Design/Belsőépítészet

Közösségi iroda és szállás Balaton-felvidéken: PortusHome Coworking & Coliving

2022.05.16. 07:57

Vászoly egyik dombján állt az az egykori tehénistálló, amelynek a váza megmaradt, és kiegészült tágas, fával burkolt teraszokkal, kerttel. Az Év Irodája versenyének közösségi tér kategóriájában győztes projekt a Balaton-felvidéki nyugalom és természetközeliség élményét ötvözi a 21. századi munkavégzési szokásokkal.

A PortusHome Coworking & Coliving egy találkozási pont, közösségi tér, teljeskörűen felszerelt iroda és szálláshelyek kombinációja Vászolyon, a Balaton-felvidéken. Az évszakokkal együtt változik, részben ez is teszi izgalmassá a koncepciót: a melegebb hónapokban nyaralók és külföldi vendégek töltik meg a szálláshelyet és a közösségi irodát, ami a környékbeli nyaralótulajdonosoknak is helyszínt biztosíthat a munkához. Ősszel, télen és tavasszal szakmai és szellemi feltöltődést nyújtó elvonulások, céges csapatépítések, startup események, hackatonok váltják egymást.A tervező, Kovács D. Barna építész (Barna Architects) nem először dolgozott együtt a tulajdonossal: első közös projektjük a dörgicsei PortusHome Vendégház volt, mely 2018-ban elnyerte az Év háza díjat lakóépület kategóriában. Ahogy korábban erről az építész fogalmazott, inspirációját a helyi építészeti archetípusok határozták meg. A tervezési feladat hasonló volt a vászolyi projekthez: a tulajdonos egy kisméretű, vendéglátásra alkalmas épületet képzelt el, ami formailag kötődik a helyszínhez, természetközeli életérzést nyújt és modern elemekkel rendelkezik. Emellett az épület mellé egy átmeneti külső teraszt is létrehoztak, ami szervesen kapcsolódik a belesőhöz, és a használók egyik fő életterévé válhat.

A vászolyi PortusHome ötvözi a Balaton-felvidéki nyugalom és természetközeliség élményét a 21. századi munkavégzési szokásokkal. Ma már széles körben elterjedt a helyfüggetlen munkavégzés, egy laptop segítségével a világ szinte bármely pontjáról dolgozhatunk - akár egy 250 lelkes falucska közösségi irodájában is, mint ebben az esetben. A közösségi iroda működésének lényege, hogy állandó irodabérlet helyett rugalmas munkaállomásokkal szolgálja ki a helyfüggetlen munkavállalói réteget, alkalmi vagy rendszeres bérleti konstrukcióban. A projektet ugyancsak meghatározó coliving definiálható egyfajta szándékos, időszakos lakóközösségként, amely hasonló értékekkel vagy érdeklődési körrel rendelkező embereket tömörít. Lényeges eleme, hogy magában hordozza az együttműködés különböző formáit.Az épület, amely Vászoly egyik dombján áll, harmonikusan illeszkedik a tájhoz. A tulajdonos kérésére az egykori tehénistálló váza megmaradt, ez egészült ki tágas, fával burkolt teraszokkal és buja kerttel. A 300 m2-es épületegyüttesben egy loft jellegű, 16 munkaállomásos, 2 tárgyalóval és 2 Skype fülkével, valamint konyhával rendelkező közösségi iroda és 3 szállásegység került kialakításra. A főleg középtávú, 1-3 hónapos tartózkodásra ideális coliving egységben két- és háromágyas apartmanok és szobák találhatók, melyekhez a közösségi iroda teljeskörű használata és programokon való részvétel is biztosított. Rendszeres üzleti kapcsolatépítő reggelik, közösségi ebédek, gasztronómiai és sportprogramok várják az idelátogatókat.Az építőanyagok megválasztásakor fontos szempont volt, hogy ahol lehet, ott természetes anyagot, elsősorban fát használjanak, kivitelezéskor pedig arra törekedtek, hogy a természeti környezetbe való beavatkozást mérsékeljék, és ahol nem indokolt, ott ne változtassanak rajta. Így a fákat, bokrokat, füves részeket eredeti állapotukban gondozzák tovább.Szerk.: Nemes D. Nikolett