Épületek/Középület

Hotel Royal Szálloda, Zenta

2009.04.28. 08:36

A vajdasági kisváros szállodája 2008-ban Vatai István építész tervei szerint született újjá. Az alföldi szecesszió remekét - Magyar Ede 1910-ből származó alkotását - az előző két, érzéketlen felújítás alaposan megtépázta, de a műemléki felújítás során részben visszakapta eredeti szépségét.

Előzmények
A zentai Royal Szálloda 1910-11-ben épült Magyar Ede (1877-1912) szegedi építész tervei alapján, a régi “Magyar király” vendéglő helyén. Főhomlokzata a vajdasági kisváros főterére néz. A múlt század elején modernnek számító,  egyemeletes szálloda elektromos világítással, vízvezetékkel, csatornázással és központi fűtéssel rendelkezett. A földszinten kávéház, bálterem, az emeleten szobák helyezkedtek el harmonikus egységben. A vertikális tagoltságú homlokzat, az elegáns manzárdtető, az impozáns belső terek a főtér emblematikus épületévé tették.

 

 

 

A szálloda két nagy felújításon esett át, melynek során sajnos minden alkalommal valamit elvesztett eredeti szépségéből. Az 1967-ben elvégzett első felújítás során kicserélték az egész enteriőrt, eltüntették a belső terek oszlopait, ornamentikáját, a nagy belmagasságokat, megváltoztatták a nyílászárók méreteit. A hotel mellé a keleti oldalon egy teljesen új szárny épült, melynek homlokzata nem követi a főépület architektúráját. A bálteremből már korábban moziterem lett, de szerencsére meghagyták eredeti formájában. A mozit nem régen bezárták, és fennáll a lehetőség, hogy újra visszakerüljön oda, ahová tartozik: a szállodához.

1990-ben az épület tetőszerkezete a tűz martalékává vált. A második felújítás során a tetőtér beépült, és hotelszobák kaptak elhelyezést az új tetőszerkezet alatt, mely az eredetihez képest leegyszerűsítve került visszaállításra. A manzárdtető a jelenlegi rekonstrukció során sem lett helyreállítva.

 

 

 

A rekonstrukció
Miután a hotelt 2003-ban privatizálták, az új tulajdonostól  megbízást kaptunk  2007 tavaszán  a felújítási tervek elkészítésére, megcélozva a négy csillagos minősítést. A kivitelezés a tervezéssel szinte egy időben kezdődött, a megoldások gyakran csak akkor születhettek meg, miután a kivitelező "levetkőztette" a mennyezeteket, falakat.

A földszinten történtek a legradikálisabb átalakítások az új funkcióknak megfelelően. A rekonstrukció  az épület egészét felölelte, kivéve a tetőfedő eternitlapok cseréjét. A ma igényeknek megfelelően  alakítottuk ki a tágas recepciót a lobbyval, a kaszinót, minden szinten megfelelő társalgó helyiségeket, a konyhát és természetesen a mosdókat.

A szobák és az apartmanok enteriőrje, valamint a fürdőszobák az új igényeknek megfelelően felújításra kerültek mind a két szinten. A szálló belső infrastruktúrája kiegészült, valamint a meglévő vezetékek teljes felújításra kerültek (vízvezeték, csatornázás, elektromos hálózat, internet, kábeltelevízió, központi porszívó, klíma,  tűzjelző).

 

 

 

Az épület műemlék, ezért a Szabadkai Községközi Műemlékvédő Intézettel együttműködve visszaállítottuk a homlokzatot eredeti formájába. Helyreállítottuk az eredeti balkonokat, ornamentikát, valamint a bejárat oszlopait, falainak ornamentikáját, belső magasságát.  Megmentettük az étterem Ács József és Benes József festőművészek által készített freskóit, valamint a 2,2 x 5,5 m térelválasztó falazott falat három darabra vágva áttelepítettük a lobby falára, melyen a különleges technikával készült, reliefes Tiszavirág motívumot a tér vizuális középpontjába helyezve meleg hangulatot teremtő motívummá léptettük elő.

 

 

 

Az emeleten összesen 8 egyágyas, 4 kétágyas szobát, 1 apartmant és egy  mozgássérült vendégek részére kialakított szobát helyeztünk el. Ezen a szinten összesen 19 fekvőhely található. A tetőtérben 7 egyágyas, 3 kétágyas szoba és 3 apartman kapott helyet, összesen 19 fekvőhely .

A felújítás 2008 februárjára fejeződött be. Sajnos az enteriőr pénzügyi okok miatt befejezetlen maradt.

Vatai István építész


rekonstrukció: 2007-2008
beruházó: “Tisza” Vendéglátóipari Vállalat, Zenta
építészeti, belsőépítészeti terv, valamint a kivitelezés szakmai ellenőrzése:
Arching KFT, Zenta
felelős tervező: Vatai István építesz
statikus tervező: Keceli M. Ilona okl. építőmérnök
munkatársak: Popovic Ljubica, Csipak Alisz
épületgépészeti terv: Thermogas KFT., Szabadka
elektromos tervezés: Alfa SZR, Zenta
generál-kivitelező: Partner KFT., Magyarkanizsa