Épületek/Középület

Magyar projektek sikere a nagyvilágban

2016.03.22. 15:15

A Nartarchitects csapata által felújított Galyatető kilátó nem csak az itthoni, de a külföldi szakma és média tetszését is elnyerte. Sőt, az Architizer A+ díj finalistái között is ott van. Ám a világhírnév felé menetelő kilátón kívül számos olyan magyar projekt van, amelyre felfigyelt a nagyvilág. Fürdős Zsanett friss szemléje következik.

A 2015-ös év egyik nagy nyertese a Kovács Csaba és ifjú kollégája, Vass-Eysen Áron, vagyis a Nartarchitects által felújított Galyatető kilátó. Az őszi Média Építészeti Díjon nemcsak az év legjobb épületének járó díjat zsebelte be, de a közönség tetszését is elnyerte. Ez nem csoda, hiszen a természet szeretetét a modern építészeti elemekkel ötvöző kilátó a túrázók kedvencévé vált. Ám a megújult "talált tárgy" pályafutása ezzel nem ért véget, sőt, a külföldi szakma, sajtó és a túrakultúra tagjai mind lelkesednek érte. A nemzeteken átívelő rajongás megtette a hatását, hiszen a Nartarchitects tervei alapján felújított kilátót rangos építészeti díjra jelölték. Az Architizer.com portál, a Wall Street Journal és a Webby által alapított Architizer A+ díj renováció kategóriájában két amerikai és két kínai épülettel versenyez a közönség szívéért a Galyatető kilátó.

Szavazni április 1-ig ezen a linken lehet. Mi már letettük a voksunkat, most rajtatok a sor! 

A már említett Architizer A+ díjon egy másik magyar projekt is a döntőbe került: a CROMA betonpad köztéri bútor kategóriában jutott a legjobb öt közé. A Varga Péter István és Paunoch Renáta által tervezett rendszer kifejlesztése során a cél egy olyan köztéri objektum létrehozása volt, amely elsősorban találkozási pontként működik. Az öt alapelemből álló szisztéma számtalan izgalmas térbeli kompozíció létrehozására használható: üldögélhetünk és akár napozhatunk is rajta. A CROMA pad speciális, saját fejlesztésű nagyszilárdságú finombetonból készült. Ez a beton tartósan ellenáll az időjárásnak és rendkívül finom, emberközeli felületek létrehozását teszi lehetővé. Az ötletes betonpadra egyébként a Váci Greens irodaépület parkjában, a Pollack Mihály téren és más helyszíneken is rátaláltok. Ha támogatnátok őket a közönségdíj elnyerésében, akkor ezen a linken szavazhattok. Azonban a kilátón és a betonpadon kívül más remek magyar projektek is felkeltették a világsajtó vagy éppen a szakma érdeklődését. Emlékezzünk csak a Varró Zoltán tervezte Aria Hotelre, amely számtalan rangos díjat és jelölést tudhat magáénak. Míg a Gold Key Awardson, ahol a világ legkiemelkedőbb vendéglátóipari épületeit honorálják, az impozáns hotel 3 kategóriában is jelölt volt, addig a World Boutique Hotel Awards-on Európa Legjobb Wellness Spa-ja kategóriában lett első helyezett a magyar főváros egyetlen zenei tematikájú luxus boutique hotelje. 

És mi a helyzet a külföldi magazinok terén? Az olasz Paesaggio Urbano c. lap az európai és a magyar kortárs építészet érdekes kapcsolataként említi a Kertész András Tibor által tervezett új budafoki piacot. A Tér_Köz pályázaton támogatást nyert Szomszédok Piac és a vele szemben kialakított tér tervezésénél fontos szempont volt, hogy olyan tereket alakítsanak ki, amelyek közösségi funkciók betöltésére is alkalmasak. 

A Kovács-Andor Krisztián és Tamás Anna Mária [A+ Építész Stúdió] tervezte visegrádi városközpont a 2015-ös Média Építészeti Díja finalistái között szerepelt és itt lopta be magát Indira van't Klooster, a nemzetközi építészeti szakfolyóíratként számon tartott A10 főszerkesztője szívébe. Az építészek egy olyan központot terveztek, amely méltó a város történelmi rangjához és egyszerre szolgálja ki a városlakók illetve a turisták igényeit. Fürdős Zsanett