Közélet, hírek

Kihirdették a 2022-es Stirling-díj jelöltjeit

2022.07.27. 16:27

A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) kihirdette, hogy idén mely 6 épület van versenyben Nagy-Britannia és egyben a világ egyik legrangosabb építészeti díjáért, a Stirling-díjért. A 6 kiválasztott épület között találunk egyetemi épületeket, lakóház-iskola tömböt, közösségi házat, 228 lakásos társasházat és irodaátalakítást is.

Az RIBA (Brit Építészek Királyi Intézete) július 21-én nyilvánosságra hozta, hogy idén melyek azok a kimagasló építészeti minőségű épületek, amelyek felkerültek a Stirling-díj szűkített listájára. Az 1996-ban alapított, James Stirling Pritzker-díjas építészről elnevezett elismerést minden évben annak az Egyesült Királyságban (a helyszín 2015 óta korlátozott) felépült épületnek ítélik oda, amely "a legnagyobb mértékben járult hozzá az elmúlt évben az építészeti szakma fejlődéséhez." Idén 6 épület került a jelöltek közé: 

 

1. Hopkins Architects: 100 Liverpool Street, London

Egy nettó zéró energiaigényű fejlesztés, amely egy 1980-as évekbeli irodaház drámai felújítását és bővítését foglalja magában. A beruházás irodákat, kereskedelmi és közösségi tereket hoz létre London pénzügyi negyedének szívében. 

 

2. Reiach and Hall Architects: Forth Valley College – Falkirk Campus, Skócia

Három élvonalbeli felsőoktatási intézmény, amelyek különlegességét a publikus udvarok és nyitott tanulási terek adják. 

 

3. Henley Halebrown: Hackney-i új általános iskola és társasház, London

Egy letaglózó, vörös téglából épült komplexum, amely egyedülálló módon kombinál megfizethető lakásokat egy új általános iskolával a növekvő kelet-londoni közösség számára.  

 

4.  Panter Hudspith Architects: Orchard Gardens, Elephant Park, London

Az Elephant Castle térség megújulásának egyik központi eleme ez a játékos épületegyüttes, amely egy 228 lakást és üzlethelyiséget magában foglaló, az újonnan kialakított közteret körbe ölelő városi tömböt alkot.

 

5. Mæ Architects: Sands End Közösségi és Művészeti Centrum, London

Egy barátságos, teljesen akadálymentesített, egyszintes épület, amely egy használaton kívüli ház körül helyezkedik el, és rugalmas tevékenységi tereket, valamint egy közösségi kávézót foglal magában. A Fulhamban található közösségi házat az Építészfórumon is bemutattuk, Bán Dávid írásával. 

 

6. Niall McLaughlin Architects: új könyvtárépület, Magdalene College, Cambridge

Egy rendkívül részletesen kidolgozott, faszerkezetes könyvtárépület amelyet a 400 évvel ezelőtt, Samuel Pepys által az egyetemnek ajándékozott könyvtár helyett terveztek, és amely a tervek szerint a következő legalább 400 évben fogja szolgálni az egyetemi diákokat. 

 

A jelöltek kiválasztása kapcsán Simon Allford, az RIBA elnöke így fogalmazott: 

"Miközben a lakhatási, az energia- és az éghajlati válsággal küzdünk, ez a hat projekt optimizmusra ad okot, mivel mindegyik innovatív megoldásokat kínál a jelen és a jövő kihívásaira. A nagy fővárosi városrehabilitációs programoktól kezdve az újító felsőiktatási épületekig mindegyikükben közös az a törekvés, hogy nagyvonalú, de az alacsony szén-dioxid-kibocsátás kritériumainak megfelelő építészetet hozzanak létre."

A győztesek névsorában olyan nevekkel találkozhatunk, mint például Zaha Hadid, Richard Rogers, Norman Foster, David Chipperfield vagy épp a Herzog & de Meuron. A tavalyi év győztese a Grafton Architects által tervezett "Town House" lett, amelyet az Építészfórumon is bemutattunk. A 2022-es Stirling-díj győztesét 2022. október 13-án, csütörtökön hirdetik ki.

 

Forrás: www.architecture.com