Épülettervek/Középület

Funkcionalitás és kényelem - szálloda terve a Paulay Ede utcában

2011.02.25. 12:19

A feladat irodaháznak indult, végül igényes belvárosi szállodát kellett kialakítaniuk a tervezőknek a Terézváros szívében álló régi házban. A szűkös adottságok a funkciók komplex megfogalmazását és a racionális elrendezést inspirálták. A belső tereket Kolba Mihály építész és Veréb Csaba belsőépítész fogalmazta újra, a kortárs tendenciákhoz igazodó hangulatban. Az átalakítás a közeljövőben várhatóan elkezdődik.

Előzmények

A Paulay Ede utcai épületet az 1980-as évek végén alakították át irodaházzá, akkor készült a fényképeken látható - építészettörténeti szempontból is értelmezhetetlen -, ablak körüli díszítésekkel ellátott utcai homlokzat. A kiürült irodaházból a tulajdonos egy modern belvárosi irodaházat szeretett volna kialakítani. 2009-ben részben elkészítettük ennek a kiviteli terveit, illetve - a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal konzultálva - a homlokzat átalakítás és -felújítás ügyében engedélyezési terv alapján átépült az utcai homlokzat. Megbízónk 2009 végén úgy döntött, hogy inkább 3-4 csillagos szállodává alakítja át a belvárosi épületet, emiatt az utcai homlokzat földszinti részének átépítése félbemaradt, a belső homlokzatok és a tető felújítása befejeződött, így a ház az új funkció kialakítására készen áll.     

 

 

 

Építészeti koncepció

Az épületről 2007-ben Bor Ferenc készített tudományos dokumentációt, amely részletesen tárgyalja az épület történetét. A Terézvárosi Vigalmi Negyed – Liszt Ferenc tér, a Pesti Broadway – a Nagymező utca és az Andrássy út közelsége nagyon kedvező helyszín egy közepes kategóriájú szálloda kialakításához.

Tervünkben a meglévő liftet elbontjuk, megszüntetjük, helyette a szállodai funkciónak megfelelően új helyre kerül két lift. A Paulay Ede utcai, 2009-ben felújított homlokzat földszinti részén kismértékű átalakítás szükséges. Megváltozik a reklámfelületek kialakítása, a tervezett szállodabejárat felett megjelenik egy kisméretű előtető. A belső udvarban a meglévő kerítés helyére egy ugyanolyan magasságú vasbeton kerítés készül, melynek belső oldalát kőburkolattal borítjuk, egy részén pedig a kertészeti tervek szerint vízesés-architektúra készül.

 

 

 

A földszinti funkciók egy acélszerkezetű üvegpavilonnal bővülnek, amely zöldtetővel kapcsolódik a házhoz. Az udvari szárny felső része bővítésre kerül, az előírt szintterületi mutatót és a megszabott építmény magasságot figyelembe véve. A belső homlokzat lábazati, illetve hátsó részére ugyanaz a kőburkolat kerül, amelyet a kerítés belső részénél használunk (60x15 cm méretű, 5 cm vastag, rabichálóra ragasztott kőpanelek). A belső udvari függőfolyosóból átalakított, erkéllyel rendelkező szobák homlokzata vakolt lesz, a szobákat különálló, színes panelszerkezet választja majd el, a korlát pedig Plexiglas szerkezetből készül. A kétszintes tetőszinti bővítmény Trespa burkolatot kap, a legfelső szinten pedig nagy teraszok alakulnak ki. A tetőre helyezett gépészeti berendezéseket akusztikus fal veszi majd körül. A belső szárny alacsony hajlásszögű teteje fémlemez héjalást kap, az utca felé megtartjuk a meglévő tetőfedést.

 

 

 

Belsőépítészeti koncepció

A belsőépítészeti tervezés során az alapvető szempontokat a funkcionalitás és kényelem jelentette, mivel viszonylag kis alapterületen kell egy bonyolult működésű rendszert megtervezni, ahol a legkülönbözőbb igényű vendégeket kell úgy kiszolgálni, hogy az őket kiszolgáló személyzet szinte láthatatlan legyen. A kis szobákban ezért a bútorok a szerkezet folytatásai, annak plasztikus nyúlványai sok beépített, láb nélküli elemmel, néhány mobíliával. A vendégek kényelme mellett azt is el kellett érni, hogy a valóságosnál tágasabb térben érezzék magukat. A különböző funkciók összemosásával kényelmes, izgalmas enteriőr született, amely emellett könnyen fenntartható. A felületek egytől egyig minőségi anyagokból készülnek, hiszen a vendég kényelmét, megelégedettségét a látvány, hangok, a tapintható anyagok és a fények együtt határozzák meg.

 

 

 

Igyekeztünk olyan hangulatot teremteni, amely elég nemzetközi ahhoz, hogy sok különböző ember számára legyen vonzó, otthonos, de elég karakteres is egyben, hogy maradandó élményt nyújtson a vendégeknek, ezáltal is elősegítve, hogy visszatérő vendégekké váljanak. A különböző szobatípusok úgy lettek kialakítva, hogy a rövid időre megszállókat is kiszolgálja - akik szobájukat csak alvásra használják -, de terveztünk duplex lakóegységeket is - akár több havi tartózkodásra -, amelyek alkalmas tárgyalásokra, találkozókra, vagy arra, hogy a vendég dolgozhasson benne.

 

 

 

A földszinti tereket hasonló szellemben terveztük, izgalmas térkapcsolatokkal, komplex funkciókkal, emellett fontosnak tartottuk, hogy a budapestieket is kiszolgálja az itt elhelyezett bár, étterem és különterem. Célunk az volt, hogy az utcáról becsalogassuk az embereket, kíváncsivá tegyük őket, hogy bejöjjenek - ha pedig bent vannak, minden feszélyezettség nélkül magukénak is érezhessék ezt a helyet, ahol megpihenhetnek, felfrissülhetnek, találkozhatnak ismerőseikkel, vagy üzlettársaikkal.

Kolba Mihály építész, Veréb Csaba belsőépítész


Paulay Ede u. 45 szám alatti iroda funkciójú belvárosi épület átalakításával, bővítésével szálloda kialakítása
vezető tervező: Kolba Mihály
tervezés éve: 2009-2010
kivitelezés éve: Bizonytalan, talán 2012-ben
nettó szintterület: 2800 m2
generáltervező: Kolba és Társai Építészstúdió Kft.
építész munkatársak: Serényi István, Jámbor Tamás, Mészáros Ábel, Veréb Csaba
belsőépítészet: Veréb Csaba - Batimage architectes
statika: Péter Ferenc
épületgépészet: Vrbovszky László
elektromosság: Szpisák János
kerttervezés: Neumann Zsuzsa, Bayer Anna
bruttó beruházási költség: kb. 700-900 millió Ft.
építtető/megbízó/fejlesztő: JASMINE International cégcsoport (Paulay Székház Kft.)