Közélet, hírek

Hatalmas hozzáépítéssel bővítenék a Révész Fűtőmű épületét

2022.06.23. 17:35

Akár egy gigantikus KOMPOZIT is épülhet az elmúlt évek egyik legismertebb rehabilitációja, a Riverside Apartmanház mellé. A projektet a River Park Projekt Kft. kezdeményezte, az Artonic Design Építészeti Kft. irodát megbízva a tervezéssel. Az engedélyt a projekt megkapta, a kivitelezés azonban egyelőre nem indult meg.

Míg a Váci úton csupán néhol fedezhetünk fel ipari épület rehabilitációt (pl., GTC White House, a közelgő Láng-gépgyár megmaradt épülete), beljebb, a Vizafogónál már nagyobb hangsúlyt kapott a revitalizálás műfaja. A Népfürdő utca és Révész utca egyik sarkán áll a Riverside Apartmanház, amely 2007-re készült el a KÖZTI tervei alapján. A hajdani Gázművek bázisából a Neuschloss Kornél által tervezett, 1914-ben épült, névszerint a Lipótvárosi Gáztartó Állomástelep Központi Műhely-, és Raktárépülete maradt csak meg, amelynek mára szimmetrikusan kiegészített tömbje az épület rehabilitáció és bővítések műfajának egyik jól ismert munkája, magát a régi struktúrát pedig kisebb toldásokkal, lakások kialakításával újították fel szépen.

Viszont a két utca kereszteződésének másik oldalán is van egy "túlélő" történeti épület: ez az úgynevezett Révész Fűtőmű. Az épület maga 1908-ban készült el a Budapesti Villamos Városi Vasút áramfejlesztő telepeként. 1909-ben a Vizafogó vasútvonal Lipótváros teherpályaudvaráról elvezetve egy iparvágányt vezettek ide, innen érkezett a kazánok fűtésére szolgáló szén. Kihasználatlansága miatt az 1970-es években ezt azonban elbontották, a gáztüzelés ugyanis már elterjedtebb volt ugyebár. A Fűtőmű ennek ellenére 2011-es megszűnéséig működött, kisebb bontások után pedig végül később védetté is nyilvánították.

Az épület homlokzata főként vakolt, viszont nagyon gazdag és fantáziadús tégladíszítéssel kombinálva, az óriás félköríves nyílások tagolópárkány szintjein pedig még dombormű díszítések is láthatóak. Ezeken a kőfelületeken a vasút logójaként is ismert szárnyas kerék látható, ám ekkoriban ez a jelkép a technikai fejlettséget is szimbolizálta

Az Artonic Design Építészeti Kft. olyan munkákat tudhat maga mögött, mint például a MÉD különdíjjal kitüntetett Richter Gedeon központ Debrecenben, és nemrég mutatták be honlapunkon az Országos Onkológiai Intézet készülő új diagnosztikai központjának terveit is, de a BakerStreet irodaházak terveit is ők jegyzik. Honlapjukon tűnik fel egy rendhagyó terv is, az úgynevezett River Part Projekt, mely egy majd 17.000 négyzetméteres fejlesztés lenne a Fűtőmű régi épülete körül. Tervezési évként a 2020-as év van feltüntetve, az ÉTDR-ben pedig valóban 2020. decemberi engedélyezési kérelem elindítást látunk, míg a végleges engedélyt  múlt év szeptember végén kapták meg. A megrendelő egy projektcég, a River Part Project Kft.

Az engedélyeket tehát a terv megkapta, arról viszont nincs információ, hogy a fejlesztés meg is valósul-e, a múlt szeptemberi engedélyezés óta a kivitelezés ugyanis egyelőre nem indult meg. Az ügyben kerestük az építészeket is, akik a közeljövőben a KOMPOZIT sorozatunkban ismertetik a tervezési koncepciót. 

 

Pleskovics Viola