mentes, logikusan felépülő térszerkezet jellemzi. A belső fa enteriőr, az átrium függőkertje és az egyéb élő növényes kiegészítők a nyitottságot, természetközeliséget és társadalmi felelősségvállalást hangsúlyozzák. A cég multikulturális, modern infrastruktúrája befogadó, családias légkörrel és transzparenciával párosul, amit az is jelképez, hogy az üvegfalú vezetői irodák befelé néznek és folyamatosan nyitva állnak a munkatársak előtt. Az irodaház saját ebédlővel, rekreációs helységekkel, a közösségi terek csocsóval és ülőpuffokkal gazdagon felszerelve ösztönzik a munkatársak spontán együtt töltött idejét és kreativitását.

Összefoglalva elmondható, hogy a Huszti úti épület ingatlanfejlesztése során a legfontosabb cél olyan belső világ megteremtése volt, ami nagy léptékben és sikerekben gondolkozik ugyan, de mégis képes második otthonként ösztönözni a BioTechUSA-család kreativitását, fejlődését.

Szerk.: Nemes D. Nikolett