Közélet, hírek

Két ütemben épülhet meg a Fradiváros a Népligetben

2022.09.08. 11:54

A beruházás célja egyrészt, hogy a Népliget Stratégiai Tervvel összhangban fejlesszék a sportfunkciókat, másrészt pedig egy korszerű, multifunkcionális sportkomplexum kialakítása. 

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a márciusi közbeszerzési eljárás eredményeként a Paulinyi & Partners tervezheti a Ferencvárosi Torna Club új, multifunkciós sportközpontját a klub népligeti telepén. A kiemelt beruházást érintően nemrég elindult a környezetvédelmi hatósági eljárás - ahogy a Pest Megyei Kormányhivatal erről szóló közleményében írják, a fejlesztés során a Vajda Péter úti sporttelepek teljes átalakítása történhet meg két ütemben. "A beruházás célja egy részről Budapest Főváros által kidolgozott Népliget Stratégia Tervvel összhangban a Népliget sportfunkcióinak fejlesztése; más részről Budapest X. kerület településfejlesztési tervének megfelelő módon egy korszerű multifunkcionális sport-komplexum kialakítása, mely teret ad számos sportág működésének, biztosítva nemcsak a szükséges csarnokokat, lelátókat, pályákat, edzőpályákat, öltözőket, de az aktív közönség-kapcsolatot is." 

Az első, 2023 és 2025 között esedékes ütemben a Vajda Péter úttól délre eső részre tervezett sportcsarnok-komplexum valósulhat meg, benne multifunkcionális kézilabdacsarnokkal, jégkorongcsarnokkal, vízilabda arénával és atlétikai központtal. A második ütem az elképzelések szerint 2025 és 2027 között zajlik majd, ekkor éptik meg a Vajda Péter úttól északra tervezett labdarúgó akadémia létesítményeit, így a multifunkcionális akadémia-épületet, a kápolnát, az üzemeltetési épületet, valamint az élő- és műfüves pályákat. Kapcsolódó létesítményként a terület délkeleti határán, a vasútvonallal párhuzamosan, a Kőbányai úttól az Üllői útig 2x1 sávos utat, vele párhuzamosan parkolókat alakítanának ki, továbbá a Vajda Péter út felett gyalogos felüljárót építenének, emellett a Kőbánya-Népliget légvezetékes elosztóhálózatát földkábelre építik át a Fertő utcáig. 

A közlemény mellékleteként elérhető előzetes vizsgálati dokumentációban Fradiváros projektként említik a Népliget keleti részét érintő beruházást. Ahogy a dokumentumban szerepel, a telkek állami tulajdonban állnak, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, a vagyonkezelő pedig az FTC, amely jelenleg különálló sporttelepeit kapcsolná össze a "számos sportág számára edző- és versenyhelyszínként szolgáló központ" létrehozásával. 

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Főváros tervei között - mint a Radó Dezső terv egyik legfontosabb kulcsprojektje - hangsúlyosan jelen van a Népliget megújítása, amelyre nyáron kiírtak egy tájépítészeti pályázatot is. A fejlesztés célja, hogy Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest elhagyatott állapotú parkja a zöldfelületi értékeit megőrizve szülessen újjá, és legyen a fénykorát idéző, sokszínű, élettel teli közpark. Mindezt a történeti kert jellegét tiszteletben tartva, a klímaváltozás kihívásaira választ adó tervekkel kívánják megvalósítani. A Fradivárost taglaló dokumentációban ki is térnek erre: "A parkban az elmúlt években megvalósult fejlesztésekre jellemző, hogy sohasem egy nagy koncepció részeként, hanem egy-egy terület fejlesztéseként valósultak meg. Jelenleg azonban elkészült a Budapest Főváros Önkormányzata részéről egy, a Népliget egészét érintő komplex stratégiai terv, mely mind a természeti értékek védelmét, mind a terület fejlesztését és közösségi használatának kibővítését célozza meg. Ez már meghatározza a felújítás részleteit és ütemezését is. A tervben jól elkülönülnek a sportterületek – jelen beruházás helyszíne – és a közpark funkciókhoz szükséges park-részek, ugyanakkor szerves egészt is alkotva a szórakozási-rekreációs igények ill. a tényleges aktív sporttevékenység megvalósításával."

A Népliget 2005-ben lett védett park, történeti kert, az indoklás szerint legnagyobb értékét a gondosan és szakszerűen válogatott növényzet adja. Az erről szóló rendeletet 2018-ban módosították, így a liget keleti oldalán található sportterületek védettsége megszűnt. "A beruházási terület a Népliget mint városi park a főváros fontos zöldterületi része. A létesítményfejlesztés egy fontos előrelépés, de párhuzamosan fontos, hogy a Népliget, mint Budapest legnagyobb városi parkja további része is megújuljon, annak érdekében, hogy a főváros rekreációs és kulturális életében az adottságainak megfelelő szerepét betöltse. A tervezés során kiemelten kezeltük a környező területekkel való kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeit, amelyek szükségesek a terület használati értéknövekedéséhez" - írják a dokumentációban.