Közélet, hírek

“Everyone Belongs to Everyone Else” – A 2023-as Velencei Biennálé olasz pavilonja

2023.02.10. 16:25

A Fosbury Architecture, az olasz pavilon kurátori csapata a kiállítást olyan kutatási gyakorlatra alapozza, amely a tervezésre kollektív munka folyamataként tekint. A koncepció keretében januártól áprilisig – a biennále megnyitójáig – kilenc, Olaszország különböző pontjain zajló, helyspecifikus beavatkozás történik, a biennálén ezek a projektek lesznek részletesen bemutatva.

A 18. Velence Nemzetközi Építészeti Kiállítás - La Biennale di Venezia olasz pavilonjának kurátorai Giacomo Ardesio, Alessandro Bonizzoni, Nicola Campri, Veronica Caprino és Claudia Mainardi, a Fosbury Architecture kollektíva tagjai.

Az olasz pavilon részeként 2023. május 20-tól november 26-ig látható kiállításon a hónapok során a kilenc régióban elindított formai és elméleti folyamatok szintézise lesz megtekinthető. A “Spaziale: Everyone Belongs to Everyone Else" címet viselő kurátori projekt célja, hogy az olasz építészet egy sajátos és eredeti portréját adja a nemzetközi kontextusba ágyazva.

A Fosbury Architecture saját honlapot és Instagram oldalt hozott létre az olasz pavilon számára, ahol a kilenc projekt fokozatosan mutatkozik be.

A kollektíva a közelmúltban jelentette be, hogy a kilenc beavatkozás közül a másodiknak "Siren land" (Szirénország) lesz a neve. A Sorrentói-félsziget csúcsán található Leranto-öböl a szirének hazájaként ismert. Az öbölben még mindig visszhangzanak a görög mitológia történetei: idősebb Plinius szerint pontosan ez az a hely, ahol Odüsszeusz találkozott a szirénekkel, akiknek igéző éneke késleltette az Ithakába való visszautazását, amint azt Homérosz az Odüsszeiában elmeséli.

A Fondo Ambiente Italiano – olasz nemzeti vagyonkezelő cég – tulajdonában lévő helyszín a projekt inkubátoraként fog működni. A BB (Alessandro Bava és Fabrizio Ballabio) a Terraforma nemzetközi zenei fesztivállal együttműködésben, azon fognak dolgozni, hogy a mitológia és a technológia metszéspontjában lévő projektet hozzanak létre. A cél egy olyan jelzőeszköz létrehozása, amely egyszerre képes feltárni a tengerfenék ökológiai állapotát és nyújt lehetőséget a rituális együttlét új formáinak.

"Az antropocentrizmus hanyatlásával, az emberi faj túlélésének kihívásaira készülve felmerül az ember és a természet közötti térbeli szerződés újratárgyalásának szükségessége, tekintettel a jövőbeli éghajlatváltozásra."Fosbury Architecture

Az olasz kontextus sajátosságainak bemutatásával a kurátori projekt célja, hogy igazodjon a "Laboratory of the Future" (Jövő laboratóriuma) átfogó tématikához, amelyet Lesley Lokko, a biennálé főkurátora jelölt ki. A többi nemzeti pavilon is kiválasztotta kurátorait, akik közül sokakat szintén országuk sajátosságai inspiráltak kurátori projektjeik megalkotásakor.

A magyar pavilon a REZIDUUM – The Frequency of Architecture című tárlattal utazhat Velencébe, mely az új Néprajzi Múzeum homlokzatán megjelenő, redukált népművészeti motívumból álló épületornamentika zenei nyelven való megszólaltatásával foglalkozik. A tárlat koncepciójával kapcsolatban korábban interjút is készítettünk az alkotókkal.

Forrás: Interni Magazine, ArchDaily

Szerk.: Borenich Levente